Την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής απασχόλησε η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να προβεί σε αναφορά του Νόμου που ψήφισε η Βουλή, για την Επιτροπή του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, ο οποίος υποχρεούται να αναρτά στην ιστοσελίδα του, κατάλογο με τα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, που καταβάλλουν κατά το προηγούμενο έτος, ποσά, που υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες ευρώ.
Δίνοντας συνέχεια στην πολιτική κόντρα, την αρχή έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου. Όπως είπε, πέρα από το λυπηρό της εξέλιξης, αυτό που θέλει να καταδείξει και είναι θεσμικό, έχει να κάνει με την τάση περιορισμού της κυριαρχίας της Βουλής. «Το να θέτει θέμα (σ.σ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) διάκρισης των εξουσιών και να θέλει να περιορίσει το εύρος του τι μπορεί ένας βουλευτής να νομοθετήσει, που δεν έχει να κάνει ούτε με αύξηση εξόδων ούτε καν με μείωση εσόδων με τη συγκεκριμένη πρόταση, θεωρώ ότι είναι άκρως επικίνδυνο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, τις τελευταίες ώρες ειπώθηκαν πολλά που δεν ισχύουν, ότι η Βουλή λαμβάνει το αρχείο των χορηγών. Όπως είπε, από το 2016 δεν έλαβαν τίποτα. Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στα στοιχεία που αποστέλλονται στη Βουλή δεν αναγράφονται τα ονόματα των δωρητών, αλλά τα αρχικά ονόματα των αιτητών χορηγίας. «Αυτό που αποστέλλεται, και αυτό (σ.σ. το έγγραφο) το έλαβε η Βουλή στις 7 Αυγούστου 2024, είναι αρχικά των δικαιούχων, με τα ποσά που έλαβε εις έκαστος των δικαιούχων, δηλαδή το ποσό έγκρισης, και την ημερομηνία καταβολής της χορηγίας. Καμία απολύτως αναφορά δε γίνεται σε νομικά πρόσωπα, για τα οποία δεν υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων, ούτε σε φυσικά πρόσωπα», ανάφερε. Σχολιάζοντας την κυβερνητική τοποθέτηση, ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια, γιατί αποστέλλονται τα στοιχεία στη Βουλή, η κα Χαραλαμπίδου είπε ότι με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο, αυτή δεν υφίσταται.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών Νίκου Γεωργίου, Αλεξάνδρας Ατταλίδου και Γιώργου Λουκαϊδη.
Ο τελευταίος, αφού ανάφερε ότι είναι δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσφύγει στο Ανώτατο, εξέφρασε προβληματισμό για την τύχη άλλων νομοθεσιών που ψηφίστηκαν, όπως για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δωρητών προς τα κόμματα. Διερωτήθηκε εάν η πρόοδος που έχει γίνει, βρίσκεται σε κίνδυνο να καταργηθεί.
Στην τοποθέτησή του ο Μαρίνος Μουσιούττας της ΔΗΠΑ διερωτήθηκε γιατί ενοχλεί τόσο να ασκήσει ένας πρόεδρος το δικαίωμα να αναφέρει μία νομοθεσία. «Ας περιμένουμε το δικαστήριο και ό,τι κρίνει το δικαστήριο για το τι πρέπει να γίνει, ας το κάνουμε», είπε.
Το θέμα οικονομικής διαφάνειας του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, του οποίου προεδρεύει η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, τέθηκε στη Βουλή την περασμένη άνοιξη και απασχόλησε την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών κατόπιν κατάθεσης πρότασης Νόμου από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκο Γεωργίου.
Εξάλλου ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κάλεσε τον περασμένο Μάιο τον Γενικό Ελεγκτή να παρέμβει και να εξετάσει τα δεδομένα του Φορέα. Ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε με επιστολή του τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να διερευνήσει ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας σε σχέση με τη λειτουργία του ταμείου αυτού, τον δημόσια εξαγγελμένο στόχο για ολοκληρωτική αλλαγή του χαρακτήρα και του σκοπού του ταμείου αυτού χωρίς προηγούμενη αλλαγή της νομοθεσίας και των κανονισμών και τις αιτήσεις που έχουν εγκριθεί και απορριφθεί και ιδιαίτερα κατά πόσο αυτό έχει γίνει με τρόπο αξιοκρατικό και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Πηγή: Kathimerini
Be the first to write a comment.