ΤΟ «ΠΑΡΤΥ» ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ

14 Αυγούστου 1974: Δύο Μεραρχίες (20 χιλιάδες άντρες) με 225 άρματα, 200 ερπυστριοφόρα, υποστηριζόμενες από 120 πυροβόλα και κάτω από την απόλυτη κυριαρχία της Τουρκικής Αεροπορίας, ξεχύνονται στον κάμπο της Μεσαορίας για να ολοκληρώσουν το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2022: Γινόμαστε ξανά μάρτυρες της αυξανόμενης επιθετικότητας λόγω του Τουρκικού αναθεωρητισμού εις βάρος τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

Το ερώτημα που πρέπει να κυριαρχεί στη σκέψη μας αυτές τις μέρες, είναι κατά πόσον τα παθήματα της τραγωδίας του 1974, έχουν γίνει μαθήματα. Έχουμε διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις της τότε εποχής ή συνεχίζουμε να στρουθοκαμηλίζουμε; (το γνωστό «κρύψε να περάσουμε»)

Η ουτοπική προσδοκία ότι κάποιος άλλος θα έρθει ως από μηχανής Θεός – τα ΗΕ, η ΕΕ, η Γαλλία, η Ελλάδα – για να μας προστατέψει σε μια ενδεχόμενη νέα Τουρκική επιχείρηση κατά της χώρας μας, δυστυχώς συνεχίζεται από τα ηττημένα μυαλά της πολιτικής ηγεσίας, που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση και τον πλήρη έλεγχο της πατρίδας μας από την Τουρκία. Η δε προσπάθεια του ΓΕΕΦ να καταγράψει σε έναν απολογισμό με αυτοκριτικό πνεύμα (Διδάγματα από τις Επιχειρήσεις του 1974, εκδοση ΓΕΕΦ, 2019) τα διδάγματα από την καταστροφή του 1974, παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Κάθε λαός προσβλέπει για την ασφάλεια του, στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του. Μέσα σε αυτό τον μισό αιώνα κατοχής, διορθώθηκαν τα λάθη μας; Είμαστε καλύτεροι; Αλίμονο αν δεν είμαστε καλύτεροι.  Σίγουρα, όμως, υπάρχουν και πολλές παραλείψεις.

Το κυριότερο που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα είναι ότι η Εθνική Φρουρά έχει μετατραπεί σε έναν απόλυτα Δημοκρατικό Στρατό, πιστό στους νόμους του κράτους, με το καταρτισμένο και πειθαρχημένο προσωπικό της να είναι έτοιμο να τηρήσει τον όρκο του προς την πατρίδα.

Αυτό που δεν μάθαμε και δεν πετύχαμε, το οποίο είναι και το ζητούμενο, είναι να καταστεί η ΕΦ ο απόλυτα αποτρεπτικός παράγοντας επανάληψης ενός πιθανού σεναρίου τύπου 1974.  Δεν έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε ένα ισχυρό στράτευμα που θα είναι σε θέση – με πολλαπλές επιχειρησιακές δυνατότητες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα – να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη συνεχιζόμενη απειλή που προέρχεται από τις Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής.

€5.541.640.130 το συνολικό ποσό της έκτακτης αμυντικής εισφοράς κατά την περίοδο 2004-2020.

Ο λαός για να αισθάνεται ασφαλής εμπιστεύτηκε μέχρι σήμερα δισεκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα του στους πολιτικούς μας ηγέτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων τα εξανέμισαν δεξιά και αριστερά, εξυπηρετώντας αλλότριους πολιτικούς στόχους, παραμελώντας τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΦ.

Ουσιαστικά, η πολιτική ηγεσία του τόπου εξαπατά τους Κύπριους πολίτες, δίνοντας την εντύπωση ότι σε περίπτωση νέας Τουρκικής επιχείρησης, θα επωμιστεί η Ελλάδα το μεγαλύτερο βάρος υπεράσπισης της Κύπρου, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο να καλύψει και ότι η δική μας αμυντική συνδρομή θα έπρεπε να ήταν καθοριστική.

Η Αμυντική Στρατηγική της χώρας, που καθορίζει πως θα αντιμετωπισθεί μεθοδικά μια νέα Τουρκική επιχείρηση, εγκρίθηκε μόλις το 2013 – 39 ολόκληρα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή του 1974.

Επιπρόσθετα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις του τόπου δεν έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την πολιτική βούληση να καταστρώσουν το Γενικό Σχέδιο Άμυνας της χώρας, το οποίο θα έπρεπε να προβλέπει σε περίπτωση εχθροπραξιών, τις κατευθυντήριες οδηγίες Άμυνας και να προσδιορίζει το ύψος ενός προϋπολογισμού 15ετιας έτσι ώστε να συνταχθεί μεθοδικά η μετεξέλιξη του στρατεύματος αλλά και η συγκρότηση ενός Εθνικού Κέντρο Συντονισμού.

Ακόμη χειρότερα, η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν φρόντισε ώστε να οργανωθεί μια ολοκληρωμένη αεράμυνα, ούτε να αναπτυχθεί το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία. Ποιόν θα ενοχλούσε αν μαζί με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό, προστίθεντο και οι Κυπριακές αντίστοιχες δυνάμεις;

Δεν μερίμνησαν ώστε η ΕΦ να στελεχωθεί στον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό, επαναλαμβάνοντας ένα από τα κύρια μειονεκτήματα του 1974. Όσες προσπάθειες και αν έκαναν οι εκάστοτε ηγεσίες της ΕΦ, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, απευθύνονταν «σε ώτα μη ακουόντων». Αυτό που έκαναν στην πραγματικότητα, ήταν να μειώσουν τη στρατιωτική θητεία εξυπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες και μάλιστα χωρίς να προχωρήσουν στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε, ως συνεπακόλουθο της απόφασης αυτής. Φέτος, μείωσαν και τα στελέχη που φοιτούν στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδα στα επίπεδα του 1974!

Ο Προϋπολογισμός Αμυντικής Θωράκισης παραπαίει αφημένος στα χέρια των εκάστοτε Υπουργών Άμυνας (Τουρκολόγοι και κτηματομεσίτες μεταξύ άλλων), οι οποίοι καθορίζουν μεταξύ άλλων το ύψος του και τις προτεραιότητες δαπανών χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις επί του αντικειμένου. Ως αποτέλεσμα, την περίοδο 2013 – 2019, τα μέσα της ΕΦ έτειναν να απαξιωθούν πλήρως αφού οι «καθ’ ύλην αρμόδιοι» δεν διέθεσαν κονδύλια ούτε για το κόστος συντήρησης των υφισταμένων στρατιωτικών μέσων.

 

Η απόδειξη; Aπό τα €5.541.640.130 της έκτακτης αμυντικής εισφοράς (περίοδος 2004-2020), μόνο €1.237.710.221 διατέθηκαν για τις ανάγκες τις Εθνικής Φρουράς – μια τρύπα ύψους €4.303.929.909!!

Σημ 1: Κάποιοι κύκλοι  παραπλανούν χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι  το ισοζύγιο δυνάμεων στην Κύπρο είναι 1:1, παραγνωρίζοντας εσκεμμένα το γεγονός ότι η Τουρκία, σε αντίθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει τη δυνατότητα ενίσχυσης των στρατιωτικών της δυνάμεων στη Κύπρο εν μία νυχτί.

Σημ 2: Τα πιο πάνω θέματα θα αναλυθούν διεξοδικά στην εκπομπή «hard_talk» του Vouli TV εντός Σεπτεμβρίου.

Άθως Σοφοκλέους

Δημοσιογράφος, Vouli TV