Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρικλοποδιά Μισέλ στη Φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

Published

on

«Τρικλοποδιά» επιχείρησε να βάλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο «φαβορί» για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αν και η παγωμένη έως και ανύπαρκτη σχέση τους είναι γνωστή τοις πάσι, αρκετοί ήταν εκείνοι που εξεπλάγησαν από το σχέδιο του Σαρλ Μισέλ να αποκλείσει τη Φον ντερ Λάιεν από το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν –ανάμεσα σε άλλα– και τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων την επόμενη πενταετία.

Ο Μισέλ είχε μάλιστα εξαρχής ορίσει την πρώτη συνάντηση των «27», μετά τις ευρωεκλογές, ως «άτυπο δείπνο» των ηγετών, αντί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν αποτελεί μέλος του, επομένως, δεν θα μπορούσε να μην προσκληθεί. Στη διάρκεια επικοινωνιών –που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τους «27»– ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε τον αποκλεισμό της Φον ντερ Λάιεν από τη συνάντηση στις 17 Ιουνίου, επιβεβαιώνουν στην «Κ» ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, πάντως, ανέφερε ότι αναμένει σχετική πρόσκληση. «Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για άτυπο δείπνο των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οποίου η πρόεδρος της Κομισιόν αποτελεί μέλος, επομένως αναμένουμε ότι η ίδια θα είναι εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» από τον Μισέλ –λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές– όταν κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την πρόεδρο της Κομισιόν για πολιτικοποίηση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας μέσω συνέντευξής του ότι η Κομισιόν πρέπει να είναι «αμερόληπτη».

Στη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων (Coreper) την Τρίτη το απόγευμα, ωστόσο, οι 26 πρέσβεις –πλην του Ούγγρου, που για κάποιο διάστημα δεν ήταν παρών– τάχθηκαν κατά της πρότασης του Μισέλ. «Το δείπνο άλλωστε δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα του επόμενου θεσμικού κύκλου, καθώς θα αναλυθούν τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και η στρατηγική ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης σχετικά με το σκεπτικό των 26 ομολόγων του.

Γι’ αυτό αντιπρότειναν να προσκληθεί η πρόεδρος της Κομισιόν να μετάσχει στη συζήτηση, αλλά να αποχωρήσει όταν θα συζητηθεί η υποψηφιότητά της. Αρκετοί πρέσβεις τάχθηκαν υπέρ της παρουσίας και της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που θα είναι εκ νέου υποψήφια (αν και η έγκριση αφορά το Κοινοβούλιο), με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να δοθεί παράλληλα το μήνυμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής της Φον ντερ Λάιεν κατά την πρώτη ολομέλεια του νέου Ευρωκοινοβουλίου (16-19 Ιουλίου).

Σχεδόν βέβαιο θεωρούν αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες ότι τη Δευτέρα θα «κλειδώσει» η προεδρία της Κομισιόν για τον «νικητή» των εκλογών και το όνομα της Φον ντερ Λάιεν. Με τη στήριξη 13 πρωθυπουργών, που ανήκουν στο ΕΛΚ, του Βερολίνου και όπως φαίνεται και του Παρισιού, που δεν φέρνει αντιρρήσεις, εξασφαλίζεται για εκείνη η ειδική πλειοψηφία των 15 από τα 27 κράτη-μέλη. «Οι Μητσοτάκης και Τουσκ θα έχουν εύκολη δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του ΕΛΚ για τους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και Πολωνίας και διαπραγματευτές εκ μέρους του κόμματος.

Υποψήφιος ο Κόστα

Στο δείπνο θα αποφασιστεί επί της αρχής, εξάλλου, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει πλέον σοσιαλιστή πρόεδρο με προτεινόμενο τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα –που επιθυμούν οι αντίστοιχοι διαπραγματευτές, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς–, ενώ τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας φαίνεται ότι θα λάβουν οι Φιλελεύθεροι, που «ποντάρουν» στην Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα ανακοινωθούν, πάντως, στο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μηνός.

Πηγή: Kathimerini

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους

Avatar photo

Published

on

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.

Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.

Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών

Avatar photo

Published

on

Η πολύμηνη υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε κορυφαίους θεσμούς του κράτους φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας που καταρρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών γύρω από την επονομαζόμενη «Σάντη». Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης, τα μηνύματα, τα ηχητικά αποσπάσματα και το ευρύτερο αφήγημα που προωθήθηκε δημόσια κρίθηκαν κατασκευασμένα και χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.

Η έρευνα διήρκεσε δύο μήνες και κατέληξε στην αποδόμηση δεκάδων ισχυρισμών που αφορούσαν δικαστές, κρατικούς αξιωματούχους, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα δημόσια πρόσωπα. Η ίδια η 45χρονη φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα ως προς τις ποινικές και αστικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει και προβάλλει δημόσια τους ισχυρισμούς της υπόθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε νέα ποινική διερεύνηση για τη διακίνηση των πλαστών μηνυμάτων και πιθανές ψευδείς ειδήσεις, με τον ίδιο και τη «Σάντη» να θεωρούνται τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Παρά τις αντιδράσεις του Δρουσιώτη, ο οποίος επιμένει ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και συνδέει τις εξελίξεις με το επικείμενο πόρισμα για το «Κράτος Μαφία», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ίδιο. Το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν σοβαρές καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αφήνοντάς τον πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο.

Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις αρχικές καταγγελίες στις ευθύνες όσων τις κατασκεύασαν, τις διέδωσαν ή τις αξιοποίησαν δημόσια, σε μια υπόθεση που δοκίμασε την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων και η οποία απέχει ακόμη από το οριστικό της τέλος.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές

Avatar photo

Published

on

Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.

Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.

Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.

Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Off the Record3 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

EKLOGES20262 weeks ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Επιστολή Ανδρούλλας Καμιναρά στη διεύθυνση του OMEGA για λανθασμένη παρουσίαση των θέσεών της

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia