«Τρικλοποδιά» επιχείρησε να βάλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο «φαβορί» για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αν και η παγωμένη έως και ανύπαρκτη σχέση τους είναι γνωστή τοις πάσι, αρκετοί ήταν εκείνοι που εξεπλάγησαν από το σχέδιο του Σαρλ Μισέλ να αποκλείσει τη Φον ντερ Λάιεν από το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν –ανάμεσα σε άλλα– και τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων την επόμενη πενταετία.

Ο Μισέλ είχε μάλιστα εξαρχής ορίσει την πρώτη συνάντηση των «27», μετά τις ευρωεκλογές, ως «άτυπο δείπνο» των ηγετών, αντί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν αποτελεί μέλος του, επομένως, δεν θα μπορούσε να μην προσκληθεί. Στη διάρκεια επικοινωνιών –που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τους «27»– ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε τον αποκλεισμό της Φον ντερ Λάιεν από τη συνάντηση στις 17 Ιουνίου, επιβεβαιώνουν στην «Κ» ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, πάντως, ανέφερε ότι αναμένει σχετική πρόσκληση. «Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για άτυπο δείπνο των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οποίου η πρόεδρος της Κομισιόν αποτελεί μέλος, επομένως αναμένουμε ότι η ίδια θα είναι εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» από τον Μισέλ –λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές– όταν κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την πρόεδρο της Κομισιόν για πολιτικοποίηση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας μέσω συνέντευξής του ότι η Κομισιόν πρέπει να είναι «αμερόληπτη».

Στη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων (Coreper) την Τρίτη το απόγευμα, ωστόσο, οι 26 πρέσβεις –πλην του Ούγγρου, που για κάποιο διάστημα δεν ήταν παρών– τάχθηκαν κατά της πρότασης του Μισέλ. «Το δείπνο άλλωστε δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα του επόμενου θεσμικού κύκλου, καθώς θα αναλυθούν τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και η στρατηγική ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης σχετικά με το σκεπτικό των 26 ομολόγων του.

Γι’ αυτό αντιπρότειναν να προσκληθεί η πρόεδρος της Κομισιόν να μετάσχει στη συζήτηση, αλλά να αποχωρήσει όταν θα συζητηθεί η υποψηφιότητά της. Αρκετοί πρέσβεις τάχθηκαν υπέρ της παρουσίας και της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που θα είναι εκ νέου υποψήφια (αν και η έγκριση αφορά το Κοινοβούλιο), με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να δοθεί παράλληλα το μήνυμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής της Φον ντερ Λάιεν κατά την πρώτη ολομέλεια του νέου Ευρωκοινοβουλίου (16-19 Ιουλίου).

Σχεδόν βέβαιο θεωρούν αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες ότι τη Δευτέρα θα «κλειδώσει» η προεδρία της Κομισιόν για τον «νικητή» των εκλογών και το όνομα της Φον ντερ Λάιεν. Με τη στήριξη 13 πρωθυπουργών, που ανήκουν στο ΕΛΚ, του Βερολίνου και όπως φαίνεται και του Παρισιού, που δεν φέρνει αντιρρήσεις, εξασφαλίζεται για εκείνη η ειδική πλειοψηφία των 15 από τα 27 κράτη-μέλη. «Οι Μητσοτάκης και Τουσκ θα έχουν εύκολη δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του ΕΛΚ για τους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και Πολωνίας και διαπραγματευτές εκ μέρους του κόμματος.

Υποψήφιος ο Κόστα

Στο δείπνο θα αποφασιστεί επί της αρχής, εξάλλου, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει πλέον σοσιαλιστή πρόεδρο με προτεινόμενο τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα –που επιθυμούν οι αντίστοιχοι διαπραγματευτές, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς–, ενώ τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας φαίνεται ότι θα λάβουν οι Φιλελεύθεροι, που «ποντάρουν» στην Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα ανακοινωθούν, πάντως, στο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μηνός.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.