Αρκετές χώρες της ΕΕ υποστήριξαν την Πέμπτη το σχέδιο της Κύπρου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά παραμένουν αρκετά εμπόδια, κυρίως σχετικά με τη σκοπιμότητα της ασφαλούς απόβασης μεγάλων φορτίων στις μικροσκοπικές λιμενικές εγκαταστάσεις της Γάζας. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσίασε την πρόταση της χώρας του για άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου που θα βοηθήσει στην παροχή περισσότερης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Απέχοντας μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη ζώνη σύγκρουσης, η Κύπρος είναι η πλησιέστερη χώρα της ΕΕ και προβάλλει τον εαυτό της ως το φυσικό σκαλοπάτι για τη συλλογή και την επιθεώρηση αποστολών που προορίζονται για τη Γάζα.
Η μεγάλη ιδέα είναι να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη Λωρίδα της Γάζας με την εισαγωγή των σοβαρών ποσοτήτων που επιτρέπονται με πλοία, αντί των περιορισμένων παραδόσεων που πραγματοποιούνται επί του παρόντος με φορτηγά μέσω της διάβασης της Ράφα με την Αίγυπτο.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και μια σειρά από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Κροατία και η Ιορδανία υποστήριξαν το σχέδιο, σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους. Η Ελλάδα και η Ολλανδία δήλωσαν ότι θα παράσχουν πρακτική βοήθεια για την εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο θα απαιτήσει το πράσινο φως από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι θα θέλουν να ελέγξουν τα φορτία για όπλα ή άλλα παράνομα εμπορεύματα. Ωστόσο, αρκετοί διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια και τις πρακτικές ανησυχίες, κυρίως για την έλλειψη ενός μεγάλου, ασφαλούς λιμανιού στη Γάζα. Πρωτοβουλία Αμάλθεια Το μακροσκελές σχέδιο της Κύπρου 25 σελίδων, που ονομάζεται Πρωτοβουλία Αμάλθειας (που πήρε το όνομά της από την ανάδοχη μητέρα του Δία στην ελληνική μυθολογία) περιγράφει πώς θα συγκεντρωνόταν η ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα κέντρο επιχειρήσεων που εδρεύει στη νότια κυπριακή πόλη Λάρνακα, η οποία διαθέτει λιμάνι και αεροδρόμιο. και όπου ήδη λειτουργεί συντονιστικό κέντρο με 33 χώρες. Η βοήθεια θα συλλέγεται, θα επιθεωρείται και θα αποθηκεύεται στην Κύπρο και στη συνέχεια θα αποστέλλεται στη Γάζα με σκάφη που ελέγχονται καθημερινά από μια κοινή επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Τα πλοία θα συνοδεύονταν από πολεμικά πλοία σε ένα καθορισμένο σημείο που θα εντοπιστεί στις ακτές της Γάζας, από όπου θα σταλούν σε μια ασφαλή, ουδέτερη περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, «Έχει ήδη εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις και τεχνικές διευθετήσεις».
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μια εφικτή, επεξεργασμένη πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς αυτή εξελίσσεται». «Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με ανάγνωση των σχολίων του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. «Η πιο δύσκολη πτυχή είναι να εντοπιστεί μια κατάλληλη ζώνη προσγείωσης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθεί η απαραίτητη λιμενική υποδομή και να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών». Η μεγάλη ιδέα είναι να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόσθεσε ότι εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να βοηθήσει με πλοία του πολεμικού ναυτικού. Η κατασκευή λιμενικής υποδομής ανοιχτά της Γάζας ξεκίνησε το 2016 αλλά εγκαταλείφθηκε. Η ιδέα της δημιουργίας ενός πλωτού λιμανιού συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Η Γαλλία είχε επίσης προτείνει την επέκταση του διαδρόμου για την απομάκρυνση βαριά τραυματιών από τη Γάζα σε πλωτά νοσοκομειακά πλοία στη Μεσόγειο. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να συντονιστεί στενά με το Ισραήλ, θα μπορούσε να περιλαμβάνει μόνο νερό, τρόφιμα και φάρμακα και όχι καύσιμα. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ συζητά επίσης την ιδέα των πλωτών νοσοκομείων, καθώς η χωρητικότητα των νοσοκομείων στη Γάζα είναι περιορισμένη. «Το Ισραήλ έχει συμφέρον να αυξήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο αξιωματούχος. «Αλλά τα τεχνικά στοιχεία και η μεταφορά εξετάζονται και δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη […]Εάν υπάρχει περισσότερη ανάγκη, ελέγχουμε για να δούμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να αυξήσουμε τις προμήθειες».
Πηγή https://www.politico.eu/article/cyprus-humanitarian-aid-gaza-european-union-israel-hamas-shipments/
Comments are closed for this post.