Συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ανταλλαγή αιχμαλώτων σύμφωνα με αραβικά μέσα, στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν 100 απαχθέντες από τη Γάζα.

Πηγές είπαν στο Al-Arabiya και το Al-Hadath, ένα τηλεοπτικό δίκτυο που ανήκει στη Σαουδική Αραβία, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατούμενων γυναικών και παιδιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατό απαχθέντων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτές οι πληροφορίες έρχονται ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες και οι προσπάθειες – στις οποίες το Κατάρ διαδραματίζει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο – εδώ και εβδομάδες.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας»

Μέχρι στιγμής πολλές προτάσεις έχουν «πέσει στο τραπέζι», συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης περίπου 10 έως 15 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός για μια ημέρα ή δύο. Αυτό επιβεβαίωσαν άλλωστε και διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο, πριν από δύο ημέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει την κατάπαυση του πυρός εκτός και αν απελευθερωθούν πολλοί όμηροι. «Θέλω να διαψεύσω κάθε είδους φήμες που φτάνουν σε εμάς από όλες τις πλευρές, να επαναλάβω ξεκάθαρα ένα πράγμα: Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», είχε αναφέρει.

Αυτό ώθησε αρκετούς εμπειρογνώμονες να διευκρινίσουν ότι η ισραηλινή ηγεσία ζήτησε ο αριθμός των κρατουμένων να είναι αρκετά μεγάλος προκειμένου να συμφωνήσει να εφαρμόσει οποιαδήποτε συμφωνία.

Η Χαμάς κρατά 240 ομήρους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές, από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η οργάνωση εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση σε στρατιωτικές βάσεις και οικισμούς στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.

Οι διαμεσολαβητές έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να απελευθερώσουν μόνο 4 ομήρους: δύο Αμερικανούς στις 20 Οκτωβρίου και δύο Ισραηλινούς στις 23 του ίδιου μήνα.

Χάρης Θεραπής