Σήμερα Δευτέρα 26/10, προσκεκλημένος της εκπομπής Εξ Αφορμής ήταν ο κ. Χρήστος Τσίγκης από τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η συζήτηση ξεκίνησε από τα τοξικά φαινόμενα της διαφθοράς, όπου ο κ. Τσίγκης ανέφερε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για μεγαλύτερης έκτασης, γεγονός που φέρει δυσαρέσκεια στον κόσμο.
Στην ερώτηση του Χάρη Θεραπή σχετικά με το δημοσίευμα του Φιλελευθέρου το οποίο ενέπλεξε ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ στην ψήφιση νομοσχεδίου για τις πολιτογραφήσεις, ο Χρήστος Τσίγγης ανέφερε τα ακόλουθα:
«Στην ουσία τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για πιο αυστηρές διαδικασίες πολιτογραφήσεων. Ενώ προηγουμένως καταδικασμένοι δεν μπορούσαν να αιτηθούν, τώρα έχουν απαλειφθεί κάποια από τα αυστηρά κριτήρια και αυτό έχει ψηφιστεί από τα 2 κόμματα που αναφέρατε».
Στην ερώτηση για τη μην ψήφιση της διάλυσης της βουλής, ανέφερε ότι δεν συναίνεσε στη διάλυση της βουλής λόγω της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει, κυρίως για τα θέματα του Κορωναϊού, για τα οποία η βουλή θα κληθεί να ψηφίσει κάποια πράγματα. Ένας επιπλέον λόγος είναι, όπως ανέφερε, ότι «Πρέπει να είμαστε και σωστοί απέναντι στους νέους που μπαίνουν στην πολιτική» για να έχουν ίση ευκαιρία προβολής έναντι σε αυτούς που ήδη έχουν εκλεγεί.
Σχετικά με το πόσο καθοριστικοί είναι οι ψήφοι των βουλευτών της Συνεργασίας, ο Χρήστος Τσίγκης τόνισε ότι «δεν έχει τόση σημασία τί θα πράξει το ΔΗΚΟ γιατί έχει χάσει το ρυθμιστικό του ρόλο ως προς την ψήφιση και είναι λάθος να εκβιάζει την πολιτεία. Οι 3 ψήφοι των βουλευτών της Συνεργασίας είναι καθοριστικοί. Αποφασίσαμε ότι αυτή τη στάση θα κρατήσουμε όπως τοποθετήθηκε και ο Βότσης στην ολομέλεια. Υποστηρίζουμε την απλή αναλογική και ήδη από σήμερα βρήκαμε νομοσχέδια που εκκρεμούν και τα επαναφέρουμε ή δημιουργούμε νέα πρόταση νόμου. Είναι καιρός να υπάρξει οριζόντια ψηφοφορία.»
Αναφορά έγινε και στο θέμα του ασυμβίβαστου των βουλευτών, όπου όπως ανέφερε, η κατάσταση παραμένει ίδια με αυτή του 2016. «Δε γίνεται να ασκεί το επάγγελμά του κάποιος και ταυτόχρονα να ψηφίζει νομοσχέδια σχετικά με το επάγγελμα του».
Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Συνεργασίας, ο κ. Τσίγκης αποσαφήνισε ότι συνειδητά έχουν αποφασίσει τα μέλη της να παραμείνουν μία πολιτική πλατφόρμα και να μη μετουσιωθούν σε κόμμα, διατηρώντας έτσι την οντότητα και ανεξαρτησία τους. Πρόκειται να λειτουργήσουν με τη μορφή εκλογικής πολιτικής συνεργασίας, επιχειρώντας επαφές με διάφορα κόμματα και όπως ανέφερε, «ένα γειτονικό περιβάλλον που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε πολιτικά είναι η Δημοκρατική Παράταξη, η οποία εκφράζει το μετριοπαθές κέντρο που κατά την άποψή μου έχει χαθεί».
Επανερχόμενος στο θέμα της διαφθοράς, ανέφερε ως βασικό πρόβλημα το ότι οι θεσμοί εμπλέκονται ο ένας στον άλλον χωρίς σεβασμό, ότι υπάρχει ατιμωρησία και έλλειψη σοβαρών ποινών. Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος δεν είμαι υποστηρικτής του one man show, αλλά υπέρ των επιτροπών.
Στην ερώτηση αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, αποκάλυψε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, αλλά να βοηθήσει επιτελικά και οργανωτικά.
Κλείνοντας, τόνισε ότι η Μεταρρύθμιση της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να προχωρήσει, να συνενωθούν κάποιοι δήμοι, καθώς και να επικρατήσει η φόρμουλα της απλής αναλογικής. Επιπλέον υποστήριξε ότι πρέπει να διαχωριστούν τα Επαρχιακά Συμβούλια, οι Σχολικές Εφορείες να λιγοστέψουν, σταδιακά οι δήμοι να αποτελέσουν και πολεοδομικές αρχές, έτσι ώστε να επιτευχθεί η Καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερα τέλη και η δυνατότητα οι Δήμοι να επιστρέψουν τυχόν κέρδη τους στους δημότες ως ανταποδοτικά οφέλη.

Vouli TV