ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δεν αποδέχονται ανακατανομή, ζητούν αύξηση των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Αγίας Νάπας
Την έντονη διαφωνία τους, με την πρόθεση της Βουλής, να αυξήσει τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων της Αγίας Νάπας, εις βάρος τους, εκφράζουν τα κοινοτικά συμβούλια, Αυγόρου, Άχνας, Λιοπετρίου και ο Δήμος Σωτήρας, με επιστολή τους προς τη Βουλή. Η εν λόγω ρύθμιση, ουσιαστικά προτείνει, να αυξηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αγίας Νάπας κατά δύο, δηλαδή από τρεις να γίνουν πέντε και να μειωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Άχνας και του Αυγόρου από τρεις σε δύο.
Με βάση το Νομοσχέδιο, το κάθε διαμέρισμα θα διαθέτει τρεις δημοτικούς συμβούλους κι από ένα αντιδήμαρχο, με την Αγία Νάπα, να ζητά αυξημένη εκπροσώπηση, στη βάση των ιδιαιτεροτήτων που έχει ως περιοχή, λόγω και του αυξημένου τουρισμού.
Στην επιστολή τους προς τη Βουλή ο δήμαρχος Σωτήρας, Γιώργος Ττάκκας και οι κοινοτάρχες Αυγόρου, Παναγιώτης Μιχαηλάς, Λιοπετρίου Βάσος Μανώλη και Άχνας, Νίκος Βάσιλας, εκφράζουν την διαφωνία τοους με την αυξημένη εκπροσώπηση του δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Νάπας με εσωτερική ανακατανομή των είκοσι δημοτικών συμβούλων.
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων τοπικών αρχών, επιμένουν στην εισήγηση τους για αύξηση του συνόλου του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων που θα μετέχουν στο Συμβούλιο του νέου «Δήμου Αγίας Νάπας» κατά δύο επιπρόσθετα Μέλη του δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Νάπας, χωρίς οιονδήποτε επηρεασμό του αριθμού των Δημοτικών Μελών των λοιπών δημοτικών διαμερισμάτων Σωτήρας, Αυγόρου, Λιοπετριού και Άχνας/
«Εμείς», σημειώνουν οι τέσσερις, «πάντοτε θεωρούσαμε ότι οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση της νομοθεσίας σε σχέση με το νέο Δήμο Αγίας Νάπας δεν θα έπρεπε να επιτευχθεί μέσω ανακατανομής εδρών (με αποτέλεσμα την απώλεια εδρών του οποιουδήποτε δημοτικού διαμερίσματος) αλλά με αυξημένη εκπροσώπηση στο δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Νάπας. Αυτή η προσέγγιση συνάδει με τη σχετική νομοθεσία».
Επιπλέον ο δήμαρχος Σωτήρας και οι κοινοτάρχες, Άχνας, Αυγόρου και Λιοπετρίου, απαντούν και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν, ότι σε περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης τους, θα υπάρξουν νομικά ζητήματα. «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό ζήτημα. Αφ’ ης στιγμής έγινε αποδεκτό στο νέο Περί Δήμων Νόμο ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας θα πρέπει να τύχει συγκεκριμένης μεταχείρισης λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, η εν λόγω ειδική ρύθμιση δεν εξαντλείται μόνο σε ρύθμιση με συντελεστή στάθμισης αλλά μπορεί να γίνει και διαφορετικά, π.χ. με αύξηση του συνολικού αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων στον νέο Δήμο «Αγίας Νάπας», σε σχέση με τους υπολοίπους νεοσυσταθέντες Δήμους».
Σε ότι αφορά το πρόβλημα, που ενδεχομένως να προκύψει με τη συμμετοχή των μελών του δημοτικού συμβουλίου, στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου, προτείνουν όπως τα δύο επιρπόσθετα μέλη του δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Νάπας, να μην έχουν δικαίωμα ψήφου στον ΕΟΑ, ώστε να μην τίθεται κανένα νομικό ή άλλο ζήτημα.
«Επομένως, εισήγησή μας είναι όπως γίνει σχετική ρύθμιση ώστε μόνον τα 20 Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νεοσυσταθέντος Δήμου Αγίας Νάπας» να συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α και το δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Νάπας να καθορίζει με δική του ψηφοφορία τα Μέλη τα οποία θα συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου–στον Ε.Ο.Α., ώστε ο αριθμός να παραμένει ως ο βασικός συντελεστής κατανομής ο οποίος καθορίζεται πριν την κατανομή αυξημένης εκπροσώπησης προς τον Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Νάπας», αναφέρουν οι τέσσερις.
Την ίδια ώρα εκφράζουν τη θέση πως με αυτόν τον τρόπο, «ουδόλως θα επηρεαστούν οι υπόλοιποι Δήμοι της Επαρχίας μας σε σχέση με τις Γενικές Συνελεύσεις και γενικότερα την λειτουργία του Ε.Ο.Α., ενόψει του ότι ο νέος Δήμος Αγίας Νάπας» θα συμμετέχει με τον βασικό αριθμό κατανομής εδρών στον Ε.Ο.Α. Επισημαίνεται, ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας μετεξελίχθηκε σε δήμο λόγω ακριβώς της οικονομικής του δυνατότητας, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και εις την σχετική νομοθεσία. Η ανάγκη ειδικής ρύθμισης, οποιαδήποτε και αν είναι η έκφανση αυτής, μπορεί να δικαιολογεί αύξηση της εκπροσώπησης και ουδόλως σε τέτοια περίπτωση μπορεί ο οποιοσδήποτε άλλος Δήμος να επικαλείται άνιση μεταχείριση».
Στο ίδιο τέμπο τα κόμματα
Εξάλλου χθες, ξεκίνησε ενώπιον της Βουλής η συζήτηση των τριών Νομοσχεδίων που υπέβαλε η Κυβέρνηση, σε σχέση με τις αλλαγές που προωθεί για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο στόχος που τέθηκε στην επιτροπή Εσωτερικών, είναι τα τρία Νομοσχέδια να ψηφιστούν εντός Μαρτίου.
Μάλιστα οι εκπροσώποι του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, άσκησαν κριτική στην Κυβέρνηση, σε σχέση με τον χρόνο που κατατίθενται τα εν λόγω Νομοσχέδια, αποδίδοντας στο Υπουργείο Εσωτερικών, ολιγωρία. Παρακάμπτοντας, ωστόσο το γεγονός ότι οι λόγοι που χρειάστηκε να κατατεθούν τα συγκεκριμένα Νομοσχέδια, ήταν επειδή, σε κάποιες περιπτώσεις, κατά τη διαδικασία ψήφισης των Νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τη Βουλή το 2022, έγιναν τέτοιες αλλαγές, ή σε άλλες περιπτώσεις δεν εντοπίστηκαν λάθη, που σήμερα καλούνται να διορθώσουν.
Πηγή: Reporter CY
50 +1 χρόνια μετά
Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία
Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.
Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».
Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.
Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.
Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.
Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».
Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.
Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR
Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.
Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.
Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.
Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.
Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.
Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 12/02 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο τον Παναγιώτης Σαββίδης, οικονομικό αναλυτή, με παρεμβάσεις από τον Ανδρέας Νικήταρας (επικεφαλής Ομάδας Εξωτερικών ΔΗΚΟ).
🎯 Στο επίκεντρο:
• Κυπριακό και διεθνείς ισορροπίες Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
• Πρόταση νόμου για τους εγγυητές από τον Αβέρωφ Νεοφύτου
• Μετανάστευση, τραγωδίες και υποθέσεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό
🔎 Θεσμοί, πολιτική ευθύνη και κοινωνική πραγματικότητα — ποιος πληρώνει τελικά το κόστος;
📡 Απλή Πραγματικότητα
Χωρίς ωραιοποιήσεις. Με στοιχεία. Με καθαρές ερωτήσεις.
-
Off the Record3 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record4 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record4 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record2 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record6 days agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 week agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

