ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό ελαιόλαδο… οι τιμές του στα ύψη.
Αύξηση κατά 49% στην Κύπρο και κατά 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκε στην τιμή του ελαιόλαδου τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Ωστόσο, ενώ η τιμή του ελαιόλαδου άρχισε να αυξάνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τον Αύγουστο, η αύξηση στην Κύπρο καταγράφηκε πιο απότομα τον Ιανουάριο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Η τιμή του ελαιολάδου πανευρωπαϊκά σημείωσε απότομη αύξηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αρχικά με αύξηση κατά 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022).
Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Τα υψηλότερα επίπεδα του ετήσιου ρυθμού μεταβολής καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022).
Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 47% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022.
Στην Κύπρο, την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 η τιμή του ελαιόλαδου κατέγραφε μικρές αυξήσεις (+13%, +11%, +13%), και αυξήθηκε κάπως περισσότερο τον Νοέμβριο (+19%).
Η αύξηση επιβραδύνθηκε κάπως τον Δεκέμβριο (+15%) όμως εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο (+49%), καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ από την έναρξη συλλογής στοιχείων το 2017.
Τον φετινό Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), στην Ελλάδα (+67%) και στην Ισπανία (+63%). Η Κύπρος ήταν η χώρα με την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση (49%), μετά την Εσθονία στην τέταρτη θέση (+53%).
Οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στις Κάτω Χώρες (+18%).
Πηγή: ReporterCY
#exAformis
#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ
Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, όπου συζητήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τα μοντέλα που τίθενται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι υποψήφιοι βουλευτές:
Οζ Καραχάν (Λευκωσία – Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), Ανδρούλλα Καμινάρα (Λευκωσία – Άλμα), Έφη Ξάνθου (Λευκωσία – Volt) και Μάριος Πουλλίκκας (Λευκωσία – ΕΛΑΜ).
• Μπορούν οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις να αποτελέσουν συγκυρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
• Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού;
• Ποια θεωρείται η ιδανική και ποια η εφικτή λύση;
• Ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων στην προσέγγιση του Κυπριακού;
• Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου στη διαδικασία επίλυσης;
• Πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
• Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες και κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο μοντέλο να εφαρμοστεί στην Κύπρο;
• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Το Volt στον δρόμο προς τις Εκλογές, Σάββατο 07/03 στις 7μμ
Ο συμπρόεδρος του Volt, Πάνος Παρράς, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής Ekloges 2026, όπου συζήτησε τις θέσεις του κόμματος για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους Χάρη Θεραπή και Στέλιο Ξιούρη, εστιάζοντας στο πολιτικό σκηνικό και τις προτεραιότητες του Volt για την επόμενη περίοδο.
• Με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Volt μετά τις εκλογές και ποιες πολιτικές δυνάμεις αποκλείει από ενδεχόμενη συνεργασία;
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό και ποια λύση θεωρεί ρεαλιστική;
• Πώς τοποθετείται το Volt για τον πόλεμο στο Ιράν και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
• Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης από την Ελλάδα προς την Κύπρο;
• Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
• Πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών σε μια ενδεχόμενη 9κομματική Βουλή;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
-
Off the Record1 month agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
EKLOGES20262 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics3 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record4 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ

