Σχεδόν τα δύο τρίτα της Κύπρου θα χρησιμοποιούν το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων “Πληρώνεις ανά ρίψη” μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε το τμήμα περιβάλλοντος την Τετάρτη.

Το τμήμα ανέφερε ότι το σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στις 1 Ιουλίου, και έξι δήμοι που αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν τις μελέτες τους τον Μάρτιο και θα ορίσουν τιμές για σακούλες και κάδους.

Οι δήμοι θα διευκρινίσουν επίσης πόσα κάδους χρειάζονται.

Η ανώτερη αξιωματούχος του Τμήματος Περιβάλλοντος Ελένη Κωνσταντινίδου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αυτοί οι έξι δήμοι είναι: Δήμος Λατσιών, Δήμος Λακατάμιας, Άγια Βαρβάρα, νότιος Δήμος Λευκωσίας, Δήμος Αραδίππου, Δήμος Λάρνακας, Δήμος Ανατολικής Λεμεσού και Δήμος Πολεμιδιών.

Σύμφωνα με το τμήμα, μέχρι τον Ιούνιο του 2024 αναμένεται να ολοκληρώσουν τις μελέτες τους ο Δήμος Λευκωσίας, ο Δήμος Δυτικής Λεμεσού και ο Δήμος Λεμεσού.

Αυτές οι περιοχές αντιπροσωπεύουν το 37% του πληθυσμού.

Άλλες εννέα περιοχές που αντιπροσωπεύουν το 21,5% του πληθυσμού πρόκειται να ολοκληρώσουν τις μελέτες τους το καλοκαίρι ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ μια άλλη αναμένεται να ολοκληρώσει το Νοέμβριο, καλύπτοντας το 11,15% του πληθυσμού.

Βασισμένο σε μια παρουσίαση μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε για τον Δήμο Αραδίππου και στα προκαταρκτικά δεδομένα, υπάρχει μια εκτίμηση των 6 λεπτών ανά λίτρο για τις σακούλες, δηλαδή μια σακούλα δέκα λίτρων θα κοστίζει 60 λεπτά, μια σακούλα 35 λίτρων 2 ευρώ, και μια σακούλα 56 λίτρων 3,33 ευρώ.

Vouli TV