ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τα επιδοτούμενα προγράμματα για ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα θα ισχύουν μέχρι την άφιξη της άνοιξης.
Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και ο φόρος καυσίμων θα παραταθούν μέχρι την άνοιξη, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Οι παρατάσεις των επιδοτήσεων ανακοινώθηκαν ανάμεσα σε ένα πλήθος μέτρων της κυβέρνησης που ανέρχονται σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και στοχεύουν στην ανακούφιση της κρίσης του κόστους διαβίωσης για τους καταναλωτές.
Μετά την κατάργησή τους το προηγούμενο καλοκαίρι, οι επιδοτήσεις επανεισήχθησαν τον Οκτώβριο ως μέρος ενός πακέτου μέτρων αξίας 196 εκατομμυρίων ευρώ.
Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος έχει παραταθεί τώρα μέχρι τις 30 Απριλίου, ενώ η επιδότηση του φόρου καυσίμων θα λήξει τώρα στις 31 Μαρτίου.
Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι διακομιδική και ισχύει για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται στην κατανάλωση, εκτός από τους “ευάλωτους” καταναλωτές που πληρούν τα κριτήρια για 100% επιδότηση σε οποιαδήποτε αύξηση στη βασική τιμή.
Εκτιμήθηκε την περίοδο ότι η επιδότηση κάλυπτε 429.000 νοικοκυριά και 106.000 επιχειρήσεις.
Παρατέθηκε πίνακας με τα ποσοστά επιδότησης για οικιακούς καταναλωτές. Για κατανάλωση από 1 έως 400 κιλοβατώρες (kWh), το ποσοστό επιδότησης φτάνει έως το 85% της αύξησης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο βασίζεται στην τιμή του πετρελαίου. Για κατανάλωση από 401 έως 600 kWh, το ποσοστό είναι έως και 75%; για κατανάλωση από 601 έως 800 kWh, το ποσοστό είναι έως και 50%; και για οτιδήποτε άνω των 800 kWh, το ποσοστό είναι μηδέν.
Η διμηνιαία κατανάλωση από το μέσο νοικοκυριό στην Κύπρο εκτιμάται στα περίπου 800 kWh. Τον Οκτώβριο, η επιδότηση ανερχόταν σε περίπου 70 ευρώ ανά διμηνιαίο λογαριασμό για τους μέσους καταναλωτές, αλλά οι μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου από τότε έχουν μειώσει την επιδότη
ση σε περίπου 14 ευρώ για τον μέσο καταναλωτή.
Η επιδότηση του φόρου καυσίμων έχει μια απλούστερη μορφή, με την κυβέρνηση να επιδοτεί ουσιαστικά την τιμή κόστους των καυσίμων με τη μείωση του φόρου που επιβάλλεται σε αυτό κατά 8,33 λεπτά ανά λίτρο.
Εκτός από τις επιδοτήσεις, ο Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ένα σύνολο μονοφορικών μέτρων ενίσχυσης για ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.
Αυτά περιλαμβάνουν μια επιδότηση για μονογονεϊκούς γονείς στη μορφή 250 ευρώ ανά παιδί, με οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά να λαμβάνουν επιπλέον ποσό πάνω σε αυτό. Αυτό θα προστεθεί σε άλλη μια πληρωμή 250 ευρώ ανά παιδί για όλες τις οικογένειες με παιδιά.
Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτές οι πληρωμές θα επωφελήσουν περισσότερες από 27.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσθέσει ένα επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της κυβέρνησης μετά τη δήλωση του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφειάδη την Τρίτη ότι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είχε “υπερβεί τις προσδοκίες της κυβέρνησης”.
Υπήρχε επίσης μια σειρά μέτρων για τους εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς.
Η επιδότηση της υποθήκης για εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα έχει αυξηθεί από 130.000 ευρώ σε 200.000 ευρώ, με τη μέγιστη περίοδο επιδότησης να αυξάνεται από 20 σε 30 χρόνια. Τα κριτήρια εισοδήματος για τις αιτήσεις επιδότησης έχουν επίσης καταργηθεί.
Η επιδότηση για επισκευές κατοικιών για εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα διπλασιάστηκε επίσης από 50.000 σε 100.000 ευρώ, με τα κριτήρια εισοδήματος για τις αιτήσεις να καταργούνται επίσης σε αυτό το μέτρο.
Η επιδότηση για φοιτητές που καταγόνται από εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα έχει επίσης επεκταθεί για να καλύπτει τα έξοδά τους διατροφής, ενώ έχουν οριστεί επίσης νέα σχέδια δανεισμού για ανακαινίσ
εις σπιτιών και αγορά οικιακών συσκευών από εσωτερικά εκτοπισμένα πρόσωπα.
Επιπλέον, οι αιτήσεις που καταθέτουν οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πρόσωπα για δάνεια κατοικιών δεν θα λαμβάνουν υπόψη εάν οι αιτούντες κατέχουν άλλο σπίτι εκτός από αυτό που αγόρασαν μέσω του ίδιου προγράμματος.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση της ετήσιας επίπεδης ετήσιας εισφοράς των 350 ευρώ.
Στο κλείσιμο της ανακοίνωσής του, ο Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο ΦΠΑ σε κρέας και λαχανικά έχει μηδενιστεί έως το τέλος Μαΐου, έχοντας αρχικά καταργηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η ΑΚΕΛ δεν ήταν ικανοποιημένη με τα μέτρα, λέγοντας ότι “δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης”.
Επέσημαναν την περιορισμένη διάρκεια των επιδοτήσεων καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος.
“Όσο η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει δομικά το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να βαρύνονται με αυξημένα κόστη”, δήλωσε η ΑΚΕΛ.
Δομική αντιμετώπιση του προβλήματος, είπαν, αποτελεί την υποστήριξη μιας περαιτέρω επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικότερα της ηλιακής ενέργειας.
ΕΔΕΚ είχαν ικανοποιηθεί με το πακέτο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση “έκανε το σωστό”.
Πρόσθεσαν ότι είναι “σημαντικό να υποστηριχθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οικογένειες με πολλά παιδιά και μονογονεϊκοί.”
Πηγή: CyprusMail
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.
Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.
Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.
Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.
Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών
Η πολύμηνη υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε κορυφαίους θεσμούς του κράτους φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας που καταρρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών γύρω από την επονομαζόμενη «Σάντη». Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης, τα μηνύματα, τα ηχητικά αποσπάσματα και το ευρύτερο αφήγημα που προωθήθηκε δημόσια κρίθηκαν κατασκευασμένα και χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.
Η έρευνα διήρκεσε δύο μήνες και κατέληξε στην αποδόμηση δεκάδων ισχυρισμών που αφορούσαν δικαστές, κρατικούς αξιωματούχους, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα δημόσια πρόσωπα. Η ίδια η 45χρονη φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα ως προς τις ποινικές και αστικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν.
Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει και προβάλλει δημόσια τους ισχυρισμούς της υπόθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε νέα ποινική διερεύνηση για τη διακίνηση των πλαστών μηνυμάτων και πιθανές ψευδείς ειδήσεις, με τον ίδιο και τη «Σάντη» να θεωρούνται τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.
Παρά τις αντιδράσεις του Δρουσιώτη, ο οποίος επιμένει ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και συνδέει τις εξελίξεις με το επικείμενο πόρισμα για το «Κράτος Μαφία», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ίδιο. Το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν σοβαρές καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αφήνοντάς τον πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο.
Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις αρχικές καταγγελίες στις ευθύνες όσων τις κατασκεύασαν, τις διέδωσαν ή τις αξιοποίησαν δημόσια, σε μια υπόθεση που δοκίμασε την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων και η οποία απέχει ακόμη από το οριστικό της τέλος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές
Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.
Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.
Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.
Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record3 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

