ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ | Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΦΕΡΝΕΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Τα κυριότερα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για πύρρειο νίκη του Ερντογάν, παρόλες τις θριαμβολογίες του για ιστορική αλλαγή.
Παρά τους πανηγυρισμούς, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει πως η Τουρκία είναι διχασμένη.

Σε τρεις μεγάλες πόλεις, την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη επικράτησε το «Όχι».
Αναλυτές κάνουν λόγο για την πρώτη πολιτική ήττα στην πολιτική του ιστορία του Ερντογάν και απομένει να διαφανεί αν θα υπάρξει αμφισβήτησή του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Γιατί όμως μιλάνε για ήττα από την στιγμή που κέρδισε – έστω και οριακά -το δημοψήφισμα;
Τα τρία κόμματα που δήλωσαν ότι στηρίζουν φανερά το «Ναι» (ΑΚΡ, ΜΗΡ και ΒΒΡ) στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015 είχαν πάρει ποσοστό που άγγιζε το 65%, που σημαίνει απώλειες 14% από τα αποτελέσματα του ΝΑΙ.
Έχασε την Κωνσταντινούπολη όπου το μέτωπο του «Ναι» είχε πάρει 57,7% και τώρα έπεσε κάτω από 50%, με το «Όχι» να υπερισχύει.
Έχασε όλους του νομούς της Θράκης, όλους τους παράλιους νομούς του Αιγαίου και όλους του παράλιους νομούς της ανατολικής Μεσογείου.
Έχασε δύο παράλιους νομούς του Ευξείνου Πόντου Ζογκουλντάκ, Άρτβιν, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Έχασε σχεδόν όλους τους νομούς που κατοικούνται από Κούρδους.
Ενισχυτικό της άποψης περί μεγάλης ήττας, είναι το γεγονός ότι είναι ακόμα σε ισχύ ο νόμος περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, και είχε όλα τα μέσα του κράτους και της κυβέρνησης στα χέρια του και τα χρησιμοποίησε υπέρ του «Ναι». Οι καταγγελίες περί εκτεταμένης καλπονοθείας βουίζουν σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, γεγονός που υποχρεώσε τον Ερντογάν σε σημερινές του δηλώσεις να μιλήσει “για τετελεσμένα γεγονότα και σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα”. Αν προστεθεί στα παραπάνω και την απίστευτη δαπάνη για την προεκλογική εκστρατεία του ΝΑΙ που άγγιξε το 1 δις δολάρια, δημιουργούν μια στέρεη βάση αναμονής για την επόμενη μέρα.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Το Volt στον δρόμο προς τις Εκλογές, Σάββατο 07/03 στις 7μμ
Ο συμπρόεδρος του Volt, Πάνος Παρράς, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής Ekloges 2026, όπου συζήτησε τις θέσεις του κόμματος για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους Χάρη Θεραπή και Στέλιο Ξιούρη, εστιάζοντας στο πολιτικό σκηνικό και τις προτεραιότητες του Volt για την επόμενη περίοδο.
• Με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Volt μετά τις εκλογές και ποιες πολιτικές δυνάμεις αποκλείει από ενδεχόμενη συνεργασία;
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό και ποια λύση θεωρεί ρεαλιστική;
• Πώς τοποθετείται το Volt για τον πόλεμο στο Ιράν και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
• Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης από την Ελλάδα προς την Κύπρο;
• Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
• Πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών σε μια ενδεχόμενη 9κομματική Βουλή;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Ελένη Φωκά
🎙️ Μαρτυρία ζωής από την Καρπασία
Γεννημένη στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας της Καρπασίας το 1950, σπούδασε Οικιακή Οικονομία σε ελληνικό πανεπιστήμιο και από το 1973 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός.
Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 τη βρήκε στο σπίτι της στο χωριό της. Από εκείνη τη στιγμή έζησε όλη τη φρίκη του πολέμου και της κατοχής.
Παρέμεινε εγκλωβισμένη στην Καρπασία για 23 χρόνια, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις και τις θηριωδίες των Τούρκων εποίκων, με έναν σκοπό:
να προσφέρει μόρφωση στα λιγοστά εγκλωβισμένα Κυπριόπουλα και να δίνει κουράγιο στους συγχωριανούς της.
Το 1997, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την ανάγκασε να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές. Από τότε δεν της επιτράπηκε να επιστρέψει στο σκλαβωμένο χωριό της.
Στις ελεύθερες περιοχές συνέχισε τον αγώνα του «Δεν Ξεχνώ», στεκόμενη δίπλα στις μάνες των αγνοουμένων. Συμμετείχε σε αντικατοχικές εκδηλώσεις και έδωσε διαλέξεις σε σχολεία της Κύπρου και στο εξωτερικό, μιλώντας για την κατοχή και το κυπριακό πρόβλημα.
Σήμερα ζει με τις μνήμες της σε ένα λιτό προσφυγικό σπίτι σε προάστιο της Λευκωσίας.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Κώστας Γρίβας
-
Off the Record1 month agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
EKLOGES20261 week agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics2 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record4 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record3 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record4 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20264 weeks agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ

