Πολιτισμός
«Υστερόγραφο» | Επεισόδιο 4
Στo «Υστερόγραφο» γράφουμε μια πρόσθετη σημείωση σε θέματα που απασχολούν το δημόσιο βίο. Μέσα από συνεντεύξεις, συζητήσεις & αναλύσεις στο Vouli.Tv αναζητούμε τις αλήθειες πίσω από τους εντυπωσιασμούς και τις εικονικές πραγματικότητες της πολύπλοκης εποχής μας. Την ουσία για όσα μας συμβαίνουν ή πρόκειται να μας συμβούν.
Μοναδικό μας κίνητρο, να υπηρετήσουμε τις αρχές και τους κανόνες της ανεξάρτητης Δημοσιογραφίας. Με σεβασμό στην αντίθετη άποψη και στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά με την ευθύνη της ανεξάρτητης Δημοσιογραφίας, επιχειρούμε να ρίξουμε περισσότερο φως στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας. Μοναδικοί κριτές μας, οι τηλεθεατές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Λάρνακα στέφεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προς την Ένωση των Εκκλησιών: Το 2025 ως Σημείο Τομής Πίστης και Ιστορίας
Πολιτισμός
25η Μαρτίου 1821: Ο Ζωγράφος που Αποτύπωσε την Ελληνική Επανάσταση στην Αιωνιότητα
Διακόσια χρόνια πριν, η Ευρώπη και συνολικά ο δυτικός πολιτισμός συγκλονίστηκαν από ένα γεγονός στη βαλκανική γωνιά της γηραιάς ηπείρου. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ένας αγώνας ιερός και άνισος, έμελλε να εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι ασπάστηκαν τον φιλελληνισμό. Ανάμεσά τους, ο Ευγένιος Ντελακρουά.
Ο σπουδαίος ρομαντικός ζωγράφος, αν και Γάλλος, ζωγράφιζε σαν Έλληνας. Η αγάπη του για την ελευθερία και το πάθος του για το δίκαιο τον οδήγησαν να αποτυπώσει στα αριστουργήματά του τη φλόγα του ελληνικού αγώνα. Με τους πίνακές του, σύστησε την Επανάσταση στους Ευρωπαίους, εξυψώνοντας το πάθος και την αυτοθυσία των Ελλήνων για λευτεριά. Το έργο του αποτέλεσε καταλύτη για τη δημιουργία ενός μεγάλου κύματος συμπαράστασης και βοήθειας προς τον ελληνικό λαό.
Ανάμεσα στα αριστουργήματά του ξεχωρίζει “Η Σφαγή της Χίου”, μια γροθιά στο στομάχι της Ευρώπης, που αποτύπωσε τη βαρβαρότητα των Οθωμανών και προκάλεσε κύματα οργής και συγκίνησης. Ο πίνακας αυτός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αφύπνιση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και συνέβαλε στην ενίσχυση του φιλελληνικού κινήματος.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Ντελακρουά επανήλθε με το αριστουργηματικό “Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου”. Η εικόνα της Ελλάδας ως τραγικής γυναικείας μορφής πάνω στα ερείπια της μαρτυρικής πόλης αποτύπωσε το πνεύμα της Επανάστασης και τίμησε τη θυσία.

Ο πίνακας “Η μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν”, εμπνευσμένος από το ποίημα του Λόρδου Μπάιρον, αποτύπωσε την εκδικητική ορμή των υπόδουλων Ελλήνων, ενώ η σκηνή του “Ο Μπότσαρης αιφνιδιάζει το στρατόπεδο των Τούρκων” απέδωσε με συγκλονιστικό τρόπο τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των αγωνιστών.

Ο Ντελακρουά δεν ξέχασε ποτέ την Ελλάδα. Το 1856, με τον πίνακα “Έφιππος Έλληνας πολεμιστής”, απέδωσε φόρο τιμής στους αγωνιστές που πάλεψαν για την ελευθερία. Ένας φουστανελοφόρος πολεμιστής, περήφανος και ανίκητος, καλπάζει πάνω στα πτώματα των τυράννων, συμβολίζοντας την ελληνική νίκη και την τελική λύτρωση.

Η προσφορά του Ντελακρουά στον Αγώνα υπήρξε ανεκτίμητη. Με το πινέλο του έδωσε σάρκα και οστά στην Ελληνική Επανάσταση, αναδεικνύοντάς την σε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και δικαιοσύνης. Τα έργα του δεν ήταν απλώς πίνακες, ήταν η ζωντανή απεικόνιση ενός λαού που θυσιάστηκε για την ελευθερία. Μέσα από τη δύναμη της τέχνης του, ο Ντελακρουά πέρασε την Ελληνική Επανάσταση στη σφαίρα της αιωνιότητας, όπου συνεχίζει να εμπνέει γενιές ολόκληρες.
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
#exAformis1 month ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record1 month ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
#exAformis1 month agoΟ κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
#exAformis3 weeks ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
Think Tank2 days agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας

