Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝΤΑΣ Ο ΑΝΤΩΝΕΛΛΟΣ

Avatar photo

Published

on

Παραιτήθηκε από την θέση του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Εξετάσεων Τετραμήνων πυροβολώντας ο Σπύρος Αντωνέλλος, μετά από μια ατάκα του υπουργού Παιδείας.
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του, ο κ. Αντωνέλλος έκανε τον απολογισμό του, ενώ εξέφρασε την πικρία του για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε ο νυν υπουργός Παιδείας και δήλωσε πως υπέβαλε την παραίτησή του.
Στην ανακοίνωσή του, ο Σπύρος Αντωνέλλος αναφέρει πως όταν του ανέθεσε καθήκοντα ο τέως υπουργός Παιδείας είχε μια δοσμένη νομοθεσία και το μόνο που έμεινε ήταν να την εφαρμόσει. Στη συνέχεια, ο κ. Αντωνέλλος προέβη σε λεπτομερή ανάλυση της δράσης του και στο τέλος αναφέρθηκε στην συνάντηση, κατά την οποία ειπώθηκε η επίμαχη δήλωση του Πρόδρομου Προδρόμου και τον ώθησε στην παραίτηση.
«Σε συνάντηση της Κλαδικής των Επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης, όπου εκτελώ χρέη Γραμματέα, με τον Υπουργό Παιδείας, κ Πρόδρομο Προδρόμου, τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ, τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, με εκπρόσωπο της ΠΑΣΥΔΥ και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ΚΕΜΕ, με πολλή έκπληξη ακούσαμε τον κ. Υπουργό να λέει: “Θεωρώ ότι δεν χρειαζόταν να υπάρχει η Υπηρεσία Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων!”. Προσωπικά τον ρώτησα “πώς θα γίνονταν τότε όλα όσα αφορούσαν τον τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης των Τετραμήνων;”, η απάντηση του σεβαστού κ. Υπουργού, ήταν ακριβώς η εξής: “Το Υπουργείο!”», σημείωσε ο Σπύρος Αντωνέλλος, εκφράζοντας την απορία αν ο κ. Προδρόμου ενημερώθηκε ποτέ για τα όσα έγιναν στο Υπουργείο πριν αναλάβει καθήκοντα.
«Αυτό που ξέρω είναι ότι από την ημέρα ανάληψης των νέων του καθηκόντων δεν με κάλεσε ποτέ στο γραφείο του για να με ρωτήσει οποιεσδήποτε πληροφορίες αφορούν το νέο σύστημα αξιολόγησης. Σαφώς απογοητευμένος από μια τέτοια δήλωση του νέου μας Υπουργού, δήλωσα στον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης ότι δεν θα συνεχίσω να προΐσταμαι καμιάς Υπηρεσίας “αχρείαστης” κι επομένως τα καθήκοντα συντονισμού για την πορεία και τις εξετάσεις του Β΄ Τετραμήνου, είναι καλό να ανατεθούν…”στο Υπουργείο!”. Άλλωστε, ουδείς ανατικατάστατος», κατέληξε ο κ. Αντωνέλλος.
Αυτούσια η δήλωσή του:
«Με την ολοκλήρωση του Α΄ Τετραμήνου και τις εξετάσεις του για την Α΄ Τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με όλα τα δυσλειτουργικά προβλήματα που και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί εντόπιζαν, οφείλεται να γίνει ένας απολογισμός εκ μέρους μου, αφού από τα τέλη του Αυγούστου 2019 ο πρώην Υπουργός της Παιδείας, ο κ. Κώστας Χαμπιαούρης, μου ανέθεσε τα καθήκοντα Προϊσταμένου Υπηρεσίας Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων, ενώ ήδη είχα κάτω από την ευθύνη μου και την εποπτεία της Μονάδας ΤΠΕ, ως προϊστάμενος.

Είχα, επομένως μια δοσμένη νομοθεσία, την οποία θα έπρεπε να βρω τρόπους να υλοποιήσω, αφού η σχολική χρονιά ήδη θα άρχιζε σε λίγες ημέρες κι επομένως θα έπρεπε να ετοιμαστούν τα πάντα. Γνωρίζοντας ότι η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου είχε αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή στις εξετάσεις που προέβλεπε το νέο σχέδιο αξιολόγησης, λόγω άλλων εξετάσεων που έπρεπε να διενεργήσει και, όπως ο Διευθυντής της συγκεκριμένης Υπηρεσίας είχε από την αρχή της σχολικής χρονιάς δηλώσει στον τότε Υπουργό, γνώριζα ότι θα αντιμετώπιζα ιδιαίτερες δυσχέρειες στη διεκπεραίωση μιας αποστολής ιδιαίτερα επίπονης.

Ήταν εξολοκλήρου ένα έργο πολύ δύσκολο, μιας και θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, ότι δεν υπήρχε προηγούμενη εργασία, εμπειρία και πείρα. Σαφώς ήταν γνωστό από την αρχή ότι το να πραγματοποιούνταν οι εξετάσεις του Α΄ Τετραμήνου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως είχαν απαιτήσει οι οργανωμένοι γονείς και μαθητές προκειμένου να μην έχουν το άγχος των εξετάσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, θα ήταν ιδιαίτερα δυσλειτουργικό. Αν αυτές θα διεξάγονταν κατά τη διάρκεια μιας εξεταστικής περιόδου κατά τον Ιανουάριο, σίγουρα θα είχαμε τελείως διαφορετική προοπτική.

Η νομοθεσία που μου δόθηκε για υλοποίηση και εφαρμογή αναγκαστικά έθετε σημαντικούς περιορισμούς ως προς την άνεση των εκπαιδευτικών να διδάξουν πολύ διεξοδικά όσα τα Δελτία Μάθησης προέβλεπαν σε εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα. Από την άλλη, η ισχύουσα νομοθεσία δεν καθορίζει καμιά παράμετρο για τη θεματοθέτηση, διόρθωση, αναβαθμολόγηση αλλά και για την οργάνωση των κεντρικών εξετάσεων. Δημιουργήθηκε μέγας πανικός στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και, φυσικά, όλα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ως το τέλος του Νοέμβρη 2019, για να προχωρήσουμε στην εβδομάδα επαναλήψεων και προετοιμασίας για τις κεντρικές εξετάσεις πριν τα Χριστούγεννα.

Μέχρι όλα αυτά να πραγματοποιηθούν, έπρεπε να ενημερώσω σε βραδινές συναντήσεις τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών μας σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και παράλληλα να μπω στη διαδικασία ετοιμασίας ενός συστήματος θεματοθέτησης και ενός πρωτοποριακού ηλεκτρονικού συστήματος αποστολής των θεμάτων στα σχολεία μας σε παγκύπρια κλίμακα.

Οργανώνοντας τις ομάδες των θεματοθετών με εισηγήσες των Επιθεωρητών αλλά και το θεματοθετικό κέντρο, το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης στη Λευκωσία, μέσω σεμιναρίου προς όλους τους/τις εκπαιδευτικούς που θα αναλάμβαναν την υποχρέωση να δημιουργήσουν για το κάθε μάθημα τρεις σειρές θεμάτων και οδηγών διόρθωσης, μου ανατέθηκε από τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη το καθήκον της εκπροσώπησης στον Τύπο για όλα τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι η νεοσυσταθείσα Υπηρεσία Συντονισμού των Εξετάσεων Τετραμήνων αποτελούταν από τον γράφοντα και τον αποσπασμένο φιλόλογο, κ. Παναγιώτη Δικαιάκο, ο οποίος εργάστηκε πολύ εντατικά και μεθοδικά, με κάθε τρόπο, ώστε να προλάβουμε τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που μας δόθηκαν.

Με τέσσερις Λειτουργούς της Μονάδας ΤΠΕ, πραγματοποιήθηκε μια τιτάνια προσπάθεια, ώστε να είμαστε σε θέση να παραλαμβάνουμε τόσες πολλές σειρές θεμάτων, οδηγών διόρθωσης και διευκολύνσεων με έναν τρόπο που δεν υπήρχε ποτέ στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και να είμαστε σε θέση να προσερχόμαστε στην Υπηρεσία για είκοσι ημέρες και να αποστέλλουμε στις 06:00 το πρωί τα θέματα. Σαφώς και ικανοποιηθήκαμε απόλυτα από τον ασφαλή, έγκυρο και έγκαιρο τρόπο μετάδοσης των θεμάτων και όλων των σχετικών αρχείων που αφορούσαν τις εξετάσεις. Αποδείξαμε ότι δεν χρειαζόταν να ενοικιάσουμε κανένα ξενοδοχείο για τους θεματοθέτες αλλά και να μην γίνει καμιά κεντρική φωτοτύπηση θεμάτων και αποστολή τους με ενοικιασμένα αυτοκίνητα στα σχολεία όλης της Κύπρου, εξοικονομώντας μεγάλα οικονομικά ποσά για το κράτος.

Πέρα λοιπόν από τα σεμινάρια προς τους Επιθεωρητές που παραγματοποίησα, σεμινάρια προς τους Διευθυντές και Διευθύντριες των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, αλλά κυρίως με την αγωνία για την εφαρμογή ενός συστήματος που δεν προϋπήρχε απολύτως τίποτα, με ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα στο Υπουργείο και υποχρεώσεις που για να διεκπεραιωθούν χρειάζονταν όχι δύο αλλά τουλάχιστον πέντε υπάλληλοι, φτάσαμε στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, τα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατατέθηκαν σε πολυσέλιδη Έκθεση Πεπραγμένων από το Γραφείο Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων προς τον νέο Υπουργό Παιδείας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου, στις 23 Δεκεμβρίου. Κρίθηκε άκρως βοηθητική για να μελετήσει τα γραφόμενα και να βοηθηθεί στο έργο που ανέλαβε να συνεχίσει ή και να μορφοποιήσει, ώστε το Β΄ Τετράμηνο να κυλήσει ομαλότερα και να ληφθεί υπόψιν ότι την επόμενη χρονιά, όπου θα δίνει εξετάσεις και η Β΄ Τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, είναι αδύνατον αυτές να πραγματοποιούνται το μήνα Δεκέμβριο.

Σε συνάντηση της Κλαδικής των Επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης, όπου εκτελώ χρέη Γραμματέα, με τον Υπουργό Παιδείας, κ Πρόδρομο Προδρόμου, τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ, τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, με εκπρόσωπο της ΠΑΣΥΔΥ και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ΚΕΜΕ, με πολλή έκπληξη ακούσαμε τον κ. Υπουργό να λέει: «Θεωρώ ότι δεν χρειαζόταν να υπάρχει η Υπηρεσία Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων!». Προσωπικά τον ρώτησα «πώς θα γίνονταν τότε όλα όσα αφορούσαν τον τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης των Τετραμήνων;», η απάντηση του σεβαστού κ. Υπουργού, ήταν ακριβώς η εξής: «Το Υπουργείο!». Δεν ξέρω αν ο κ. Προδρόμου ενημερώθηκε ποτέ από κάποιον ή τι πληροφορίες έλαβε για το τι έγινε στο ΥΠΠΑΝ από την αρχή της σχολικής χρονιάς και αν έχει μάθει πόσος κόπος είχε καταβληθεί για την εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης το οποίο δεν είχε καμία σχέση με όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια! Αυτό που ξέρω είναι ότι από την ημέρα ανάληψης των νέων του καθηκόντων δεν με κάλεσε ποτέ στο γραφείο του για να με ρωτήσει οποιεσδήποτε πληροφορίες αφορούν το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Σαφώς απογοητευμένος από μια τέτοια δήλωση του νέου μας Υπουργού, δήλωσα στον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης ότι δεν θα συνεχίσω να προΐσταμαι καμιάς Υπηρεσίας «αχρείαστης» κι επομένως τα καθήκοντα συντονισμού για την πορεία και τις εξετάσεις του Β΄ Τετραμήνου, είναι καλό να ανατεθούν…«στο Υπουργείο!». Άλλωστε, ουδείς ανατικατάστατος».

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Με αιχμηρές παρεμβάσεις και έντονο προβληματισμό από τη σκοπιά της νέας γενιάς συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026 με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο επίκεντρο τα διαχρονικά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τα μάτια των νέων.
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Volt Χαρίλαος Βελάρης, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, υποψήφιος συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, καθώς και η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, υποψήφια με το ΑΛΜΑ για την επαρχία Κερύνειας.
🧭 Η Κύπρος μέσα από το πρίσμα της νεολαίας
Κεντρικός άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η οπτική της νεολαίας για τα προβλήματα της χώρας, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις ανησυχίες των νέων για το πολιτικό σύστημα και την καθημερινότητά τους.
🏛️ Διαφθορά και παθογένειες του κράτους
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς και στις διαχρονικές αδυναμίες των θεσμών να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στο πολιτικό σύστημα. Οι καλεσμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και αποτελεσματικότερων μηχανισμών ελέγχου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση τέτοιων φαινομένων.
📚 Ιστορική αναδρομή και «ρίζα» του προβλήματος
Στη συζήτηση έγινε εκτενής ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρώτο Σύνταγμα, μέχρι την εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης. Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο πλαίσιο επηρεάζει τη θεσμική λειτουργία του κράτους, με τους συμμετέχοντες να συγκλίνουν ότι το Κυπριακό παραμένει η βαθύτερη ρίζα πολλών δυσλειτουργιών.
🏠 Στεγαστικό, ακρίβεια και υπογεννητικότητα
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους νέους. Τονίστηκε ότι ο συνδυασμός υψηλών ενοικίων, ακρίβειας και χαμηλών απολαβών καθιστά δύσκολη την αυτονόμηση και τη δημιουργία οικογένειας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη υπογεννητικότητα.
🏦 Υπερκέρδη τραπεζών και κοινωνική πολιτική
Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν επίσης για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, εκφράζοντας θέση υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης κοινωνικής πολιτικής
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με τη φωνή της νέας γενιάς, στον δρόμο προς τις κάλπες.

 

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία

Avatar photo

Published

on

Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.

Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.

Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.

Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».

Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.

Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.

Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.

Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.

Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».

Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.

Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR

Avatar photo

Published

on

Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.

Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.

Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.

Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.

Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.

Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia