ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΑΜΠΟΡΙΔΗΣ: “ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΚΟΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ”
Για τεράστια διασπάθιση δημόσιου χρήματος έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2017.
Ο κ. Παμπορίδης απέδωσε την διασπάθιση χρήματος στο υφιστάμενο σύστημα υγείας και στη γραφειοκρατία που επικρατεί, η οποία, κατά τα λεγόμενα του, εκκολάπτει τη διαφθορά και δημιουργεί εστίες μόλυνσης.
Έκανε επίσης λόγο για τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο τομέα των φαρμάκων, τα οποία προσφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία. Όπως είπε, οι γιατροί συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα αφού «δεν βγαίνουν από τη τσέπη τους».
Τόνισε, παράλληλα, ότι στόχος του υπουργείου είναι ο τερματισμός τέτοιων φαινομένων, με την εφαρμογή της αυτονόμησης των νοσοκομείων και του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
Φωνές για τον προϋπολογισμό
Ελαφρώς αυξημένος κατά 2,2% είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2017. Συγκεκριμένα, οι συνολικές προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το 2017 ανέρχονται σε €555.2 εκατ., σε σύγκριση με €543 το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των €12.2 εκατ.
Αξιοσημείωτο, είναι ωστόσο, το γεγονός ότι από τα €12.2 εκατ., τα €10.4 εκατ. αφορούν στην αύξηση του κρατικού μισθολογίου για το 2017. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων ανέρχεται στα €215.794.162, έναντι €205.397.706 που δαπανήθηκαν για το 2016. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών, οι οποίοι κατηγόρησαν το υπουργείο ότι ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας υγείας, τα οποία ταλανίζουν τους ασθενείς. Μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση στην κατηγορία της αγοράς αναλωσίμων, προμηθειών και εξοπλισμού, καθώς προβλέπεται κονδύλι €36.730.020 έναντι €36.830.288 το 2017, καθώς επίσης και μείωση στο κομμάτι της2 ανέγερσης και επέκτασης κτιρίων και νοσοκομείων (€10.275.000 έναντι €11.731.000 το 2016). Σταθερά ή και ελαφρώς αυξημένα είναι τα κονδύλια για κατηγορίες όπως φάρμακα, επιδοτούμενοι ασθενείς του εξωτερικού, υπερωρίες υπαλλήλων στα νοσηλευτήρια, χορηγίες, λειτουργικά έξοδα κ.α.
Δέσμη μέτρων για τα νοσοκομεία
Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παμπορίδης ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών, το υπουργείο θα ολοκληρώσει την ετοιμασία δέσμης μέτρων, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του κύματος φυγής γιατρών από το δημόσιο.
Στόχος των μέτρων αυτών, σημείωσε ο υπουργός, είναι να εφαρμοστούν πολιτικές που θα αποτελέσουν ένα ενδιάμεσο σταθμό πριν την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων στο τομέα της Υγείας το συντομότερο δυνατόν. Στο μεσοδιάστημα, πρόσθεσε, εγκύπτουμε στα προβλήματα της καθημερινότητας, μέχρι να αποδώσουν καρπούς τα μεταρρυθμιστικά μέτρα.
Αναλύοντας τους στόχους του υπουργείου, ανέφερε ότι προωθείται η πρωτοβάθμια περίθαλψη σε τοπικά κέντρα υγείας. Όπως είπε, πρέπει να αποτραπεί η ροή προς τα γενικά νοσοκομεία καθώς αυτό από μόνο του επιφέρει μεγάλο κόστος.
Τόνισε παράλληλα, ότι στις προτεραιότητες του είναι η αναβάθμιση του νοσοκομείου Αθαλάσσας και του κρατικού χημείου του κράτους, προσθέτοντας πως αν η υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού στον τομέα της Υγείας συνεχίσει να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα τότε θα εισηγηθεί την μεταφορά κονδυλίου στις δύο αυτές προτεραιότητες. Αν όχι, τότε θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
πηγή inbusinessnews.com/
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
EKLOGES2026
“Για Πράξη πολιτικής ανηθικότητας” καταγγέλουν Οδυσσέα οι Οικολόγοι
ΚΑτά μέτωπο επίθεση προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το ΑΛΜΑ εξαπέλυσε το Κίνημα Οικολόγων για δημοσίευμα που επαλήθευσε ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με σημερινή του ανάρτηση, για προσέγγιση του υποψηφίου βουλευτή Λεμεσού με τους Οικολόγους, Μίλτο Παπαδόπουλο.
«Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη», αναφέρει ανακοίνωση των Οικολόγων. Από πλευράς του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απαντά πως «ο κάθε άνθρωπος, είτε είναι στέλεχος κόμματος είτε όχι, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιο κόμμα επιθυμεί να είναι υποψήφιος» και εξηγεί ποια είναι η σχέση του με τον κ. Παπαδόπουλο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των Οικολόγων:
Με αφορμή δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας και δεν έχει διαψευστεί, το οποίο αναφέρεται σε προσέγγιση ανακοινωμένου υποψηφίου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από το κόμμα ΑΛΜΑ, κρίνουμε αναγκαίο να τοποθετηθούμε δημόσια. Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο υποψήφιος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Μίλτος Παπαδόπουλος είχε ανακοινωθεί επισήμως ως υποψήφιος του Κινήματος μήνες πριν, γεγονός γνωστό και δημόσιο. Ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η προσέγγιση φέρεται να έγινε τόσο από συνεργάτες αλλά και από τον Πρόεδρο του ΑΛΜΑ, κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Έναν άνθρωπο τον οποίο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στήριξε διαχρονικά, έμπρακτα και δημόσια, τόσο στο έργο του ως Γενικού Ελεγκτή όσο και τη δύσκολη περίοδο που οδήγησε στην παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το Κίνημά μας στάθηκε δίπλα στον θεσμό και στον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν άλλοι επέλεξαν τη σιωπή ή την υπονόμευση. Γι’ αυτό και μια τέτοια συμπεριφορά, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι το τελευταίο που θα ανέμενε κανείς απέναντι σε έναν πολιτικό χώρο που απέδειξε έμπρακτα τη συνέπειά του. Καλούμε τον κ. Μιχαηλίδη να επιβεβαιώσει δημόσια κατά πόσον το δημοσίευμα ευσταθεί ή όχι και να προβληματιστεί σοβαρά αν αυτή είναι η πολιτική πρακτική και το πολιτικό αποτύπωμα που επιθυμεί να αφήσει στον απόηχο των Βουλευτικών Εκλογών και ευρύτερα στην πολιτική. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νεοσύστατα κόμματα στην προσπάθειά τους να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια. Ωστόσο, η πολιτική δεν εξαντλείται στη συγκυρία ούτε στην αριθμητική των εκλογών. Υπάρχει και η επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολιτικές σχέσεις, διαδρομές, μνήμη και – κυρίως – στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιλέγει συνειδητά να πορεύεται με πολιτική ηθική, καθαρότητα, διαφάνεια και σεβασμό στον δημόσιο βίο και στις πολιτικές διαδρομές. Αυτές οι αρχές δεν είναι συγκυριακές· αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του DNA του Κινήματός μας και καθοδηγούν διαχρονικά τη στάση και τις επιλογές μας. Γιατί, σε αντίθεση με άλλες αντιλήψεις, για εμάς η πολιτική δεν είναι υπόθεση ευκαιρίας, αλλά υπόθεση αξιών.
Ολόκληρη η απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record1 week agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 week agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record4 days agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record4 weeks agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record4 days agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών

