ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΑΜΠΟΡΙΔΗΣ: “ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΚΟΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ”
Για τεράστια διασπάθιση δημόσιου χρήματος έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2017.
Ο κ. Παμπορίδης απέδωσε την διασπάθιση χρήματος στο υφιστάμενο σύστημα υγείας και στη γραφειοκρατία που επικρατεί, η οποία, κατά τα λεγόμενα του, εκκολάπτει τη διαφθορά και δημιουργεί εστίες μόλυνσης.
Έκανε επίσης λόγο για τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο τομέα των φαρμάκων, τα οποία προσφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία. Όπως είπε, οι γιατροί συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα αφού «δεν βγαίνουν από τη τσέπη τους».
Τόνισε, παράλληλα, ότι στόχος του υπουργείου είναι ο τερματισμός τέτοιων φαινομένων, με την εφαρμογή της αυτονόμησης των νοσοκομείων και του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
Φωνές για τον προϋπολογισμό
Ελαφρώς αυξημένος κατά 2,2% είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2017. Συγκεκριμένα, οι συνολικές προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το 2017 ανέρχονται σε €555.2 εκατ., σε σύγκριση με €543 το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των €12.2 εκατ.
Αξιοσημείωτο, είναι ωστόσο, το γεγονός ότι από τα €12.2 εκατ., τα €10.4 εκατ. αφορούν στην αύξηση του κρατικού μισθολογίου για το 2017. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων ανέρχεται στα €215.794.162, έναντι €205.397.706 που δαπανήθηκαν για το 2016. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών, οι οποίοι κατηγόρησαν το υπουργείο ότι ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας υγείας, τα οποία ταλανίζουν τους ασθενείς. Μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση στην κατηγορία της αγοράς αναλωσίμων, προμηθειών και εξοπλισμού, καθώς προβλέπεται κονδύλι €36.730.020 έναντι €36.830.288 το 2017, καθώς επίσης και μείωση στο κομμάτι της2 ανέγερσης και επέκτασης κτιρίων και νοσοκομείων (€10.275.000 έναντι €11.731.000 το 2016). Σταθερά ή και ελαφρώς αυξημένα είναι τα κονδύλια για κατηγορίες όπως φάρμακα, επιδοτούμενοι ασθενείς του εξωτερικού, υπερωρίες υπαλλήλων στα νοσηλευτήρια, χορηγίες, λειτουργικά έξοδα κ.α.
Δέσμη μέτρων για τα νοσοκομεία
Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παμπορίδης ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών, το υπουργείο θα ολοκληρώσει την ετοιμασία δέσμης μέτρων, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του κύματος φυγής γιατρών από το δημόσιο.
Στόχος των μέτρων αυτών, σημείωσε ο υπουργός, είναι να εφαρμοστούν πολιτικές που θα αποτελέσουν ένα ενδιάμεσο σταθμό πριν την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων στο τομέα της Υγείας το συντομότερο δυνατόν. Στο μεσοδιάστημα, πρόσθεσε, εγκύπτουμε στα προβλήματα της καθημερινότητας, μέχρι να αποδώσουν καρπούς τα μεταρρυθμιστικά μέτρα.
Αναλύοντας τους στόχους του υπουργείου, ανέφερε ότι προωθείται η πρωτοβάθμια περίθαλψη σε τοπικά κέντρα υγείας. Όπως είπε, πρέπει να αποτραπεί η ροή προς τα γενικά νοσοκομεία καθώς αυτό από μόνο του επιφέρει μεγάλο κόστος.
Τόνισε παράλληλα, ότι στις προτεραιότητες του είναι η αναβάθμιση του νοσοκομείου Αθαλάσσας και του κρατικού χημείου του κράτους, προσθέτοντας πως αν η υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού στον τομέα της Υγείας συνεχίσει να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα τότε θα εισηγηθεί την μεταφορά κονδυλίου στις δύο αυτές προτεραιότητες. Αν όχι, τότε θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
πηγή inbusinessnews.com/
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
Το Vouli.TV παρουσιάζει τη νέα μεγάλη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» για τον μήνα Απρίλιο, που αποτυπώνει με σαφήνεια τις τάσεις της κοινής γνώμης ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Η ανάλυση βασίζεται σε συνολικό δείγμα που προσεγγίζει τα 9.000 άτομα, συγκεντρώνοντας και σταθμίζοντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα της περιόδου. Το εύρος του δείγματος την καθιστά ένα ισχυρότατο εργαλείο καταγραφής του πολιτικού σκηνικού, με αυξημένο βαθμό αξιοπιστίας και δυνατότητα βαθύτερης ερμηνείας των τάσεων.
Στην εκπομπή συμμετέχει ο δημοσιογράφος Στέλιος Ξιουρής και παρουσιάζει ο διευθυντής του καναλιού Χάρης Θεραπής, οι οποίοι παρουσιάζουν και αναλύουν:
• την πρόθεση ψήφου και την αναγωγή
• τις μετακινήσεις ψηφοφόρων
• τα σενάρια κατανομής εδρών
• τα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα της περιόδου
🔴 Συντονιστείτε στο Vouli.TV για την πλήρη παρουσίαση και την ανάλυση των αποτελεσμάτων.
LIVE
65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) πραγματοποιεί την 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00, στις 12:00 το μεσημέρι.στο The Landmark Nicosia.
Η συνέλευση αποτελεί κορυφαίο θεσμό για τον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας πλαίσιο διαλόγου για την οικονομία, τις προκλήσεις των επιχειρήσεων και τις στρατηγικές ανάπτυξης. Αναμένονται τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Η ΟΕΒ συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το VOULI TV και CityChannel.live.
-
Off the Record3 weeks agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record1 month agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ
-
voulitv2 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

