Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι διαφωνίες του ΑΚΕΛ και η υποψηφιότητα Γιώργου Παμπορίδη.

Avatar photo

Published

on

Ένας βαρύς πονοκέφαλος, πριν ακόμα το κόμμα μπει στα βαθιά των Προεδρικών, προέκυψε για τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, αφού έχουν ήδη καταγραφεί δημόσια, οι διαφωνίες μιας σημαίνουσας προσωπικότητας με σημαντικά ερείσματα στη βάση του κόμματός του. Η διαφωνία της Ειρήνης Χαραλαμπίδου με μια πιθανή υποψηφιότητα Γιώργου Παμπορίδη, δημιουργεί τα πρώτα σύννεφα στην Εζεκία Παπαϊωάννου επί της ηγεσίας του Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της διατήρησης της ηρεμίας εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας και της δημιουργίας εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στο κόμμα να διεκδικήσει με αξιώσεις την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2023.  

Η έντονη κινητικότητα μετά την Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββάτου, στην οποία αξίζει να σημειωθεί πως δεν συζητήθηκε ονομαστικά ο Γιώργος Παμπορίδης, παρά μόνο οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου που αποκλείστηκαν από την εξίσωση του ΑΚΕΛ, ώθησε την κα. Χαραλαμπίδου να βγει δημόσια και να ξεκαθαρίσει πως η ίδια δεν θέλει και δεν μπορεί να εργαστεί υπέρ ενός προσώπου που προέρχεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Την ώρα μάλιστα που άτυπα είχε μπει μορατόριουμ δηλώσεων στα στελέχη του κόμματος, σε σχέση με την ονοματολογία των Προεδρικών.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα πως δεν φανταζόταν ποτέ, ότι το ΑΚΕΛ θα στήριζε, «ένα συνηδητοποιημένο στέλεχος του ΔΗΣΥ», κατά την έκφραση της και πως θεωρεί αυτονόητο πως ο Γιώργος Παμπορίδης δεν αποτελεί επιλογή για την παράταξη.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου απολαμβάνει της στήριξης μιας μεγάλης μερίδας της βάσης του ΑΚΕΛ και παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη βουλευτής σε σταυρούς προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές πέρυσι και με βάση το καταστατικό του κόμματος, ανήκει στις Νέες Δυνάμεις και δεν έχει κανένα λόγο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει των Προεδρικών, πέραν από το γεγονός ότι σε κάποια στιγμή, ενδεχομένως ως μέρος του διαλόγου που άνοιξε η ηγεσία με τη βάση, να ζητηθεί η άποψη και των Νέων Δυνάμεων.

Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο, είναι γιατί η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εκφράζει τόσο έντονες κι απόλυτες απόψεις για τον Γιώργο Παμπορίδη, τη στιγμή που το ίδιο το κόμμα της φαίνεται ότι κρατά την πόρτα ανοικτή, θεωρώντας πως ο κ. Παμπορίδης με την παρουσία του ως υπουργός έδωσε διαπιστευτήρια, για το ποιος είναι και μέχρι που μπορεί να φτάσει. Από τη στιγμή μάλιστα που ακόμα και σήμερα υπάρχουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποδεικνύουν πως η κα. Χαραλαμπίδου εξέφρασε κατά καιρούς τη συμπάθεια της προς τον πρώην υπουργό. Βέβαια θα πει κάποιος, είναι άλλο η αναγνώριση του έργου ενός πρώην υπουργού και άλλο η στήριξη ενός ιδεολογικού αντιπάλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

4130280026134351 257747452 2508843075916318 3936762260627211891 n

4130280159202351 272639944 262347642700951 1693005927347765461 n

4130279908510351 272652723 2000881293442738 8924377824509182393 n

Κάποιοι ερμηνεύουν τη στάση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου ως μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις προς την ηγεσία ενόψει των αποφάσεων, ενώ την  ίδια ώρα δεν βγάζουν από το κάδρο και την ίδια ως εν δυνάμει υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πάντως μέχρι στιγμής η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δημόσια δεν έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της. Μένει πλέον να διαφανεί, ποιες θα είναι οι αποφάσεις της Εζεκία Παπαϊωάννου και τι θα βγάλει ο διάλογος με τη βάση του κόμματος, αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ : reporter.com.cy

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους

Avatar photo

Published

on

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.

Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.

Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών

Avatar photo

Published

on

Η πολύμηνη υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε κορυφαίους θεσμούς του κράτους φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας που καταρρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών γύρω από την επονομαζόμενη «Σάντη». Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης, τα μηνύματα, τα ηχητικά αποσπάσματα και το ευρύτερο αφήγημα που προωθήθηκε δημόσια κρίθηκαν κατασκευασμένα και χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.

Η έρευνα διήρκεσε δύο μήνες και κατέληξε στην αποδόμηση δεκάδων ισχυρισμών που αφορούσαν δικαστές, κρατικούς αξιωματούχους, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα δημόσια πρόσωπα. Η ίδια η 45χρονη φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα ως προς τις ποινικές και αστικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει και προβάλλει δημόσια τους ισχυρισμούς της υπόθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε νέα ποινική διερεύνηση για τη διακίνηση των πλαστών μηνυμάτων και πιθανές ψευδείς ειδήσεις, με τον ίδιο και τη «Σάντη» να θεωρούνται τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Παρά τις αντιδράσεις του Δρουσιώτη, ο οποίος επιμένει ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και συνδέει τις εξελίξεις με το επικείμενο πόρισμα για το «Κράτος Μαφία», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ίδιο. Το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν σοβαρές καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αφήνοντάς τον πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο.

Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις αρχικές καταγγελίες στις ευθύνες όσων τις κατασκεύασαν, τις διέδωσαν ή τις αξιοποίησαν δημόσια, σε μια υπόθεση που δοκίμασε την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων και η οποία απέχει ακόμη από το οριστικό της τέλος.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές

Avatar photo

Published

on

Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.

Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.

Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.

Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Off the Record4 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

EKLOGES20263 weeks ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Επιστολή Ανδρούλλας Καμιναρά στη διεύθυνση του OMEGA για λανθασμένη παρουσίαση των θέσεών της

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia