ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έριξε το γάντι στον Χριστοδουλίδη ο Αβέρωφ
Έριξε ευθέως το γάντι προς τον υπουργό Εξωτερικών, απευθύνοντάς του πρόσκληση – πρόκληση πως ως μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υπουργός της Κυβέρνησης θα πρέπει να σεβαστεί τις διαδικασίες του κόμματος. Η χθεσινή δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ουσιαστικά η πρώτη ευθεία και ονομαστική αναφορά προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, προς τον οποίο θέλει να βάλει ακόμα περαιτέρω πίεση για ξεκαθάρισμα προθέσεων ενόψει προεδρικών. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε μάλιστα στη χθεσινή του δήλωση ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι μέλος της συναγερμικής οικογένειας, μετέχει στην Κυβέρνηση και για αυτό και εξέφρασε και άποψη στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος για το χρονικό σημείο συζήτησης για τις προεδρικές εκλογές. Ως εκ τούτου, ως μέλος αυτής της οικογένειας θα πρέπει να ακολουθήσει τις διαδικασίες. Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να υποδεικνύει στις δηλώσεις του πως, εάν μέσα από τις διαδικασίες ο εκλεκτός θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η παράταξη θα είναι δίπλα του. Αναφορές με τις οποίες είναι προφανές ότι στην Πινδάρου θέλουν να στριμώξουν τον υπουργό Εξωτερικών είτε να υποβάλει το ενδιαφέρον του εντός των διαδικασιών του κόμματος, είτε να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολίασε τις διαδικασίες του κόμματος προσερχόμενος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα όσα ανέφερε την προηγουμένη μέρα, ότι οποιοδήποτε στέλεχος του κόμματος μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αν αναφερόταν και στον κ. Χριστοδουλίδη, απάντησε ότι ο καθένας πρέπει να σεβαστεί τις διαδικασίες του κόμματος. «Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, έχουμε 7 μέρες για τις υποψηφιότητες. Το δικό μου ενδιαφέρον είναι δεδομένο. Ο καθένας μας και κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να σεβαστεί και να σεβαστούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να σεβαστούμε το κόμμα μας. Κι αυτό ισχύει για όλους και φυσικά ισχύει και για τον Νίκο. Ο Νίκος είναι μέλος του κόμματός μας και υπουργός της Κυβέρνησής μας. Είναι καθήκον και υποχρέωση και το σωστό να σεβαστούμε, επαναλαμβάνω, το κόμμα και κανένας μας, ούτε εγώ που είμαι πρόεδρος του κόμματος, είμαστε υπεράνω και κανένας δεν είναι μεγαλύτερος από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες, όποιος κερδίσει, θα σταθούμε δίπλα του, μια γροθιά, για το καλό του τόπου μας, για το καλό της παράταξής μας. Και είμαι σίγουρος πως ενωμένοι θα κερδίσουμε ξανά για το καλό της χώρας», δήλωσε. Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο ο κ. Χριστοδουλίδης να κατέλθει ως ανεξάρτητος και πώς αυτό θα βρει τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Νομίζω ότι σε άλλον πρέπει να υποβάλετε την ερώτηση. Εγώ θα επαναλάβω: Ο Νίκος είναι μέλος του κόμματος, το δήλωσε και τελευταίως ότι γνοιάζεται για το κόμμα του και είναι και υπουργός της Κυβέρνησής μας. Μιας Κυβέρνησης που στηρίξαμε και στηρίζουμε».
Τη Δευτέρα το κόμμα με ανακοίνωσή του υπενθύμιζε τη διαδικασία σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με την οποία την ερχόμενη Δεύτερα θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες ενδιαφέροντος, ακολούθως την Τρίτη το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος θα εξετάσει και θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες και τέλος στις 12 Μαρτίου θα επικυρωθεί ο υποψήφιος από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος.
«Η ερχόμενη Δευτέρα αποτελεί δημοκρατικό ορόσημο για τον ΔΗΣΥ. Έχω ήδη καταθέσει το ενδιαφέρον μου. Το ίδιο πρέπει να πράξει κάθε Συναγερμικός που πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο υπέρτατο αυτό αξίωμα, που αγαπά και σέβεται τον τόπο και την παράταξή μας», δήλωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδεύοντας την ανάρτησή του για την ανακοίνωση του κόμματος σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.
Είναι γεγονός, ωστόσο, το οποίο γίνεται όλο και πιο έντονα αντιληπτό με το πέρασμα του χρόνου, ότι τρέχουν δύο διαφορετικές προεκλογικές συντηρώντας μία νευρικότητα, η οποία αιωρείται εδώ και αρκετό καιρό. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε ήδη το ενδιαφέρον του για να είναι υποψήφιος και αναμένεται ότι τη Δευτέρα απλά θα το επισημοποιήσει. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν σχολιάζει και δεν αναφέρει οτιδήποτε που να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές. Μέχρι τη Δεύτερα ασφαλώς δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει οτιδήποτε. Ταυτόχρονα όμως, μια ρεαλιστική ανάλυση της κατάσταση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δύσκολα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα υποβάλει ενδιαφέρον για υποψηφιότητα την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτιδήποτε και δεν αποκλείει οτιδήποτε σε σχέση με το ποια θα είναι η τελική του απόφαση σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2023.
Αναμένεται αλλαγή στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου διορίζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ αφήνοντας από τον Νοέμβριο κενή τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, ο πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης. Πληροφορίες από το περιβάλλον του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρουν ότι προτεραιότητα του Νίκου Τορναρίτη είναι η εκπλήρωση της εντολής που έλαβε από τον λαό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι μάλλον θα παραμείνει στα έδρανα της κυπριακής Βουλής διανύοντας την 5η συνεχόμενη θητεία του. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι παραμένει για δεύτερη κοινοβουλευτική θητεία, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).
Η δεύτερη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο ήταν η Ελένη Σταύρου, η οποία διατείνεται θετικά προς το ενδεχόμενο να αναλάβει τη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον της, την τελική απόφασή της θα τη λάβει εν καιρώ τω δέοντι.
Πηγή: philenews.com
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πρόταση της Energean για αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο
Η Energean πρότεινε στις κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο μέσω ενός νέου αγωγού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, σε συνέχεια της υπογραφής Επιστολής Προθέσεων (Letter of Intent – LOI) με τον Όμιλο Cyfield. Η συμφωνία αφορά την ενδεχόμενη προμήθεια φυσικού αερίου για τη μελλοντική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Cyfield στην περιοχή Μαρί της Λάρνακας.
Στην ανακοίνωσή της, η Energean επισημαίνει ότι το προτεινόμενο έργο θα αποφέρει οφέλη και στις δύο αγορές, ενισχύοντας τη διαπεριφερειακή ενεργειακή συνεργασία και συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και διασυνδεδεμένης αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο της πρότασης, η Energean προτίθεται να σχεδιάσει, να κατασκευάσει, να κατέχει και να λειτουργεί έναν νέο υποθαλάσσιο αγωγό, ο οποίος θα συνδέει την πλωτή μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης (FPSO) “Energean Power” —που δραστηριοποιείται στα ισραηλινά ύδατα— απευθείας με την Κύπρο. «Η συμφωνία και το έργο τελούν υπό την έγκριση των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ισραήλ», σημειώνεται, ενώ προστίθεται ότι «εφόσον εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εγκρίσεις, το έργο θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την περιφερειακή ενεργειακή ολοκλήρωση και την ασφάλεια εφοδιασμού».
Η Energean υπογραμμίζει πως η διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου θα διευρύνει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για την Κύπρο, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή της ασφάλεια. Παράλληλα, θα προωθήσει την καθαρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αντικατάστασης των πετρελαϊκών καυσίμων με φυσικό αέριο, θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω σταθεροποίησης του ενεργειακού κόστους και βελτίωσης της αποδοτικότητας, ενώ θα συμβάλει και στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου ενεργειακού διαδρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η εταιρεία προσθέτει ότι το έργο θα επιφέρει και σημαντικά περιβαλλοντικά και στρατηγικά οφέλη για την Κύπρο, όπως η μείωση των εκπομπών CO₂ και η προσέγγιση των ευρωπαϊκών στόχων απανθρακοποίησης. Παράλληλα, θα αναδείξει τις προοπτικές εποικοδομητικής διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ, Eli Cohen, δήλωσε ότι «η πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα ενισχύσει τη διεθνή θέση του Ισραήλ στην περιοχή και στην Ευρώπη, θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία και θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος».
«Προτίθεμαι να συνεχίσω να ενισχύω την επέκταση των εξαγωγικών αγορών του ισραηλινού φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean plc, Μάθιος Ρήγας, ανέφερε ότι «η Energean εργάζεται συστηματικά για τη λειτουργία μιας ελεύθερης αγοράς, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, με στόχο την παράδοση φυσικού αερίου στην Κύπρο προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών».
«Η πρότασή μας προσφέρει μια ρεαλιστική και οικονομικά αποδοτική λύση στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε φυσικό αέριο από μια γειτονική πηγή — ενισχύοντας έτσι την περιφερειακή συνεργασία και υποστηρίζοντας τη μετάβαση προς μια καθαρότερη και βιώσιμη μορφή ενέργειας», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, δήλωσε ότι «η συνεργασία αυτή με την Energean μπορεί να αλλάξει το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου», επισημαίνοντας ότι «η πρόσβαση σε φυσικό αέριο θα επιτρέψει καθαρότερη και πιο αποδοτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές και θα συμβάλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα».
«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τις κυπριακές και ισραηλινές αρχές για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις», κατέληξε ο κ. Χρυσοχός.
LIVE
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – Επεισόδιο 3 | 04/11 στις 7μμ
Ο Νίκος Κατσουρίδης μιλά ανοιχτά για το κομματικό και πολιτικό σκηνικό λίγο πριν τις εκλογές. Αναφέρεται στην εκλογή Ερχιουρμάν, σκιαγραφεί τη δική του οπτική για τη μορφή λύσης του Κυπριακού και απαντά σε καίρια ερωτήματα για τη νεανική παραβατικότητα στα σχολεία, αλλά και για το φαινόμενο του ρουσφετιού.
Συνεχίζουμε τις ειλικρινείς συζητήσεις χωρίς φίλτρα και χωρίς σημειώσεις, με ανθρώπους που έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Τρίτη 04/11, στις 7 μ.μ.
📺 «Σε Πρώτο Πρόσωπο» – γιατί αυτή τη φορά, η αλήθεια δεν θα ειπωθεί από τρίτο χέρι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι μεθοδεύσεις Ερχιουρμάν “έστειλαν” την Ολγκίν στο Αμμάν αντί για τη Λευκωσία
Αντί να ταξιδέψει στη Λευκωσία για να ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών σχετικά με το Κυπριακό, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν βρέθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας, συνοδευόμενη από μέλη της Τεχνικής Επιτροπής Νεολαίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο», η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Κύπρο αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, η άρνηση του Τουφάν Ερχιουρμάν την ανάγκασε να αποχωρήσει από την περιοχή χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, με την πρόθεση να επιστρέψει σε περίπου έναν μήνα. Ο Ερχιουρμάν όρισε νέα ημερομηνία συνάντησης για τις 5 Δεκεμβρίου, όμως στο μεταξύ χάνεται πολύτιμος χρόνος για την πρόοδο της διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο με την άτυπη πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναγκάζεται να ματαιώσει επίσκεψή της στο νησί λόγω άρνησης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και στο παρελθόν, όταν ο Ερσίν Τατάρ αρνήθηκε να κλείσει συνάντηση με την Ολγκίν, υποστηρίζοντας ότι η αποστολή της είχε τερματιστεί.
Στη σημερινή συγκυρία, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τώρα αρχίζει ουσιαστικά η προσπάθεια της Ολγκίν, μετά και την αλλαγή ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με την απροθυμία του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων να τη συναντήσει.
Η αιτία φαίνεται να σχετίζεται με την τακτική της Άγκυρας, η οποία εξακολουθεί να καθυστερεί την πρόσκληση του Ερχιουρμάν για επίσκεψη και συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Καθώς η Άγκυρα δεν έχει ακόμη καλέσει τον Ερχιουρμάν για διαβουλεύσεις, ο τουρκοκύπριος ηγέτης αποφεύγει οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό. Η πρόσφατη συνάντησή του με τον νέο ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Χασίμ Ντιάν, είχε καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα.
Δεν αφήνουν τον χρόνο να πάει χαμένος
Η Τεχνική Επιτροπή Νεολαίας ήταν η τελευταία από τις αντίστοιχες επιτροπές που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές και συστάθηκε πρόσφατα.
Παρά το σύντομο διάστημα λειτουργίας της, έχει ήδη επιδείξει αξιοσημείωτη δραστηριότητα, ενώ οι νέοι και των δύο κοινοτήτων δείχνουν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία συνεργασίας.
Σε ανάρτηση του λογαριασμού των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στην πλατφόρμα Χ, αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο με την υποστήριξη της Σουηδικής Ακαδημίας για την Ειρήνη, την Ανάπτυξη και την Ασφάλεια (FBA).
Όπως σημειώνεται, το διήμερο «φέρνει κοντά νέους ανθρώπους από όλο το νησί, με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανταλλαγή ιδεών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων». Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν βρέθηκε στο Αμμάν για να συναντήσει τους νέους της Κύπρου, δείχνοντας ότι επενδύει ουσιαστικά στον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Ασχολείται με την αλληλογραφία του
Μέχρι να λάβει πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν για να μεταβεί στην Άγκυρα και να ασχοληθεί εκ νέου με το Κυπριακό, ο Τουφάν Ερχιουρμάν φαίνεται να επικεντρώνεται στην αλληλογραφία του — διαβάζοντας και απαντώντας σε επιστολές που έλαβε μετά την εκλογή του ως νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.
Μετά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, σειρά είχε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, Κουμπανιτσμπέκ Ομουραλίεφ, ο οποίος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Ερχιουρμάν για την εκλογή του.
Στην επιστολή του, ο Ομουραλίεφ συνεχάρη τον Ερχιουρμάν, υπενθυμίζοντας την απόκτηση καθεστώτος παρατηρητή για το ψευδοκράτος στον ΟΤΚ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Σαμαρκάνδης το 2022.
Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι υπό την ηγεσία του Ερχιουρμάν, η συνεργασία θα ενισχυθεί περαιτέρω. «Είμαι βέβαιος ότι η προεδρία σας θα οδηγήσει την υπάρχουσα συνεργασία σε ακόμη πιο προχωρημένο επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Τουφάν Ερχιουρμάν απάντησε με ευχαριστήρια επιστολή, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το μήνυμα και τις ευχές του Ομουραλίεφ.
Στην απάντησή του υπογράμμισε ότι η διμερής και πολυμερής συνεργασία με τα «αδελφά τουρκικά κράτη» έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται και να βαθαίνει.
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ3 days agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis7 days ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis7 days ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή7 days agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis7 days agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
Βουλευτικές Εκλογές 20267 days agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ7 days agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν

