Οι επενδυτές έχουν στρέψει για τα καλά το βλέμμα τους στον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Με βάση τα αρχεία, από το 2021 μέχρι και σήμερα υπάρχουν 12 νέα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που βρίσκονται στη διαδικασία για άδεια ίδρυσης/λειτουργίας στην Κύπρο, εκ των οποίων κάποια έχουν εξασφαλίσει άδεια ίδρυσης και είναι στη διαδικασία για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας. Την ίδια ώρα όμως, στο τομέα της υγείας δίνουν προσοχή και υφιστάμενοι επενδυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, αφού όπως πληροφορείται η «Κ», στη διαδικασία για άδεια ίδρυσης/λειτουργίας βρίσκονται επίσης και εφτά υφιστάμενα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία θα προβούν σε μετατροπές/επεκτάσεις.
Όπως γίνεται αντιληπτό, μεγάλη ώθηση στον τομέα της υγείας στην Κύπρο έδωσε η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου 2019, με την παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, καλύπτοντας υπηρεσίες από προσωπικούς ιατρούς, ειδικούς ιατρούς, φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις. Η δεύτερη και τελική φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου 2020 ανέβασε ακόμα περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού περιελάβανε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, δηλαδή την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, τη φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους), νοσηλευτές και μαίες, τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, τους οδοντιάτρους, την ανακουφιστική φροντίδα υγείας και την ιατρική αποκατάσταση.
Οι αλλαγές που έχουν γίνει από το 2019 στη νομοθεσία έχουν ανοίξει την όρεξη των επενδυτών (investment appetite), με τον τομέα της υγείας στην Κύπρο να θέτει βάσεις για σημαντικές αναβαθμίσεις.
Οι αλλαγές που έχουν γίνει από το 2019 στη νομοθεσία έχουν ανοίξει την όρεξη των επενδυτών (investment appetite), με τον τομέα της υγείας στην Κύπρο να θέτει βάσεις για σημαντικές αναβαθμίσεις και ποσοτικού, αλλά κυρίως, ποιοτικού χαρακτήρα. Τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον τομέα της υγείας, με εξαγορές υφιστάμενων που κατ’ επέκταση έφεραν και μετατροπές/αναβαθμίσεις. Πιο πρόσφατη, η εξαγορά της Πολυκλινικής Υγεία στη Λεμεσό από την ECM Partners, όπου έχουν δώσει στον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών τη διαχείριση. Μία από τις ανακοινωθείσες αναπτύξεις νοσοκομείων είναι αυτό που βγήκε στη δημοσιότητα, του AHEPA University Hospital που θα γίνει στη Λευκωσία και θα είναι σε πλήρη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Η Hellenic Healthcare Holding Single Member S.A του –γνωστού πλέον– επενδυτικού ταμείου CVC Capital, εξαγόρασε σε αυτή την τριετία το Απολλώνειο, το Αρεταίειο, ενώ το τελευταίο απόκτημά του είναι μετοχές σε εταιρεία ακτινολογικών υπηρεσιών, της Gialletto Ltd.
54% στα ιδιωτικά
Μέχρι και το έτος 2019, λόγω έλλειψης στοιχείων για τον ιδιωτικό τομέα, τα στοιχεία και οι Στατιστικές Υγείας και Νοσοκομείων περιορίζονταν κυρίως στον δημόσιο τομέα. Τα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα για τον ιδιωτικό τομέα ήταν ο αριθμός ιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, κλινικών, κλινών, καθώς και ο αριθμός απολυθέντων ασθενών, ημέρες νοσηλείας, κ.λπ. Από το 2020, όμως, με την υλοποίηση του ΓεΣΥ, τα διαθέσιμα στοιχεία επεκτάθηκαν περαιτέρω στον ιδιωτικό τομέα. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το 2021, που όμως δείχνουν την εικόνα γιατί οι επενδυτές ενδιαφέρονται για ιδιωτικές επενδύσεις στην Κύπρο.
Όπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, κατά το 2021 δόθηκαν 89.357 εξιτήρια σε εσωτερικούς ασθενείς, δηλαδή σε ασθενείς που παρέμειναν σε νοσηλευτήριο για τουλάχιστον ένα βράδυ. Από τα εξιτήρια αυτά, ποσοστό 46% αφορούσε τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ενώ ποσοστό 54% αφορούσε ιδιωτικά νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ. Ο μεγαλύτερος αριθμός εξιτηρίων εσωτερικών ασθενών, δόθηκε από την ειδικότητα της μαιευτικής-γυναικολογίας με ποσοστό 15,7%, ακολουθούν οι ειδικότητες της γενικής χειρουργικής με ποσοστό 14,9%, της παθολογίας με 12,1%, της καρδιολογίας με 11,4% και της ορθοπεδικής με 9,1%.
7,2 εκατ. επισκέψεις
Κατά το 2021 δόθηκαν 231.109 εξιτήρια σε ημερήσιους ασθενείς, δηλαδή σε ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσηλευτήριο, έκαναν θεραπεία και απολύθηκαν την ίδια μέρα. Από αυτά τα εξιτήρια, ποσοστό 62,7% αφορούσε τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, ενώ ποσοστό 37,3% αφορούσε ιδιωτικά νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ. Όσον αφορά στα εξιτήρια κατά ειδικότητα ιατρού, το μεγαλύτερο ποσοστό (50,1%) παρουσιάζει η ειδικότητα της νεφρολογίας, ακολουθεί η παθολογική ογκολογία με ποσοστό 14,5% και η Αιματολογία με 7,5%.
Κατά το 2021, πραγματοποιήθηκαν 7.202.579 επισκέψεις εξωτερικών ασθενών, σε σχέση με 6.016.478 το 2020, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 19,7%. Από το σύνολο των επισκέψεων που έγιναν το 2021, 951.872 (ποσοστό 13,2%) έγιναν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας που υπάγονται στον ΟΚΥπΥ και 6.250.707 (ποσοστό 86,8%) σε ιατρούς του ιδιωτικού τομέα που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2020 ήταν 16,3% και 83,7%. Όσον αφορά στον πάροχο ιατρικής φροντίδας, από τις επισκέψεις των εξωτερικών ασθενών σε προσωπικούς ιατρούς, ποσοστό 14,3% αφορούσε επισκέψεις που έγιναν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ, ενώ το υπόλοιπο 85,7% σε ιδιώτες ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2020 ήταν 16,8% και 83,2%. Από τις επισκέψεις των εξωτερικών ασθενών σε ειδικούς ιατρούς, ποσοστό 12,3% αφορούσε επισκέψεις που έγιναν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ, ενώ το υπόλοιπο 87,7% σε ιδιώτες ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2020 ήταν 15,9% και 84,1%.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.