Χωρίς να ειπωθεί τίποτα καινούργιο ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ μετά την πρωτοβουλία του Νικόλα Παπαδόπουλου «για ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας και ετοιμότητας μεταξύ των όμορων πολιτικών δυνάμεων» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ.

Αυτή τη πρωτοβουλία φέρεται ο κ. Παπαδόπουλους να την είχε συζητήσει, πριν την δημοσιοποίηση με τους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ενώ τους έστειλε και σχετική επιστολή. Μάλιστα αφήνεται να νοηθεί ότι στις αρχικές συζητήσεις εκφράστηκε και το σκεπτικό ότι θα πρέπει να υπάρξει κινητικότητα από πλευράς των κομμάτων ενόψει εκλογών ως μια προσπάθεια να ανεβάσουν στροφές (και φυσικά ποσοστά).

Βέβαια οι σοβαροί προβληματισμοί που έλαβε ως προς την ορθότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας δεν φαίνεται να τον οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις. Μάλιστα ο Νικόλας Παπαδόπουλος φέρεται να προχώρησε στην ανακοίνωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας χωρίς να ενημερώσει αρκετά στελέχη από την ηγετική πυραμίδα του κόμματος τα οποία και παρουσιάζονται ενοχλημένα. Όπως εξηγούν από την μία έχουν επωμιστεί το τεράστιο φορτίο για συσπείρωση του κόμματος ώστε να μη παρατηρηθεί πτώση των ποσοστών στις επικείμενες εκλογές -για την οποία θα είναι όλοι υπεύθυνοι- και την ίδια στιγμή δεν έχουν καμία ενημέρωση για σημαντικές αποφάσεις. Σε ότι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκολας Παπαδόπουλος δήλωσε μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM και στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ότι ήταν με τη σύμφωνο γνώμη του που προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία. Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να το συμμερίζεται η άμεσα ενδιαφερόμενη πλευρά ενώ η ενόχληση του Προεδρικού φέρεται να διατυπώθηκε και σε συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους.

Πάντως ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι πρόθεση του δεν είναι να αντικαταστήσει το Εθνικό Συμβούλιο αλλά να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη συνεργασία με συγγενείς χώρους όπως και καλύτερος συντονισμός για ενίσχυση των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βέβαια τα τρία κόμματα έχουν δηλώσει στήριξη στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό βάσει και των προεκλογικών του δεσμεύσεων, άρα εύλογο είναι και το ερώτημα τι περισσότερο μπορεί να διαμειφθεί τη παρούσα φάση.

Άλλωστε γνωστή είναι και η θέση της ΕΔΕΚ που επανέλαβε μιλώντας στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος σε σχέση με τη μορφή λύσης που στηρίζει το Κίνημα και απέχει από την ΔΔΟ. Την ίδια ώρα είπε ότι από την στιγμή που είχε πρόσκληση όφειλε να ανταποκριθεί σημειώνοντας ότι υπήρξε μία εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλου, ωστόσο όπως ανάφερε όλα θα κριθούν στη πορεία.

Πάντως ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αναμένει διευθέτηση συνάντησης και με τον Πρόεδρο της ΔΗ.ΠΑ Μάριο Καρογιάν μιας και όπως σημειώνει σε κατ΄ ιδίαν συζήτησή τους ήταν θετικός.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει από τη στάση που τηρεί μέχρι αυτή την ώρα η ΔΗ.ΠΑ .Αν και όπως όλα δείχνουν δεν επιθυμεί όξυνση του κλίματος μεταξύ των δύο, ωστόσο διαμηνύεται πως ξεκαθάρισαν τις θέσεις τους προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο από την πρώτη στιγμή, όταν δηλαδή έλαβαν την επιστολή.

Μάλιστα στη ΔΗ.ΠΑ φέρεται να τονίζουν πως το Κυπριακό είναι πολύ σοβαρό θέμα για να χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση όπως και το γεγονός ότι σέβονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως θεσμό και στηρίζουν τους χειρισμούς του.

Ορισμένοι θέτουν και το ερώτημα τι περισσότερο μπορεί να λεχθεί από αυτά που τα τρία κόμματα συζητούν στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και ενώπιων του Εθνικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι είναι τρία κόμματα με διαφορετικές απόψεις στο Κυπριακό άρα μετά από κάθε συνάντηση θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές τοποθετήσεις , συνεπώς δεν μπορεί να βοηθήσει το στόχο του προέδρου της Δημοκρατίας για προβολή των προσπαθειών του.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.