“Τέλη θα επιβληθούν στους χρήστες των υπηρεσιών πάρκινγκ και μετάβασης, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφειάδης, τη Δευτέρα.
Η υπηρεσία, η οποία ήταν δωρεάν στη χρήση όταν πρωτοεισήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που πρότεινε η κυβέρνηση ανάμεσα στο γήπεδο ΓΣΠ στη Λατσιά και το κέντρο της Λευκωσίας, θα αρχίσει σύντομα να επιβάλλει χρεώσεις τόσο για το πάρκινγκ όσο και για τη χρήση των λεωφορείων.
«Θα υπάρξει είτε χρέωση ανά χρήση είτε μηνιαία χρέωση. Όσον αφορά το τέλος στάθμευσης, αυτό αξιολογείται. Όχι όλα τα πάρκινγκ στις προγραμματισμένες διαδρομές είναι κρατικό έδαφος, και θα υπάρχουν κόστη συντήρησης», δήλωσε ο Βαφειάδης.
Πέρα από την επιβολή χρεώσεων, υπάρχουν σχέδια για την επέκταση του αριθμού των υπηρεσιών πάρκινγκ και μετάβασης, τόσο στη Λευκωσία όσο και σε άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας.
«Γίνονται προσπάθειες να βρεθεί χώρος για στάθμευση κοντά στο Jumbo, καθώς και κοντά στον κόμβο του κυκλικού κόμβου στο Τσέρι, και κοντά στην είσοδο της Λευκωσίας», δήλωσε ο Βαφειάδης.
Επιπλέον, η υπάρχουσα υπηρεσία ενδέχεται να επεκταθεί προς τα νότια προς το χωριό Αλάμπρα και προς τα βορειοδυτικά προς το κοινοβούλιο και τα δικαστήρια.
Εκτός Λευκωσίας, Λεμεσός και Λάρνακα φαίνεται να είναι οι επόμενες πόλεις που θα εξυπηρετηθούν με διαδρομές πάρκινγκ και μετάβασης.
Αυτές οι διαδρομές, σύμφωνα με τον Βαφειάδη, «θα χρησιμοποιούν κυρίως τις υπάρχουσες αστικές διαδρομές αλλά και τις διαδρομές μεταξύ πόλεων».
Στη Λεμεσό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθορίσει θέσεις στάθμευσης στο στάδιο Άλφαμεγκα, κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Χαβουζά, στο στάδιο Τσίρειο και στον Άγιο Τύχωνα.
Ταυτόχρονα, στη Λάρνακα, η κυβέρνηση αναζητά χώρο κοντά στη Ριζοέλια και
το Καλό Χωριό.
Με αυτό στο μυαλό, ο Βαφειάδης είπε ότι ο τομέας της κυκλοφοριακής κίνησης «δεν είναι ακόμα τόσο σοβαρός» στη Λάρνακα, αλλά ότι η κυβέρνηση «δρα ενεργητικά» με σχέδια για την εισαγωγή ενός συστήματος πάρκινγκ και μετάβασης ούτως ή άλλως.
Αναφερόμενος στο έργο μέχρι στιγμής, είπε ότι συνολικά πραγματοποιήθηκαν 80.000 διαδρομές στην υπηρεσία πάρκινγκ και μετάβασης της Λευκωσίας το 2023, πράγμα που σήμαινε ότι υπήρχαν μεταξύ 350 και 400 λιγότερα αυτοκίνητα στο οδικό δίκτυο της πρωτεύουσας ανά ημέρα.
Πρόσθεσε ότι συνολικά διανύθηκαν 39,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Κύπρο το προηγούμενο έτος – αύξηση κατά εννέα τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Υπήρξαν επίσης συνολικά 28 εκατομμύρια επιβατικά ταξίδια, αύξηση κατά 18 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2022.
Άλλα σημεία που ανέφερε ο Βαφειάδης ήταν ότι υπήρξαν συνολικά 15.000 περιπτώσεις ανθρώπων που εντοπίστηκαν να περνούν κόκκινα φώτα το 2023, με το 62 τοις εκατό των περιστατικών να συμβαίνουν στα αστικά κέντρα της Κύπρου.
Με στόχο τη μείωση αυτών των αριθμών, είπε ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει μέτρα για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τους κανόνες στις διασταυρώσεις», συμπεριλαμβανομένου «ενός αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πράσινου βέλους».
Αυτή η εκστρατεία προώθησης κοστίζει 100.000 ευρώ, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να «συνεχίσει να παρακολουθεί στατιστικά στοιχεία και την ανταπόκριση των οδηγών».
Αυτά τα μέτρα θα συνδυαστούν με την κυβέρνηση να εκπονεί «σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας» για τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα.
Ο Βαφειάδης είπε ότι το σχέδιο της Λευκωσίας πρόκειται να ολοκληρωθεί «εντός των επόμενων δύο έως τριών μηνών», ενώ τα σχέδια για τη Λεμεσό και τη Λάρνακα αναμένεται να είναι έτοιμα το 2026.
Με προοπτική στον πιο κοντινό μέλλον, είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει το 2024 να εγκαταστήσει φωτιζόμενες πινακίδες πάνω από τους αυτοκινητόδρομους που θα εμφανίζουν πληροφορίες σχετικά με τη συμφόρηση, καθώς και 300 νέες στάσεις λεωφορείων και περισσότερη υποδομή για ποδήλατα.
Πηγή: Cyprusmail
Comments are closed for this post.