MILITAIRE
Ευρωπαϊκά χρήματα στις υπηρεσίες της τουρκικής κατασκοπείας
Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Nordic Monitor, μέρος της ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν για τη στήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ φέρεται να έχει διοχετευθεί σε κατασκοπευτικές επιχειρήσεις από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα κονδύλια αυτά αντλήθηκαν από το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας (IPA), με σκοπό την ενίσχυση των πολιτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Από το 2014 έως το 2024, η χώρα έλαβε περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2021–2027 αναμένεται να λάβει σημαντικό μέρος των 14,32 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν εμπιστευτικές πηγές, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από αυτά τα κονδύλια φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για μυστικές επιχειρήσεις σε κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι επιχειρήσεις συγκαλύφθηκαν μέσω εικονικών εταιρειών, οργανώσεων-βιτρινών και πλαστών παραστατικών, προκειμένου να εμφανίζονται ως έργα εναρμόνισης με τα πρότυπα της ΕΕ.
Σε επιστολή του προς την τουρκική εθνοσυνέλευση στις 16 Ιουνίου 2025, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παραδέχθηκε ότι το υπουργείο του χρησιμοποίησε 339,9 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών χρησιμοποίησε 327,9 εκατ. ευρώ. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πού και πώς δαπανήθηκαν τα ποσά.
Ο Φιντάν, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), έχει μετατρέψει το Υπουργείο Εξωτερικών σε κέντρο πληροφοριακών δραστηριοτήτων, τοποθετώντας πρώην πράκτορες σε κρίσιμες θέσεις. Ίδρυσε επίσης τη Γενική Διεύθυνση Διπλωματικής Ασφάλειας (DGGM), η οποία φέρεται να χρησιμοποιείται για την αποστολή κατασκόπων στο εξωτερικό, υπό τον μανδύα της διπλωματικής ασφάλειας.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών χρησιμοποιεί αστυνομικούς τοποθετημένους σε πρεσβείες και προξενεία ως αξιωματικούς πληροφοριών, κυρίως για την παρακολούθηση πολιτικών αντιφρονούντων, δημοσιογράφων, ΜΚΟ και μελών του κινήματος Γκιουλέν, ιδίως σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες.
Παρά τις καταγγελίες για κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει σε κυρώσεις ή άλλα μέτρα λογοδοσίας. Η “κάρτα του μεταναστευτικού” που κρατά η Άγκυρα — με τον έλεγχο της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη — αποτελεί βασικό λόγο για την ανοχή των Βρυξελλών.
Η στρατηγική αυτή εδράζεται στον φόβο μιας νέας προσφυγικής κρίσης και την ανάγκη διατήρησης της συνεργασίας με την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ με ισχυρό στρατό. Ωστόσο, αυτή η στάση εντείνει την αντίφαση μεταξύ των διακηρυγμένων ευρωπαϊκών αρχών και της πραγματικής πολιτικής πρακτικής.
Καθώς εκατομμύρια ευρώ από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους φέρονται να χρησιμοποιούνται για την υπονόμευση δημοκρατικών αξιών και ελευθεριών, τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΕΕ, η Ένωση φαίνεται να θυσιάζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στο όνομα του γεωπολιτικού πραγματισμού.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE
MILITAIRE
Ελληνοτουρκικά: Χαμόγελα που δείχνουν τα δόντια τους
Γράφει ο ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πήγε, ήρθε και απήλθε.
Οι «δίαυλοι επικοινωνίας» παρέμειναν – ευτυχώς – ανοιχτοί, κι έτσι του επετράπη να αναχωρήσει και να επιστρέψει.
Η γλώσσα του σώματος, από την οποία κάποιοι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να αντλήσουν ρεπορτάζ, εμφανίζεται θετική. Δεν διακρίνονται εκχυμώσεις ή μώλωπες.
Η κυβερνητική ρητορική που προηγήθηκε της επίσκεψης υπήρξε πρωτοφανής: «Πάμε για να μείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί»! Πώς; εντός ή εκτός των Navtex; Προσδοκίες εξαιρετικά χαμηλού προφίλ για ζητήματα μείζονος σημασίας – ή μάλλον για προβλήματα. Εκεί όμως που θα έπρεπε κανείς να απομείνει άφωνος είναι στη λογική «να τα πούμε, πριν αναλάβει να μας τα βρει ο Τραμπ».
Τι ακριβώς να πούμε ώστε να μη μας τα «βρει» ο Τραμπ; Να τα βρούμε μόνοι μας; Και τι να βρούμε; Υπάρχει κάτι προς διαμοιρασμό;
Ρητορικές παιδαριώδεις και εμφανώς αμήχανες.
Πάντως δεν μπορούμε να παραπονεθούμε! Ο Ερντογάν με τον καλό λόγο στο στόμα: «Φυσάει άνεμος Τουρκίας στην περιοχή», αλλά χωρίς – όπως λέει – να ταράζει τα ήρεμα νερά. Ούτε καν γύρω από την Κάσο. Τέλος πάντων, ό,τι έγινε, έγινε· η συνάντηση πραγματοποιήθηκε.
Οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τις δύο πλευρές ήταν περίπου αναμενόμενες.
Ο φίλος Ταγίπ, με τον δικό του τρόπο, υπογράμμισε το ζήτημα του Αιγαίου, αναφέρθηκε σε διευθετήσεις στη Γάζα και τη Συρία, ενώ επέδειξε ιδιαίτερη ένταση στο θέμα της μειονότητας στη Θράκη.
Στην απάντησή του, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη φιλοξενία, τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή, παραμένοντας σταθερός στις ελληνικές θέσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Για το μοναδικό ζήτημα που – κατά την ελληνική θέση – χωρίζει τις δύο χώρες στο Αιγαίο, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενδεχόμενη προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, το οποίο θα αποφανθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Ο Ταγίπ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «μοιράστηκαν τις σκέψεις τους», ενώ ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκανε λόγο για «μοιρασιά» οτιδήποτε άλλου.
Αυτά ειπώθηκαν ενώπιον των ανοιχτών θυρών· τι συζητήθηκε όμως πίσω από τις κλειστές, ουδείς γνωρίζει.
Είναι βεβαίως αδύνατον η Τουρκία να έχει αποσύρει από την ατζέντα της τη διεκδίκηση ελέγχου ανατολικώς του 25ου Μεσημβρινού ή το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών κ.λπ. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταδείξει αν βαδίζουμε προς ένα προαναγγελθέν και προσυμφωνημένο Βατερλώ ή όχι.
Η Τουρκία, πάντως, βρίσκεται σε κατάσταση «υπερεπέκτασης», με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την ίδια – αλλά και για την Ελλάδα, καθώς και για την Κύπρο.
Προς το παρόν, ο Ερντογάν παραμένει χαμογελαστός, αφήνοντας τους υπουργούς του να δείχνουν τα δόντια του…
ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
MILITAIRE
Θερμή υποδοχή Ερντογάν στο Κάιρο, νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου
Εντυπωσιακή και υψηλού συμβολισμού υπήρξε η υποδοχή που επιφύλαξε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, προκειμένου να συμμετάσχει στη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δρόμοι του Καΐρου κοσμήθηκαν με αφίσες των δύο Προέδρων, ενώ η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Ανάλογης επισημότητας ήταν και η υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκαν κανονιοβολισμοί. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν προσέφερε στον Σίσι μία λιμουζίνα Togg T10X, τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής, μια πρακτική που ακολουθεί σε επισκέψεις ιδιαίτερης σημασίας για την Τουρκία.
Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου υπογράφηκαν συνολικά επτά συμφωνίες, με πλέον κομβική τη στρατιωτική συμφωνία-πλαίσιο. Η συγκεκριμένη συμφωνία συνιστά ένα νομικό και στρατηγικό κείμενο που καθορίζει τις βασικές αρχές, τους όρους και τις διαδικασίες για μελλοντική συνεργασία, προμήθειες αμυντικού υλικού ή επιχειρησιακές δράσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, είτε πρόκειται για κράτη είτε για οργανισμούς. Λειτουργεί ως βάση για τη σύναψη μεταγενέστερων εκτελεστικών συμφωνιών, παρέχοντας ευελιξία και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Οι σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας εισέρχονται πλέον σε φάση ουσιαστικής εξομάλυνσης και στρατηγικής αναβάθμισης, αφήνοντας πίσω τους μια δεκαετία έντασης που επιβάρυνε τις διμερείς επαφές. Το ενδιαφέρον των δύο πλευρών στρέφεται πλέον στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, στην ενεργειακή σύγκλιση, στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και στον συντονισμό σε περιφερειακά ζητήματα όπως η Λιβύη, η Γάζα και το Σουδάν.
Παρά τη θετική δυναμική, η προσέγγιση Άγκυρας – Καΐρου γεννά προβληματισμό ως προς τις πιθανές μεταβολές των ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της Αιγύπτου με τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία αφορούσε «μερική οριοθέτηση» μεταξύ του 26ου και του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων για το υπόλοιπο τμήμα. Αντιθέτως, η Τουρκία επιδιώκει συστηματικά την υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, προβάλλοντας ως δέλεαρ την παραχώρηση μεγαλύτερης θαλάσσιας έκτασης σε σχέση με εκείνη που εξασφάλισε το Κάιρο μέσω της συμφωνίας με την Αθήνα.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE. gr
MILITAIRE
Ρωσικές καταγγελίες για στρατιωτική ενίσχυση του NATO στην Αρκτική
-
Off the Record3 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record4 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record4 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record2 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record5 days agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης

