Την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025, παρουσιάστηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα η Διακήρυξη των 91, υπογεγραμμένη από 91 προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας, προερχόμενες από τον ακαδημαϊκό, διπλωματικό και στρατιωτικό χώρο. Στόχος της διακήρυξης είναι να αναδείξει το σημερινό αδιέξοδο της χώρας και να απευθύνει κάλεσμα για αναδόμηση του πολιτικού σκηνικού, με ρεαλιστικό πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης.

Η διακήρυξη, που ανακοινώθηκε δημόσια στις 11 Ιουλίου, αποτελείται από επτά παραγράφους, στις οποίες παρατίθεται ένας εκτενής και οξύς απολογισμός της εθνικής κρίσης: υποβάθμιση της εθνικής κυριαρχίας, κρίση στα ελληνοτουρκικά, δημογραφική κάμψη, ενεργειακή αδυναμία, εγκατάλειψη της γεωργίας, γενικευμένη ανασφάλεια και διαφθορά, αποβιομηχάνιση, απώλεια ελέγχου επί στρατηγικών υποδομών και πολλαπλά σκάνδαλα, με αποκορύφωμα την τραγωδία των Τεμπών.

Ειδική αναφορά γίνεται στους ελλιπείς κυβερνητικούς χειρισμούς στο μεταναστευτικό, στο “επιτελικό κράτος των αρίστων”, στη διάβρωση της δημόσιας διοίκησης και στην ανάγκη για κάθαρση και επανεκκίνηση, καθώς το πολιτικό σύστημα κρίνεται συνολικά ανεπαρκές και απαξιωμένο.

Η τελευταία παράγραφος (7η) καλεί έμπειρες πολιτικές προσωπικότητες με κυβερνητικό παρελθόν να ηγηθούν της προσπάθειας εθνικής ανασύνταξης — σημείο που προκάλεσε προβληματισμό στον υποστράτηγο ε.α. Παναγιώτη Γερογλή, ο οποίος υπέγραψε με «αστερίσκο» τη διακήρυξη.

Σε δημόσια τοποθέτησή του, ο Π. Γερογλής τόνισε ότι “διπλωματία είναι η τέχνη γεφύρωσης του επιθυμητού με το εφικτό”, εξηγώντας πως υπέγραψε την πρωτοβουλία παρά τις επιφυλάξεις του, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει καταλύτη δυναμικών πολιτικών εξελίξεων.

«Δεν αποκλίνω εκατοστό από τα πιστεύω μου, τις αρχές μου, τις αξίες μου, γνωρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να καταστούν σωτήρες του έθνους, οι διαχρονικοί μας θύτες… Αν δεν υπάρξει παραδειγματική τιμωρία όσων διαχρονικά έβλαψαν τη χώρα και το έθνος, αν δεν υπάρξουν δημεύσεις περιουσιών, αν όλοι αυτοί δεν λογοδοτήσουν ενώπιον μιας νέας, αναμορφωμένης Δικαιοσύνης – δεν πρόκειται η χώρα να βγει από τον βούρκο…»

Ασκεί δριμεία κριτική στην παρούσα κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζει “χειρότερη του μεταπολιτευτικού συστήματος”, ακόμη και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για:

«τεράστια διαφθορά, αλαζονεία, νεποτισμό, διασπάθιση θεσμών, υποβάθμιση της εθνικής άμυνας και του γοήτρου της χώρας».

Την ίδια στιγμή, εκφράζει απογοήτευση και για την αντιπολίτευση, δηλώνοντας πως η μόνη πραγματική αντίσταση προέρχεται από την “κοινωνική αντιπολίτευση”, την οποία εκπροσωπούν δημόσια πρόσωπα με αντισυστημική φωνή, όπως οι καθηγητές Μάζης, Γρίβας, Μελετόπουλος, και άλλοι.

Παρά τις προσωπικές του ενστάσεις, ο κ. Γερογλής αναγνωρίζει ότι απαιτείται συγκρότηση εθνικού οράματος, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, επαναθεμελίωση της δημόσιας διοίκησης και εξωτερικής πολιτικής, και παραγωγική ανασυγκρότηση. Ωστόσο, απορρίπτει ξεκάθαρα την επιστροφή φθαρμένων πολιτικών προσώπων:

«Δεν πρόκειται να υποστηρίξω την έλευση εντός της, κανενός πολιτικού Μεσσία – είτε αυτόκλητου, είτε κατόπιν κελεύσματος».

Κλείνοντας, αποκάλυψε ότι του έγιναν προτάσεις να ενταχθεί σε πολιτικά κόμματα, τις οποίες απέρριψε:

«Αρνήθηκα… Δεν μπορώ να βάλω τα όποια προσωπικά οφέλη πάνω από το κοινό καλό… Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Η παρέμβασή του υπογραμμίζει την αγωνία για την κατεύθυνση της χώρας, αλλά και την ανάγκη για νέες, αδιάφθορες φωνές που θα εκφράσουν τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση, ανατροπή και αναγέννηση.

ΠΗΓΗ: MILITAIRE