Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη για το ηλεκτρικό καλώδιο Κύπρου–Κρήτης

Avatar photo

Published

on

Με παταγώδη αποτυχία ολοκληρώθηκε και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό να ασκηθεί πίεση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), ώστε να αποδεχθεί το αίτημα του ΑΔΜΗΕ — του αρμόδιου φορέα υλοποίησης για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης. Συγκεκριμένα, ζητείται από την Κύπρο να αρχίσει να καταβάλλει στον ΑΔΜΗΕ τα όποια έξοδα προκύπτουν για το έργο, μέσω χρεώσεων στους Κύπριους καταναλωτές, αντί να τηρείται το συμφωνημένο πλαίσιο των 25 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως προνοούσε η διμερής συμφωνία Χριστοδουλίδη – Μητσοτάκη.

Ωστόσο, στην πράξη, το έργο έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής αποκλειστικά στην κατασκευή του καλωδίου από τη γαλλική εταιρεία Nexans, χωρίς καμία άλλη πρόοδο επί του πεδίου και με σοβαρές καθυστερήσεις σε σχέση με τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Οι έρευνες σε διεθνή ύδατα, τα οποία η Τουρκία διεκδικεί ως μέρος της δικής της υφαλοκρηπίδας, δεν έχουν καν ξεκινήσει, ενώ επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα για το αν και πότε θα υπάρξει εξέλιξη.

Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απευθύνει καμία επίσημη αντίδραση προς την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να επωμιστεί οικονομικά ένα έργο του οποίου η υλοποίηση —ούτε καν από την ίδια την ΕΕ— δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη έγινε φανερό ότι η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοινό μέτωπο, αποτελούμενο από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν και τον ΑΔΜΗΕ. Οι δύο πλευρές φαίνεται πλέον να αμφισβητούν και να επιχειρούν την ανατροπή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρσι μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Η εν λόγω συμφωνία όριζε ρητά ότι η Κύπρος θα καταβάλλει μέχρι 25 εκατ. ευρώ ετησίως —ανεξαρτήτως των απαιτήσεων του ΑΔΜΗΕ— για την πενταετία 2025–2029, εφόσον το έργο προχωρεί ομαλά. Με την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης, που έχει προγραμματιστεί για το 2029, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καλύψει το 63% του συνολικού κόστους, κατανεμημένο σε χρονικό ορίζοντα 30 ετών, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, που ανέρχεται σε περίπου 8,2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελευθέρου, ο ΑΔΜΗΕ —σε συνεννόηση με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας— επιχειρεί να παρακάμψει τη διακρατική συμφωνία και να πιέσει τη ΡΑΕΚ να ευθυγραμμιστεί με τη στάση της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΕΥ). Η τελευταία, μετά από πολιτικές πιέσεις, αποδέχθηκε να καλύψει όλα τα έξοδα του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση, μετακυλίοντάς τα στους Έλληνες καταναλωτές — πρακτική που δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση της γραμμής Κρήτης – Αττικής. Επιχειρείται, έτσι, να επαναληφθεί το ίδιο μοντέλο και στην Κύπρο, ακόμη και αν η Τουρκία δεν επιτρέψει ποτέ την πόντιση ούτε ενός μέτρου καλωδίου αξίας 1,4 δισ. ευρώ.

Λογάριασαν χωρίς τον Κεραυνό

Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Μάκης Κεραυνός παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και τον υπουργό Γιώργο Παπαναστασίου. Η θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι σαφής: δεν πρόκειται να εκταμιευθούν ούτε τα 25 εκατ. ευρώ για το 2025, εάν ο ΑΔΜΗΕ δεν προσκομίσει σαφείς αποδείξεις ότι το έργο προχωρεί επί της ουσίας και όχι μόνο στα εργοστάσια της Nexans.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει γραπτώς τις επιφυλάξεις του, επισημαίνοντας ότι τα υφιστάμενα δεδομένα ενισχύουν τις ανησυχίες πως το έργο έχει ουσιαστικά παγώσει. Εκφράζεται επίσης η αντίθεση στην προοπτική να πληρώνουν οι Κύπριοι καταναλωτές για ένα έργο ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο ούτε ο ΑΔΜΗΕ, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η ΕΕ —και πολύ περισσότερο η Κυπριακή Δημοκρατία— μπορούν να εγγυηθούν πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030 προς όφελος των πολιτών σε Κύπρο και Ελλάδα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την έγκριση της Βουλής αναμένουν τα νομοσχέδια φορολογικής μεταρρύθμισης

Avatar photo

Published

on

«Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Τώρα είναι η ώρα της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ελπίδα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει την πρόταση της Κυβέρνησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση, για την οποία σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Έτσι, η Βουλή θα βρεθεί «σε μάχη με τον χρόνο» για να ψηφίσει τα έξι νομοσχέδια, με στόχο την εφαρμογή τους από την αρχή του 2026.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος στα μέλη του Σώματος δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, καθώς 22 χρόνια μετά την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση, και στο πλαίσιο της πολιτικής μας για συνεχείς μεταρρυθμίσεις, θα εγκρίνουμε σήμερα έξι νομοσχέδια για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση της χώρας».

«Μια μεταρρύθμιση η οποία φέρει το ξεκάθαρο ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα της Κυβέρνησής μας, που είναι ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός και επηρεάζει το σύνολο των πολιτικών μας», σχολίασε.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «μέσα από τις προτάσεις μας, επιτυγχάνουμε τον πρώτο μας στόχο, που είναι η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, ενισχύουμε ουσιαστικά τη μεσαία τάξη, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας μας, και στηρίζουμε τις οικογένειες με πρόνοιες για περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση της οικογένειας και την πρόκληση του δημογραφικού. Προωθούμε την απόκτηση κατοικίας, που αποτελεί μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, και στηρίζουμε τους πολύτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες».

Συμπλήρωσε ότι, «ωθούμε τη γυναικεία απασχόληση, δεδομένου ότι τα ποσοστά ανεργίας είναι κάτω από 5%, ενισχύουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις – για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό – και προωθούμε την Ψηφιακή και Πράσινη Μετάβαση».

24.500 ευρώ φορολογητέο εισόδημα

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με τις προτάσεις μας, σε ορισμένες περιπτώσεις, το φορολογητέο εισόδημα υπερβαίνει τις 24.500 ευρώ, όπως είχα προεκλογικά υποσχεθεί. Ελπίζω η Βουλή των Αντιπροσώπων να ανταποκριθεί άμεσα, ώστε η Φορολογική Μεταρρύθμιση στο σύνολό της να εφαρμοστεί από 1/1/2026. Θυμίζω ότι πρωτοπαρουσιάσαμε το πλαίσιο μας τον Φεβρουάριο του 2025 και ακολούθησε εκτενής διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Τώρα είναι η ώρα της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Κατέληξε λέγοντας: «Η υπεύθυνη δημοσιονομική μας πολιτική, μακριά από λαϊκισμούς και ανέξοδες δημόσιες δηλώσεις, που στο παρελθόν οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική καταστροφή, μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση μετά από 22 χρόνια. Μέσα από αυτή θα επωφεληθεί ο Κύπριος πολίτης, οι κυπριακές επιχειρήσεις και η κοινωνία ευρύτερα, στους οποίους είμαστε αποκλειστικά υπόλογοι. Ελπίζω, λοιπόν, η Βουλή να ανταποκριθεί και από την 1η Ιανουαρίου 2026 να έχουμε ένα νέο φορολογικό πλαίσιο».

Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις το φορολογητέο εισόδημα υπερβαίνει τις 24.500 ευρώ, όπως είχα προεκλογικά υποσχεθεί, και ευχήθηκε η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα, ώστε η Φορολογική Μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί πλήρως από 1/1/2026. Θυμίζω ότι το πλαίσιο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2025 και ακολούθησε εκτενής διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Τώρα είναι η ώρα της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

«Η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, μακριά από λαϊκισμούς και ανέξοδες δηλώσεις που οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική καταστροφή στο παρελθόν, μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε με αυτή την τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση μετά από 22 χρόνια. Μέσα από αυτή θα ωφεληθεί ο Κύπριος πολίτης, οι κυπριακές επιχειρήσεις και η κοινωνία γενικότερα, στους οποίους είμαστε αποκλειστικά υπόλογοι. Ελπίζω, λοιπόν, η Βουλή να ανταποκριθεί, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2026 να εφαρμοστεί το νέο φορολογικό πλαίσιο».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – Επεισόδιο 2 | 29/10 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Συνεχίζουμε τις ειλικρινείς συζητήσεις χωρίς φίλτρα και χωρίς σημειώσεις, με πρόσωπα που έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν.

📺 2ο επεισόδιο
Καλεσμένος ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μιχαήλ, σε μια συζήτηση με θέμα:
«Η ιδέα της ελευθερίας την περίοδο της Αγγλοκρατίας και ο μεγάλος πόθος για ένωση με την Ελλάδα».

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης.
🗓️ Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, στις 7:00 μ.μ.

📺 «Σε Πρώτο Πρόσωπο» – γιατί αυτή τη φορά, η αλήθεια δεν θα ειπωθεί από τρίτο χέρι.

Continue Reading

#exAformis

#exaformis – Το τέλος των ψευδαισθήσεων από την “εκλογή” Ερχιουρμάν | Τρίτη 28/10 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
Ο Κύπριος πολιτικός Οζ Καραχάν αποδομεί τη ρητορική του Τουρκοκύπριου ηγέτη, εξηγώντας γιατί η διαφορά ανάμεσα στον Ερχιουρμάν και τον Τατάρ είναι περισσότερο αισθητική παρά πολιτική.
 
Ο πρώτος επιλέγει έναν μετρημένο, “ευρωπαϊκό” λόγο. Ο δεύτερος μιλά πιο ωμά και προκλητικά. Και οι δύο, όμως, εκφράζουν την ίδια ουσία: αποδοχή της τουρκικής εποπτείας, αναγνώριση της de facto διχοτόμησης και ανανοηματοδότηση της «λύσης» μέσα από δύο ξεχωριστές οντότητες.
 
Μια αποκαλυπτική συζήτηση για το πώς η ομοσπονδία αδειάζει από το περιεχόμενό της και μετατρέπεται σε ένα σχήμα δύο σχεδόν ανεξάρτητων κρατών.
#ExAformis Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia