Το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο δορυφορικές εικόνες, μεταδίδει ότι το Ισραήλ έχει καταστρέψει χιλιάδες κτίρια σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας με τη Χαμάς τον Μάρτιο. Ολόκληρες περιοχές, πόλεις και προάστια – όπου στο παρελθόν ζούσαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι – έχουν ισοπεδωθεί μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.
Οι εικόνες προέρχονται από περιοχές τις οποίες το Ισραήλ χαρακτηρίζει ως υπό «επιχειρησιακό του έλεγχο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για κατεδαφίσεις που πραγματοποιούνται με σχεδιασμό και προγραμματισμό, όχι μόνο σε ήδη κατεστραμμένα κτίρια, αλλά και σε οικήματα που φαίνεται να έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό άθικτα από τους βομβαρδισμούς.
Κατεδαφίσεις πολυκατοικιών, σχολείων και λοιπών υποδομών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δορυφορικές εικόνες που εξέτασε το BBC καταγράφουν εκρήξεις, στήλες σκόνης και συντρίμμια, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν σε ελεγχόμενες κατεδαφίσεις πολυώροφων κατοικιών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων βασικών υποδομών.
Νομικοί ειδικοί, μιλώντας στο BBC Verify, εκτιμούν ότι τέτοιες ενέργειες ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου βάσει της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, η οποία απαγορεύει την αυθαίρετη καταστροφή υποδομών από κατοχική δύναμη.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις διεξάγονται με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Όπως ανέφερε, η Χαμάς χρησιμοποιεί κατοικημένες περιοχές για την αποθήκευση στρατιωτικού υλικού, ενώ οι κατεδαφίσεις ακινήτων πραγματοποιούνται μόνο όταν κρίνεται ότι υπάρχει επιτακτική στρατιωτική αναγκαιότητα.
Η πρόταση Κατζ για «ανθρωπιστική πόλη» και οι αντιδράσεις
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, παρουσίασε σχέδιο για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «ανθρωπιστικής πόλης» πάνω στα ερείπια της Ράφα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, περίπου 600.000 Παλαιστίνιοι θα περιοριστούν αρχικά σε αυτήν τη νέα δομή. Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς.
Ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, μιλώντας στο BBC, χαρακτήρισε την πρόταση ως επικίνδυνη, τονίζοντας πως «θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως κάτι παρόμοιο με στρατόπεδο συγκέντρωσης».
Be the first to write a comment.