ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκοπική κατάρρευση για τον Ερσίν Τατάρ – Προβάδισμα Ερχιουρμάν στις «εκλογές» των κατεχομένων
Με τίτλο «Ο Ερχιουρμάν κερδίζει με ευκολία», η ηλεκτρονική εφημερίδα Χαβαντίς επικαλείται δημοσκοπικά ευρήματα που καταδεικνύουν πως ο Τουφάν Ερχιουρμάν προηγείται με ποσοστό 57% στις επικείμενες, παράνομες «προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου στα κατεχόμενα, έναντι 43% του νυν κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Η εν λόγω δημοσκόπηση φέρεται να διενεργήθηκε από τουρκική εταιρεία στην κατεχόμενη περιοχή, με χρηματοδότηση από την εταιρεία AKSA, η οποία διαθέτει ιδιωτικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στα κατεχόμενα. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έχει επίσης εξαγοράσει, εδώ και μερικά χρόνια, τον όμιλο ΜΜΕ Κίπρις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χαβαντίς, ο Ερσίν Τατάρ υπερέχει μόνο στην αποκαλούμενη «επαρχία» Τρικώμου – Καρπασίας. Στη λεγόμενη «επαρχία» Αμμοχώστου η μάχη εμφανίζεται αμφίρροπη, ενώ ο Τουφάν Ερχιουρμάν διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στις λεγόμενες «επαρχίες» Λευκωσίας, Κερύνειας και Μόρφου – Λεύκας.
Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν προκαλέσει ένταση στο εσωτερικό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), από το οποίο προέρχεται ο νυν κατοχικός ηγέτης. Η Χαβαντίς δεν δημοσιοποιεί λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της έρευνας, το μέγεθος του δείγματος ή άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, αναφέροντας μόνο ότι στηρίζεται σε πηγές από το εσωτερικό του ΚΕΕ.
Παράλληλα, το ίδιο μέσο αναφέρει ότι τρεις ανεξάρτητες ψευδο-«βουλευτές» — η Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η Τζέιλ Ρέφικ Ρότζερς στην κατεχόμενη Κερύνεια και η πρώην ψευδο-«βουλευτής» Γκιουλσάχ Σανβέρ, που ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) — ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους προς την υποψηφιότητα του Τουφάν Ερχιουρμάν. Οι δύο πρώτες ήταν στο παρελθόν μέλη του Κόμματος Λαού (ΚΛ) του Κουντρέτ Οζερσάι.
Στην κοινή τους δήλωση, οι τρεις πολιτικοί τονίζουν ότι το ψευδο-«κράτος» βιώνει ένα περιβάλλον έντονης πολιτικής κρίσης, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο, με κυρίαρχα αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. «Η κακή διακυβέρνηση έχει υπονομεύσει το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, έχει διαβρώσει τις δημοκρατικές αξίες και έχει οδηγήσει τους θεσμούς σε κατάρρευση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Επισημαίνουν επίσης ότι, κατά την τρέχουσα περίοδο, ο τουρκοκυπριακός «λαός» ένιωσε ότι η συλλογική του βούληση παραμερίστηκε και ότι οι ελπίδες του για το μέλλον έχουν ουσιαστικά αποδυναμωθεί.
Τέλος, σημειώνεται ότι τα συλλογικά όργανα του ΚΛ αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο, 30 Ιουλίου, με σκοπό να αποφασίσουν εάν ο πρόεδρος του κόμματος, Κουντρέτ Οζερσάι, θα είναι τελικά υποψήφιος στις παράνομες «εκλογές» του Οκτωβρίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικολόγοι: Νέα Αναπληρώτρια Πρόεδρος η Μαρία Κολά
Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε το έκτακτο εκλογικό συνέδριο του Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με αντικείμενο την εκλογή Αναπληρωτή Προέδρου.
Στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου εκλέγηκε η Μαρία Κολά, η οποία επικράτησε με ποσοστό 51,02% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, έναντι 48,98% που έλαβε ο Κυριάκος Τσιμίλλης. Κατά τη διαδικασία καταγράφηκαν επίσης τέσσερα (4) λευκά ψηφοδέλτια.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ευχαρίστησε και τους δύο υποψηφίους για το ήθος και τον πολιτικό πολιτισμό που επέδειξαν κατά την προεκλογική περίοδο, ευχόμενο στη Μαρία Κολά μια παραγωγική και δημιουργική θητεία.
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record2 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record2 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record1 week agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record1 week agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών
-
Think Tank1 month agoΤο πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο
-
Off the Record2 weeks agoΟ κωμικός θίασος και τα ρεζιλίκια…

