Μικρές χαλαρώσεις για πρόσωπα 12-17 ετών χωρίς ιστορικό εμβολιασμού αλλά και επέκταση της εφαρμογής του μέτρου test to stay στην Εθνική Φρουρά, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό το φόντο των επιδημιολογικών δεδομένων που καταγράφονται από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, τα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. 

Αναλυτικά το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε:

(α) από τις 4 Φεβρουαρίου 2022, την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε παιδιά χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ηλικίας 12-17 ετών, σε χώρους εστίασης, καφετέριες και θέατρα.

  • Η είσοδος στους χώρους αυτούς θα επιτρέπεται με την προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης PCR ή Rapid test ισχύος 72 ωρών, νοουμένου ότι συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα που ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα.

(β) από τις 4 Φεβρουαρίου 2022, τη μείωση της χρονικής περιόδου από 5 μήνες και δύο εβδομάδες στους 5 μήνες για την χορήγηση της ενισχυτικής/3ης δόση εμβολίου.

(γ) την εισαγωγή του μέτρου “test to stay” στην Εθνική Φρουρά.

  • Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθεί μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Άμυνας.

(δ) από τις 4 Φεβρουαρίου 2022, οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές που κατέχουν εν ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να προσκομίζουν εξέταση PCR ή Rapid test ισχύος 72 ωρών και οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού θα πρέπει να προσκομίζουν εξέταση PCR ή Rapid test ισχύος 24 ωρών.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας από τις 22 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2022, καταγράφηκαν 15,494 θετικά περιστατικά εντός της κοινότητας και η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εξαιρουμένης της ηλικιακής ομάδας 50-69 ετών. Το Υπουργείο Υγείας απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες για επίδειξη ατομικής ευθύνης, τηρώντας πιστά και ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και προβαίνει σε αξιολόγηση όλων των επιστημονικών και/ή επιδημιολογικών δεδομένων μαζί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.

ΠΗΓΗ : Philenews

Vouli TV