Μια δεκαετία μετά τις πρώτες καταδίκες, συνεχίζονται οι παρενέργειες του πολύκροτου σκανδάλου με τις μίζες του €1 εκατ. που δόθηκαν για έργα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ). Οι φορολογούμενοι κάτοικοι της Πάφου πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν για αρκετά χρόνια ακόμη τις υπερχρεώσεις εργοληπτικών εταιρειών, οι οποίες, με τον τρόπο αυτό κάλυπταν και τις μίζες που απαιτούσαν οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι του ΣΑΠΑ και του Δήμου Πάφου ως αντάλλαγμα για να συνεχίζονται ομαλά οι εργασίες και να προωθούνται, χωρίς καθυστέρηση, οι πληρωμές. Οι φορολογούμενοι κάτοικοι της Πάφου πλήρωσαν και τις εκτεταμένες κακοτεχνίες – αστοχίες στο ασφαλτικό οδόστρωμα που άφησαν πίσω τους εμπλεκόμενες εργοληπτικές εταιρείες.

Όλοι εναντίον όλων

Η υπόθεση με τις μίζες του ΣΑΠΑ θα κρατήσει χρόνια καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν καταχωρίσει αγωγές εναντίον όλων, με τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα:

Επηρεαζόμενοι δήμοι και κοινότητες της Πάφου υποχρεώθηκαν να επιδιορθώσουν με δικά τους έξοδα τα προβληματικά τμήματα των δρόμων που άφησαν πίσω τους τα κατασκευαστικά έργα για το αποχετευτικό. Διεκδικώντας, παράλληλα, τα χρήματα που δαπάνησαν με αγωγές που καταχώρισαν εναντίον του ΣΑΠΑ.

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, η μόνη υπόθεση που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι του Δήμου Γεροσκήπου. Τον Δεκέμβρη του 2021 ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της αγωγής. Με βάση την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, το ΣΑΠΑ πρέπει να καταβάλει στον Δήμο Γεροσκήπου ποσό ύψους €1,5 εκατ. πλέον δικηγορικά έξοδα. Το ΣΑΠΑ εφεσίβαλε την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου και εκκρεμεί.

Το ΣΑΠΑ προχώρησε στην καταχώριση αστικών αγωγών εναντίον των εργοληπτικών εταιρειών που έδιναν μίζες, αξιώνοντας αποζημιώσεις για υπερτιμολογήσεις και κακοτεχνίες, όσο και για τη μη παράδοση των έργων βάσει συμβολαίων.

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν και οι εργοληπτικές εταιρείες. Διεκδικούν από το ΣΑΠΑ ποσά που φτάνουν τα €35 εκατ. λόγω της διακοπής των συμβολαίων τους, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις μίζες. Αυτοί που έπαιρναν τις μίζες φυλακίστηκαν, ενώ οι εργολάβοι που έδιναν τις μίζες δεν διώχθηκαν, ούτε ποινικά, ούτε και πειθαρχικά από τα αρμόδια εποπτικά όργανα, ήτοι Συμβούλιο Εργοληπτών και ΕΤΕΚ, και αφού συνασπίστηκαν, διεκδικούν εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις από το ΣΑΠΑ.

Έκλεισε με διαιτησία

Το συμβόλαιο Δ της δεύτερης φάσης του αποχετευτικού υπογράφηκε στις 9/11/2007 με την Envitec S.A και αφορούσε τον σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία βιολογικής μονάδας / σταθμού δίπλα από το αεροδρόμιο Πάφου. Το συμβόλαιο περιελάμβανε, επίσης, δεκαετή λειτουργία και συντήρηση του σταθμού και των αντλιοστασίων. Μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου Πάφου, ημερ. 18/2/2015, που έκρινε ένοχους τους Σάββα Βέργα και Ευτύχιο Μαληκίδη, το συμβόλαιο τερματίστηκε και το ΣΑΠΑ ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης με ίδια μέσα. Ο Envitec προσέφυγε σε διεθνή διαιτησία διεκδικώντας συνολικές αποζημιώσεις και για μη εκτελεσθείσες εργασίες ύψους €10,9 εκατ. Το ΣΑΠΑ πρόβαλε τις δικές του ανταπαιτήσεις ύψους €3,6 εκατ. Τον Ιούλιο του 2017, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε την πληρωμή ύψους €1.662.300 που αφορούσαν σε δεδουλευμένες εργασίες και €190.000 δικηγορικά έξοδα προς την εταιρεία Envitec. Οι υπόλοιπες απαιτήσεις της εταιρείας και ανταπαιτήσεις του ΣΑΠΑ απορρίφθηκαν.

Όπως αποκαλύπτεται μέσα από την απόφαση του Κακουργιοδικείου Πάφου, κατά την κατασκευή του βιολογικού σταθμού, ο Σάββας Βέργας επικοινώνησε με τον εξ Ελλάδος διευθυντή της εταιρείας Envitec, Χρίστο Δρακόπουλο, ζητώντας από αυτόν χρήματα υπό μορφή ανταλλάγματος για να συνεχιστεί ομαλά η διεξαγωγή των εργασιών και για να προωθούνται οι πληρωμές στην ώρα τους. Τον Δεκέμβριο του 2007, ο Δρακόπουλος κατέβαλε στον Βέργα το ποσό των 50.000 λιρών. Το έτος 2008 κατέβαλε στον Βέργα το ποσό των €50.000 και μεταξύ των ετών 2012-2014 το ποσό των €75.000. Τον Χρίστο Δρακόπουλο προσέγγισε και ο Μαληκίδης, ο οποίος έλαβε συνολικά €105.000 σε μετρητά.

Οι ενημερώσεις της Βουλής

Κατά τα έτη 2017 και 2018, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ενημέρωσε τη Βουλή για τις αγωγές που είχαν καταχωρισθεί, κατόπιν σχετικών ερωτήσεων που υπέβαλε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου, Αντρέας Φακοντής. Με τις δύο επιστολές του, ημερ. 17/10/2017 και 3/4/2018, ο κ. Πετρίδης πληροφόρησε τη Βουλή με τα ακολουθα:

1 Μετά τη συμπλήρωση των εργασιών της Β’ φάσης του αποχετευτικού συστήματος Πάφου, το ασφαλτικό οδόστρωμα του οδικού δικτύου πολλών δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου, όπως και των κοινοτήτων Κονιών και Κισσόνεργας, παρουσίασε σοβαρά προβλήματα και αστοχίες.

2 Σύμφωνα με το ΣΑΠΑ, την πλήρη ευθύνη για τις κακοτεχνίες και αστοχίες που παρουσιάστηκαν φέρουν, με βάση το συμβόλαιο, οι εργολάβοι και οι σύμβουλοι μηχανικοί που είχαν την ευθύνη επίβλεψης του έργου. Γι’ αυτό τον λόγο, το ΣΑΠΑ προχώρησε στην καταγραφή και στοιχειοθέτηση των ζημιών/ κακοτεχνιών που διαπιστώθηκαν, έτσι ώστε να απαιτηθούν από τις κατασκευαστικές εταιρείες/εργολάβους κ.λπ. οι δέουσες αποζημιώσεις και οι αναγκαίες επιδιορθώσεις. Το ΣΑΠΑ προχώρησε στην καταχώριση αγωγών, διεκδικώντας αποζημιώσεις, τόσο από τους εργολάβους όσο και από τους σύμβουλους μηχανικούς.

Σήμερα ενώπιον της Βουλής

Το σκάνδαλο με τις μίζες που δίνονταν σε έργα του ΣΑΠΑ θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Το θέμα ενέγραψε προς αυτεπάγγελτη εξέταση η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εργοληπτών, την 1/2/2024, ενημερώνοντάς μας ότι διέκοψε την πειθαρχική δίωξη εναντίον δύο εργοληπτικών εταιρειών και των διευθυντών τους που παραδέχθηκαν στο Κακουργιοδικείο ότι έδιναν μίζες και τους απάλλαξε από τις κατηγορίες της δωροδοκίας με το επιχείρημα ότι, πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις. Για την ακρίβεια, το Συμβούλιο Εργοληπτών δίκαζε τις υποθέσεις αυτές επί οκτώ χρόνια! Κάθε φορά που άλλαζε η σύνθεση του Συμβουλίου Εργοληπτών, η εκδίκαση των υποθέσεων ξεκινούσε από την αρχή. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη μέσα σε οκτώ χρόνια άλλαξε τη σύνθεση του Συμβουλίου συνολικά τέσσερις φορές.

Έδωσαν συγχωροχάρτι…

Για τις πειθαρχικές ποινές που επέβαλε στα μέλη του τα οποία ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο με τις μίζες του ΣΑΠΑ θα ελεγχθεί και το ΕΤΕΚ. Kαταγγελίες που τέθηκαν ενώπιον βουλευτών φέρουν το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ να εξάντλησε την αυστηρότητά του μόνο στα μέλη του, Σάββα Βέργα και Ευτύχιο Μαληκίδη, στους οποίους επέβαλε την ποινή της διαγραφής, ενώ δεν έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση που είναι μέλη του ΕΤΕΚ και διευθυντικά στελέχη των εργοληπτικών εταιρειών που παραδέχθηκαν ότι έδιναν μίζες. Σχετικές είναι και οι καταγγελίες στις οποίες προέβη δημόσια ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος. Όπως είπε, το ΕΤΕΚ έδωσε συγχωροχάρτι σε εμπλεκόμενα μέλη του, διαγράφοντας από το μητρώο του μόνο αυτούς που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης. Δηλαδή, τους Βέργα και Μαληκίδη. Σημειώνεται ότι, όσοι διαγράφονται από το μητρώο του ΕΤΕΚ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους.

Πηγή: Politis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.