Connect with us

VOULI REPORT

Αγώνας δρόμου για την Ρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού | Yπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας – 29/06/2021

Avatar photo

Published

on

Με στόχο την ψήφιση πακέτου Νομοσχεδίων και άνοιγμα της αγοράς μέχρι το 2022 η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής ενέργειας της Βουλής τα νομοσχέδια που θα πρέπει να ψηφιστούν ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα νομοσχέδια ρυθμίζουν θέματα όπως η ανεξαρτησία του Ρυθμιστή , απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης , αναβάθμιση των υποδομών , η εφαρμογή έξυπνων συστημάτων διαχείρισης της ηλεκτροδότησης και κατ’ επέκταση του κόστους ηλεκτρισμού  για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και βέβαια το φλέγον θέμα των εργαζομένων και των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Αφορούν επίσης την αγορά φυσικού Αερίου ενώ όλα τα νομοσχέδια έχουν  περάσει από το νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής υπηρεσίας

Μεταξύ άλλων η Υπουργός ενέργειας υποστήριξε  ότι τα θέματα του προσωπικού έχουν ρυθμιστεί με δικαίωμα παραμονής τους σε τμήματα της ΑΗΚ ενώ προνοείται η δημιουργία πολυεπιχειρησιακών ταμείων συντάξεων ώστε οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν στα τμήματα που θα δημιουργηθούν να μπορούν να συνεχίσουν να μετέχουν στα ταμεία των οργανισμών που είναι τώρα ενταγμένοι.

Το πακέτο νομοσχεδίων βρίσκεται στα χέρια όλων των αρμόδιων φορέων από την Παρασκευή.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς που εκπροσωπήθηκαν στη συνεδρία μεταξύ των οποίων η ΡΑΕΚ η ΑΗΚ Συντεχνίες , ΟΕΒ , ΚΕΒΕ   ζήτησαν χρόνο για μελέτη του πακέτου ώστε να τοποθετηθούν .Από την πλευρά των συντεχνιών θα μελετηθεί κατά πόσο οι πρόνοιες των νομοσχεδίων συνάδουν με το Έγγραφο Αρχών που συμφωνήθηκε μεταξύ Υπουργείου και Εργαζομένων κατά την έναρξη της προσπάθειας ανοίγματος της αγοράς ενέργειας.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι υπάρχει η βούληση για ψήφιση και εφαρμογή του πακέτου και εκτίμησε ότι το άνοιγμα της Αγοράς Ηλεκτρικής ενέργειας θα υλοποιηθεί μέχρι το 2022 και αφού προηγηθεί δοκιμαστική περίοδος.

VOULI REPORT

Βουλή: Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το εκλογικό σύστημα

Avatar photo

Published

on

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σειρά σημαντικών νομοσχεδίων που φέρνουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής συμμετοχής και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Το πακέτο, που εγκρίθηκε ομόφωνα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση του δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη, την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και την κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου, με πλήρη εφαρμογή από τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών, που εστιάζει στην ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής, ιδιαίτερα των νέων, τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων. Μεταξύ άλλων, μειώνεται το ηλικιακό όριο για ψήφο στα 17 έτη, θεσπίζεται διαδικασία εκκαθάρισης εκλογικού καταλόγου για πρόσωπα άνω των 100 ετών χωρίς ενεργό ταυτότητα ή σύνταξη, ενώ καταργείται το εκλογικό βιβλιάριο και η ταυτότητα ή η άδεια οδήγησης γίνονται αποδεκτά μέσα ταυτοποίησης.

Η νέα νομοθεσία καλύπτει όλες τις εκλογικές διαδικασίες, από προεδρικές, βουλευτικές και ευρωεκλογές μέχρι τοπική αυτοδιοίκηση και συμμετοχή Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Οι περισσότερες αλλαγές προέρχονται από κυβερνητικά νομοσχέδια, ενώ έχουν ενσωματωθεί τροποποιήσεις από προτάσεις νόμου κομμάτων και βουλευτών.

Επιπλέον, εγκρίθηκαν προτάσεις νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ που αφορούν την κατανομή βουλευτικών εδρών, τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων, την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες και τη διόρθωση λαθών στις υποψηφιότητες. Προβλέπεται ενίσχυση της συμμετοχής ατόμων με αναπηρία μέσω διάθεσης τεχνολογίας και εξοπλισμού για την αυτόνομη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, καθώς και δυνατότητα διορθωτικών ενεργειών από υποψήφιους για την αποφυγή αποκλεισμών λόγω τυπικών λαθών.

Οι βουλευτές τόνισαν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχικής δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τον τεχνικό και θεσμικό χαρακτήρα των αλλαγών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

VOULI REPORT

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών – Πότε θα διαλυθεί η Βουλή;

Avatar photo

Published

on

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως, μετά από συνεννόηση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας και την Αστυνομία Κύπρου, οι Βουλευτικές Εκλογές του 2026 θα διεξαχθούν την Κυριακή, 24 Μαΐου 2026.

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να λάβει απόφαση για τη διάλυσή της κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2026.

Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Απριλίου 2026, μέσω σχετικού Διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2026.

Continue Reading

LIVE

Συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής – 03/04/2025

Avatar photo

Published

on

Παρακολουθήστε την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα θέματα που θα συζητηθούν.

📌 Νομοθετική Εργασία:
Στη συνεδρίαση θα εξεταστούν σημαντικά νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων:

  • Νομοσχέδια που αφορούν τη Διαμεθοριακή Ρύπανση της Ατμόσφαιρας,

  • Κυρωτικοί νόμοι που σχετίζονται με διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες,

  • Φορολογικές τροποποιήσεις και θέματα άμυνας,

  • Νομοσχέδια για την Εθνική Φρουρά, τη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία και τον προϋπολογισμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

🔴 Ζωντανά στο www.vouli.tv

Μείνετε ενημερωμένοι για τις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας!

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia