Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα επαγγελματικά φορτηγά και στα αυτοκίνητα των πολιτών. Αυτό εξηγεί η Κύπρια φοιτήτρια, Μάχα Χριστοφή, η οποία μαζί με 24 ακόμη άτομα προχώρησε στην κατασκευή ένας αγωνιστικού ηλιακού οχήματος. Τέτοιες τεχνολογίες, υπογραμμίζει, μπορούν να ευδοκιμήσουν στην ηλιόλουστη Κύπρο, συμβάλλοντας στη μείωση των ρύπων από τα ορυκτά καύσιμα. Η ομάδα τους «Top Dutch Solar Racing», με έδρα το Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, πρόκειται να συμμετέχει στο ερχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα ηλιακών αγώνων στην Αυστραλία.

Το όχημά τους, σημειώνει η κ. Χριστοφή, ανήκει στην κατηγορία αγωνιστικών ηλιακών αυτοκινήτων Challenger. «Αυτό σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένο μόνο για αγωνιστικούς σκοπούς, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και πιο ελαφρύ», ενώ σκοπός του εγχειρήματος είναι η δημιουργία και η βελτίωση τεχνολογιών.

Η 22χρονη Μάχα γεννήθηκε στις Φιλιππίνες, όμως σε ηλικία οκτώ ετών μετακόμισαν στην Κύπρο, οπόταν και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Τώρα ζει στην Ολλανδία όπου σπουδάζει Διεθνείς Επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα ασχολείται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αποτελώντας τη λειτουργό προώθησης της ομάδας τους «Top Dutch Solar Racing».

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ηλιακών αγώνων «Bridgerstone World Solar Challenge», θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2023. Οι εν λόγω αγώνες γίνονται κάθε δύο χρόνια στην Αυστραλία και διαρκούν πέντε ημέρες, στη διάρκεια των οποίων οι ομάδες παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα τους και ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Στόχος των ομάδων, να περάσει πρώτο το όχημα τους τη γραμμή τερματισμού στην Αδελαΐδα.

Η ομάδα της κ. Χριστοφή κατέγραψε επιτυχίες στους προηγούμενους διαγωνισμούς, ενώ τώρα στοχεύει στην πρώτη θέση. Κατέκτησε την τέταρτη θέση στο «Bridgerstone World Solar Challenge» του 2019, το βραβείο αριστείας στη μηχανική και την τέταρτη θέση στο Moroccan Solar Challenge 2021. Η ομάδα «Top Dutch Solar Racing» ιδρύθηκε το 2017 και κατασκευάζει ένα ηλιακό αυτοκίνητο κάθε ενάμιση χρόνο.

 

Πηγή: φilenews

Έλενα Θεραπή