Ίννεια, Αρόδες, Κάθηκας, Δρούσεια, υποδέχονται έργα που προσθέτουν στη φυσική τους καλλονή και μια σημαντική παράμετρο υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Έργα με κατεύθυνση περιβαλλοντική και πολιτιστική, ώστε να αναδειχθεί η μοναδική ιδιαιτερότητα του Ακάμα και των κοινοτήτων του.

Στις Αρόδες το Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα είναι ήδη ολοκληρωμένο, ενώ σειρά έχουν πάρει οι περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές και το μικρό αστεροσκοπείο.

Θα διαμορφωθούν τρεις διαδρομές με κοινή αφετηρία την πλατεία της κοινότητας, με κυκλική πορεία κατεύθυνσης. Οι διαδρομές αυτές θα είναι τόσο για περιπατητές, όσο και για ποδηλάτες. Η πρώτη διαδρομή θα γίνεται σε Κάτω Βρύση, Αστροπάρκο, Μύλους και Πάνω Αρόδες, η δεύτερη στο κομμάτι Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας, Σπηλιάς της Χριστινούς και Πάνω Αρόδων και η τρίτη διαδρομή στο κομμάτι Κοκκινογές, Καμίνι, Λιπάτι και Πάνω Αρόδες.

Στη Δρούσεια έχει επίσης ολοκληρωθεί ένας μουσειακός χώρος για την καθημερινότητα των ανθρώπων της περιοχής τις προηγούμενες δεκαετίες και όλα όσα αποτελούν σήμερα την πολιτιστική κληρονομιά των ανθρώπων. Πρόκειται για το Περιφερειακό Μουσείο Αγροτικής Ζωής Ακάμα, που συστεγάζεται στο νέο κτιριακό συγκρότημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσειας. Μαζί στεγάζεται και ένα εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο αναδεικνύει τις πτυχές της αγροτικής ζωής και της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Ακάμα.

Μοναδικό στην Κύπρο είναι και το Κέντρο Πληροφόρησης Πτηνοπανίδας και Χερσαίας Χλωρίδας Ακάμα, που ολοκληρώθηκε τις μέρες αυτές στον Κάθηκα.

Το έργο περιλαμβάνει χώρους ενημέρωσης με πινακίδες, καθώς και εκθεμάτων για την πτηνοπανίδα και τη χερσαία χλωρίδα και οικότοπους του Ακάμα, υποδοχή, γραφείο, πωλητήριο, βοηθητικούς χώρους, χώρους υγιεινής και κουζίνας.

Οι αίθουσες διαμορφώθηκαν σε τομείς και θεματολογία, η οποία διαλαμβάνει ποικιλία εγκαταστάσεων εντός δαπέδου, αναρτήσεις από την οροφή, διαδραστικών εκθεμάτων, διοραμάτων, δηλαδή απεικόνιση της φύσης σε φυσικό μέγεθος, εγκαταστάσεις και υποδομές για οθόνες αφής και άλλα ψηφιακά εργαλεία. Τα εκθέματα συνοδεύονται με επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, βιντεοπροβολές, διαδραστικά μέσα, παιγνίδια και άλλα.

Επίσης, στην Ίννεια όλα είναι έτοιμα για το δικό της μοναδικά ανά την Κύπρο έργο: Το Μουσείο Χελωνών έχει ολοκληρωθεί εδώ και μερικά χρόνια, ενώ πρόσφατα εξοπλίσθηκε και με τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη λειτουργία του.

 

Πηγή: φilenews

Έλενα Θεραπή