Ο εφιάλτης της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα ξύπνησε και πάλι μετά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκοκύπριου επιχειρηματία και των ιδιοκτητών ξενοδοχείων, στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων. Η κυβέρνηση φοβάται φαινόμενο ντόμινο παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν τυγχάνει της έγκρισης των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την περασμένη εβδομάδα, που η εξαγορά των ξενοδοχείων έγινε γνωστή, η κυβέρνηση κινείται προς δύο κατευθύνσεις: α) της περαιτέρω διερεύνησης του θέματος για να φανεί η έκταση του, και εάν υπήρξαν κι άλλες συμφωνίες μεταξύ Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών και Τουρκοκύπριων αγοραστών, πέραν των τριών ξενοδοχειακών μονάδων και των διαμερισμάτων,

β) πραγματοποίηση συναντήσεων και συσκέψεων αναζητώντας διαύλους αποτροπής επέκτασης του θέματος, όπως ήταν και η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αντιπροσωπεία του δήμου Αμμοχώστου.

Η όλη πράξη δεν έγινε μέσω της νόμιμης οδού, δηλαδή με την έγκριση των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αυτό παρά την αρχική προσπάθεια του Τουρκοκύπριου αγοραστή να εμφανίσει την συμφωνία ως νόμιμη. Το γεγονός αυτό δεν καθησυχάζει τις κυπριακές αρχές γιατί δε λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε να μην ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες ιδιωτικές συμφωνίες, ιδιαίτερα μετά και τις εκκλήσεις του κατοχικού καθεστώτος προς Τούρκους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες.

Η κυπριακή κυβέρνηση φοβάται ένα φαινόμενο ντόμινο (domino effect) καθώς μια μαζική αγοραπωλησία ελληνοκυπριακών ακινήτων στα κατεχόμενα (είτε στο Βαρώσι είτε αλλού) θα επηρεάσει δύο βασικά κεφάλαια του Κυπριακού: περιουσιακό και εδαφικό.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, δήλωσε πως η πώληση περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσίου πλήττει το επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά το εδαφικό, αλλά υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία ο Δήμος Αμμοχώστου δεν μπορεί να επέμβει. «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα εμείς να κρίνουμε τον οποιονδήποτε, αν έχει πωλήσει ή αν δεν πουλήσει περιουσία, δεν είναι ο σκοπός μας αυτός». Γι’ αυτό, συνέχισε, «πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία, συνέχεια να ρωτούν τον Δήμο Αμμοχώστου ποιοι είναι αυτοί, γιατί έχουν πουλήσει, που δεν είναι δουλειά του Δήμου», ανέφερε.

Τις ανησυχίες τους για το όλο θέμα εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι με την πάροδο του χρόνου «έχουμε περισσότερες και χειρότερες εξελίξεις και πολύ πιο σύνθετες» προσθέτοντας πως «δεν μπορεί αυτή τη δεδομένη στιγμή να κατηγορηθεί κανένας άλλος πόσο μάλλον οι πρόσφυγες».

Ο ΓΓ ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε πως οι αρνητικές εξελίξεις με την Αμμόχωστο θα πρέπει να μας ενεργοποιούν για ανάληψη πρωτοβουλιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Είπε πως οι νέες διεργασίες και εξελίξεις προκαλούν στο ΑΚΕΛ ανησυχίες, προσθέτοντας πως αναμένουν από πλευράς Κυβέρνησης υπεύθυνη ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.

Το ΔΗΚΟ ζήτησε άμεση διερεύνηση των δημοσιευμάτων για τις προθέσεις των κατοχικών αρχών να λειτουργήσουν τρία ξενοδοχεία εντός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, μέσω Τουρκοκύπριου επιχειρηματία.

Η ΕΔΕΚ χαρακτήρισε ως αδιανόητο Ελληνοκύπριοι να ξεπουλούν τις περιουσίες τους ενώ το ΕΛΑΜ ζήτησε αποτρεπτικές ενέργειες από την κυβέρνηση.

 

Πηγή: φilenews

Έλενα Θεραπή