Την απόφαση για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά της καθημερινότητας και συγκεκριμένα σε ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και πάνες ενηλίκων, ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Η ελάφρυνση αυτή, είπε ο κ. Κεραυνός, θα έχει διάρκεια έξι μήνες, θα εφαρμοστεί από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας αυτή την Παρασκευή και θα είναι σε ισχύ μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023.

Δήλωσε επίσης  ότι το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων αναμένεται να ανέλθει περίπου σε €11 εκατομμύρια.

Σημείωσε ότι γίνεται επεξεργασία και μιας άλλης κατηγορίας προϊόντων και υπηρεσιών για μείωση του ΦΠΑ, εξηγώντας ότι επειδή δεν είναι συντελεστής ο οποίος επιτρέπει Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε ότι αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σκοπός των μέτρων είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε βασικά προϊόντα που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες λόγω των αυξήσεων που έχουν επέλθει διεθνώς και των συνεχών κρίσεων που ταλανίζουν τις οικονομίες και επηρεάζουν αρνητικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Έλενα Θεραπή