Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναταραχές στη Συρία: Πολιτική και Σεκταριστική Βία, Παραπληροφόρηση και οι Επιπτώσεις στην Κύπρο

Published

on

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, ειδικά στις πόλεις Ταρτούς και Λατάκεια, που παραδοσιακά αποτελούν κέντρα της αλαουϊτικής κοινότητας, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Οι εικόνες εκτελέσεων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εντείνουν την ανησυχία για τη βία στη χώρα. Αυτή η νέα έξαρση των συγκρούσεων έρχεται λίγους μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης πολιτικής μετάβασης υπό τη νέα προεδρία του αλ Σαραά (αλ Τζολάνι), γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τις σχέσεις του νέου ηγέτη με το τρομοκρατικό δίκτυο της αλ Κάιντα. Παράλληλα, η κρίση έχει εντείνει τη διάδοση παραπληροφόρησης, με οργανωμένες καμπάνιες disinformation, κυρίως από ιρανικές και ρωσικές πηγές, καθώς και προβλήματα στην κατανόηση της κατάστασης στο πεδίο.

Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, εκτός από την πολιτική διάσταση, οι συνέπειες για την Κύπρο είναι άμεσες, λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης και της διαχρονικής σύνδεσης του Συριακού με τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές, κυρίως μέσω θαλάσσης.

Σεκταριστική βία και στρατιωτικές συγκρούσεις
Όπως προκύπτει από ανεξάρτητες πηγές, οι ταραχές ξεκίνησαν στις περιοχές Ταρτούς και Λατάκεια, που είναι κέντρα της αλαουϊτικής κοινότητας, και συνδέονται με στρατιωτικές και παραστρατιωτικές ομάδες που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Άσαντ. Η μάχη για στρατηγικής σημασίας θέσεις στις εν λόγω περιοχές οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, καθώς και με παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζουν το νέο καθεστώς. Οι συνέπειες αυτών των συγκρούσεων δεν περιορίζονται μόνο σε απώλειες αμάχων, αλλά περιλαμβάνουν και πράξεις σεκταριστικής βίας και αντεκδίκησης, με βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον αλ Σαραά ανακοίνωσε την ίδρυση επιτροπής για τη διερεύνηση αυτών των γεγονότων, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της χριστιανικής και αλαουϊτικής κοινότητας.

Πόλεμος παραπληροφόρησης
Από την αρχή της βίας, η πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) αποτέλεσε πεδίο ενός έντονου πολέμου παραπληροφόρησης. Υποστηρικτές και αντίπαλοι της νέας μεταβατικής κυβέρνησης αντάλλαξαν κατηγορίες, με ιδιαίτερη έμφαση στο αφήγημα της γενοκτονίας των Δρούζων, Χριστιανών και Αλαουϊτών. Στην Ελλάδα, το θέμα των Χριστιανών στη Συρία τράβηξε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς και πολιτική παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μέσω της πλατφόρμας Χ. Παρά τις φωνές περί γενοκτονίας, ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συστηματική δίωξη των Χριστιανών, ενώ οι απώλειες μεταξύ των αμάχων περιορίζονται σε τρεις. Επιπλέον, κυκλοφορούν βίντεο που καταγράφουν εκτελέσεις Αλαουϊτών από παραστρατιωτικές ομάδες που συνδέονται με την κυβέρνηση, αν και παραμένει ασαφές αν πρόκειται για άμαχους ή αν αυτοί ήταν ένοπλοι.

Η στάση της Λευκωσίας
Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και τονίζει την ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση που να περιλαμβάνει όλους τους παράγοντες της Συρίας. Η Λευκωσία ανησυχεί για τις συνέπειες της κρίσης για την περιοχή, όπως τις πιθανές παράτυπες ροές Σύρων μεταναστών ή ενός νέου κύματος προσφύγων, ειδικά μέσω θαλάσσης. Η Κύπρος, ωστόσο, δεν βλέπει πλήρη επιβεβαίωση αυτών των σεναρίων, καθώς η βία δεν έχει εξαπλωθεί πλήρως στις περιοχές Ταρτούς και Λατάκεια. Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία καλεί για μια δίκαιη και συμπεριληπτική διαδικασία πολιτικής μετάβασης, που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινότητες της Συρίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους

Avatar photo

Published

on

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.

Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.

Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών

Avatar photo

Published

on

Η πολύμηνη υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε κορυφαίους θεσμούς του κράτους φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας που καταρρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών γύρω από την επονομαζόμενη «Σάντη». Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης, τα μηνύματα, τα ηχητικά αποσπάσματα και το ευρύτερο αφήγημα που προωθήθηκε δημόσια κρίθηκαν κατασκευασμένα και χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.

Η έρευνα διήρκεσε δύο μήνες και κατέληξε στην αποδόμηση δεκάδων ισχυρισμών που αφορούσαν δικαστές, κρατικούς αξιωματούχους, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα δημόσια πρόσωπα. Η ίδια η 45χρονη φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα ως προς τις ποινικές και αστικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει και προβάλλει δημόσια τους ισχυρισμούς της υπόθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε νέα ποινική διερεύνηση για τη διακίνηση των πλαστών μηνυμάτων και πιθανές ψευδείς ειδήσεις, με τον ίδιο και τη «Σάντη» να θεωρούνται τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Παρά τις αντιδράσεις του Δρουσιώτη, ο οποίος επιμένει ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και συνδέει τις εξελίξεις με το επικείμενο πόρισμα για το «Κράτος Μαφία», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ίδιο. Το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν σοβαρές καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αφήνοντάς τον πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο.

Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις αρχικές καταγγελίες στις ευθύνες όσων τις κατασκεύασαν, τις διέδωσαν ή τις αξιοποίησαν δημόσια, σε μια υπόθεση που δοκίμασε την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων και η οποία απέχει ακόμη από το οριστικό της τέλος.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές

Avatar photo

Published

on

Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.

Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.

Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.

Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Off the Record3 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

EKLOGES20263 weeks ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Επιστολή Ανδρούλλας Καμιναρά στη διεύθυνση του OMEGA για λανθασμένη παρουσίαση των θέσεών της

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia