Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναζητούνται ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στη Βουλή

Avatar photo

Published

on

Τέσσερις υπουργοί θα βρεθούν ενώπιον της Βουλής για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσό, η οποία κόστισε τη ζωή σε δύο συμπολίτες μας και προκάλεσε την καταστροφή εκατοντάδων κατοικιών.

Υπό το βάρος έντονων αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις τοπικές αρχές, λόγω ενδείξεων καθυστερημένης κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, συγκαλούνται την Τρίτη οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Σκοπός των συνεδριάσεων είναι η διερεύνηση ευθυνών και η χάραξη άμεσων διορθωτικών παρεμβάσεων.

Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί οι Υπουργοί Γεωργίας, Εσωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης, συνοδευόμενοι από τους Γενικούς τους Διευθυντές, ο Γενικός Εισαγγελέας, η Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Θήρας, οι έπαρχοι, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής, ο Διοικητής της ΕΜΑΚ, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ και τοπικές δημοτικές και κοινοτικές αρχές.

Ανεπαρκής αντίδραση;

Έντονη ήταν η αντίδραση τόσο από τα κόμματα όσο και από τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, οι οποίοι έκαναν λόγο για καθυστερημένη επέμβαση και ανεπαρκή συντονισμό, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς εξαιτίας του καύσωνα.

Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρέθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, μετά τη δήλωσή του πως «πέραν από το ατυχές περιστατικό των δύο συνανθρώπων μας, δεν είχαμε καμία απολύτως απώλεια ζωής». Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τον Υπουργό να αναγκάζεται να επαναδιατυπώσει τη θέση του λίγες ώρες αργότερα.

Ιδιαίτερα στοχοποιήθηκαν και η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, οι οποίοι προ μηνών δήλωναν με βεβαιότητα ότι η Κύπρος ήταν σε καλύτερη ετοιμότητα από ποτέ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Εσωτερικές αναταράξεις στη συγκυβέρνηση

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν ακόμη και εντός των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Σόλωμου, δήλωσε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν τον Μάριο Χαρτσιώτη, τη Μαρία Παναγιώτου, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, λόγω προηγούμενων δηλώσεών τους περί επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Παράλληλα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Μιχάλης Γιακουμής, με επιστολή προς τον πρόεδρο του κόμματός του, Μάριο Καρογιάν, εισηγήθηκε την αποχώρηση της ΔΗΠΑ από την κυβέρνηση, παραθέτοντας συγκεκριμένους λόγους. Ωστόσο, η πρότασή του δεν υιοθετήθηκε.

Τι αναμένεται να τεθεί επί τάπητος

Η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές αναμένεται να είναι μαραθώνια, καθώς θα απαιτηθούν πολλαπλές συνεδριάσεις για την αναλυτική εξέταση όλων των ζητημάτων που αναδείχθηκαν από τη φονική πυρκαγιά.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται:

  • Οι επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών και τα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης

  • Η επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών

  • Η ανάγκη για άμεση αποζημίωση και επανένταξη των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων

  • Οι περιβαλλοντικές συνέπειες των πυρκαγιών και η ανάγκη ενίσχυσης των κονδυλίων για αναδασώσεις

  • Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Τμήματος Δασών και τα προκατασταλτικά μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

  • Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία παράνομων σκυβαλότοπων και οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπισή τους

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κύπρο η Κάγια Κάλας ενόψει της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

Avatar photo

Published

on

Στην Κύπρο θα βρεθεί την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Κάγια Κάλας, ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2026.

Όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Εξωτερικών, Ανίτα Χίπερ, η επίσκεψη της Ύπατης Εκπροσώπου εντάσσεται στο πλαίσιο της επερχόμενης Προεδρίας, αλλά και της συνεχούς συνεργασίας σε σημαντικά θέματα, όπως η κατάσταση στη Γάζα, η κρίση στην Ουκρανία και η στήριξη που παρέχεται στο Κίεβο.

Η Κομισιόν δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Ύπατη Εκπρόσωπος θα έχει συναντήσεις στη Λευκωσία το απόγευμα της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, και την Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα και τις συναντήσεις θα δημοσιευτούν επισήμως εν καιρώ.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κύπριοι της διασποράς: Μια «δεύτερη Κύπρος» με πάνω από 700.000 πολίτες

Avatar photo

Published

on

Μεταξύ 650.000 και 760.000 υπολογίζονται οι Κύπριοι της διασποράς, αριθμός που ενδεχομένως ξεπερνά τους Κύπριους που ζουν στο νησί. Διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, οι Κύπριοι εκτός Κύπρου δημιουργούν, κατά λέξη, μια «δεύτερη Κύπρο». Ο πληθυσμός του νησιού φτάνει περίπου τις 923.000, εκ των οποίων μόνο 719.252 είναι Κύπριοι, ενώ εκτός Κύπρου εκτιμάται ότι ζουν πάνω από 700.000 Κύπριοι. Υπό αυτή την εκτίμηση, οι Κύπριοι του εξωτερικού ίσως και να ξεπερνούν τους κατοίκους του νησιού.

Το ακριβές μέγεθος της διασποράς δεν είναι απόλυτα σαφές, καθώς τα στοιχεία της κυβέρνησης παρουσιάζουν διακυμάνσεις σχετικά με τον αριθμό των Κυπρίων που ζουν εκτός Κύπρου.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Κόμπου, σε ερώτηση του βουλευτή ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, κ. Νίκου Γεωργίου, προκύπτουν οι εξής εκτιμήσεις για τους Κύπριους της διασποράς:

  • Ηνωμένο Βασίλειο: 350.000 – 450.000

  • ΗΠΑ: 70.000 – 80.000

  • Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία: 80.000

  • Ελλάδα: 70.000

  • Υπόλοιπη Ευρώπη: 5.000

  • Καναδάς: 35.000

  • Νότιος Αφρική: 35.000

  • Χώρες υπόλοιπης Αφρικής: 5.000

Λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο με τον μικρότερο αριθμό (πρώτη στήλη), οι Κύπριοι που ζουν εκτός φτάνουν τις 650.000. Αντίθετα, αν ληφθεί υπόψη το σενάριο με τους υψηλότερους αριθμούς για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ (δεύτερη στήλη), ο αριθμός φτάνει τους 760.000, δηλαδή περίπου 40.000 περισσότεροι από όσους κατοικούν στην Κύπρο.

Οι αριθμοί των Κυπρίων στο νησί προέρχονται από την απογραφή του 2021, ενώ, όπως εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών, τα στοιχεία της διασποράς συλλέγονται μέσω ενημέρωσης από τα θεσμικά όργανα των κυπριακών κοινοτήτων στις κύριες χώρες όπου υπάρχει παρουσία Κυπρίων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζει περισσότεροι Κύπριοι από το μισό του πληθυσμού του νησιού, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται μεταξύ 350.000 και 400.000.

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Οδυσσέας Μιχαηλίδης για Φειδία: Το κατεστημένο αντιδρά σε κάθε καινοτομία

Avatar photo

Published

on

Ο επικεφαλής του κινήματος «Άλμα», Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», άσκησε έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ειδικότερα του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, τον οποίο κατηγόρησε ως κύριο υπεύθυνο για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο Μιχαηλίδης υπενθύμισε τα πορίσματα της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με πρωτεργάτη τον Χάρη Γεωργιάδη, οδήγησε τον Συνεργατισμό στην καταστροφή». Εξέφρασε αγανάκτηση για το γεγονός ότι, όπως είπε, «ο άνθρωπος που φέρει την κύρια ευθύνη συνεχίζει να μιλά δημόσια για το Συνεργατισμό, λες και είναι περήφανος για όσα έκανε».

Αναφορικά με το οικονομικό βάρος της κατάρρευσης, ο Μιχαηλίδης υπολόγισε ότι οι Κύπριοι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με ζημιά ύψους περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπενθύμισε ότι «το κράτος επένδυσε 1,7 δισεκατομμύρια το 2013 και το 2015 για να διασώσει τον Συνεργατισμό, και επιπλέον 1,7 δισεκατομμύρια το 2018 για τη διασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών». Από αυτά, όπως ανέφερε, «έχουν επιστραφεί μόνο τα μισά», αφήνοντας, κατά τον ίδιο, «μια “τρύπα” ύψους τριών δισεκατομμυρίων».

Ο επικεφαλής του «Άλματος» επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα σήμερα λειτουργεί υπό καθεστώς ολιγοπωλίου, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά θετική εξέλιξη» τη δημιουργία μιας νέας, υγιούς συνεργατικής τράπεζας, η οποία θα λειτουργεί υπό αυστηρή εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, «ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Αναφερόμενος στο νέο κόμμα που σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Φειδίας, ο Μιχαηλίδης δήλωσε ότι «κάθε νέα επιλογή για τους πολίτες είναι θετική». Πρόσθεσε ότι «τα συστημικά κόμματα μόλις δουν κάτι καινούργιο, καταλαμβάνονται από πανικό. Πρόκειται για μια νέα πρόταση που θα τεθεί ενώπιον των πολιτών, οι οποίοι θα την αξιολογήσουν. Όποιον εκφράζει ο Φειδίας, ας τον ψηφίσουν. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία». Παράλληλα, εξήγησε πως «η άμεση Δημοκρατία, όπως την είχαμε μάθει στην αγορά των Αθηναίων, δεν είναι αυτό που περιγράφει ο Φειδίας». Αναφέρθηκε και στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει το «Άλμα» για κινητά, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να δίνουν άμεσα feedback, τονίζοντας ότι η ιδέα αυτή προηγήθηκε της αντίστοιχης του Φειδία.

Συμπλήρωσε ότι οι πολίτες θέλουν εκπροσώπηση στη Βουλή και πως «η άμεση Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει αν καταργεί τη φωνή του βουλευτή, μετατρέποντάς τον σε ρομπότ».

Απαντώντας στις επικρίσεις πως το «Άλμα» στερείται ιδεολογίας, ο Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για «κόμμα του μεταρρυθμιστικού κέντρου», το οποίο αντλεί τις ιδέες του «από τον κλασικό φιλελευθερισμό, τη σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία». Υπενθύμισε ότι το κόμμα έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Renew Europe, υπογραμμίζοντας ότι «στο επίκεντρο της ιδεολογίας μας βρίσκεται ο άνθρωπος και η υγιής επιχειρηματικότητα, όχι η εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι «η Κύπρος πρέπει να μείνει έξω από κάθε τουρκική επιρροή» και πως «ένα κανονικό κράτος δεν μπορεί να εξαρτάται πολιτικά ή στρατιωτικά από τρίτες χώρες». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα κατεχόμενα μετά την εκλογή του Τουφάν Ερχουρμάν, σημείωσε ότι «ενώ με την επανεκλογή Τατάρ θα σφραγιζόταν η διχοτόμηση, τώρα διαφαίνεται μια μικρή χαραμάδα ελπίδας», προσθέτοντας όμως ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Τουρκίας και αν θα παραμείνει στη ρητορική των δύο κρατών».

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα, ο Μιχαηλίδης υποβάθμισε τη σημασία των πρόσφατων αποχωρήσεων, εξηγώντας ότι «δεν επρόκειτο για στελέχη ή μέλη του κινήματος, αλλά για πρόσωπα που συμμετείχαν απλώς στο αρχικό κάλεσμα συμπόρευσης». Εξήρε παράλληλα τον ρόλο του καθηγητή Χαρίδημου Τσούκα, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετική προσωπικότητα και δεύτερο στην ιεραρχία του κινήματος», προσθέτοντας ότι «είμαστε περήφανοι που τον έχουμε στις τάξεις μας».

Τέλος, αναφορικά με τη φορολογία και τις συντάξεις, ο επικεφαλής του «Άλματος» τάχθηκε υπέρ του υπολογισμού των φόρων βάσει οικογενειακού εισοδήματος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου «εξαιρετική» και επισημαίνοντας πως «είναι λάθος να απορρίπτουμε καλές ιδέες μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από πολιτικούς αντιπάλους». Παράλληλα, υποστήριξε την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 24.500 ευρώ, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό θα ανακουφίσει τους χαμηλόμισθους και τους εργαζόμενους με πολλαπλές απασχολήσεις.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia