Αναταραχή προκλήθηκε μετά και την συνέντευξη του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και τα όσα λέχθηκαν από πλευράς του. Απάντησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, παρέμβαση και από Νίκο Τορναρίτη, τοποθετήθηκε η Αννίτα Δημητρίου, ενώ σε σχολιασμό έκανε και ο Μακάριος Δρουσίωτης.

Ο κ. Αναστασιάδης μετά από καιρό σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Αβέρωφ Νεοφύτου για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ξενοδοχείο Peninsula και τις αναφορές περί πρότασης δύο κρατών, με τον τέως Πρόεδρο να αναφέρει χαρακτηριστικά «δεν θέλω να ασχολούμαι με πικραμένους». Προσθέτοντας ότι «εκείνο που θέλω να πω στον κ. Νεοφύτου που ερωτά, είναι να ανατρέξει στα ημερολόγιά του, για να θυμηθεί εάν ενημερώθηκε ή όχι , τι ελέχθη και τι δεν ελέχθη στη συνάντηση του Σεπτέμβρη του 2018 στη Νέα Υόρκη».

Όσον αφορά τη στάση του κ. Νεοφύτου μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2023, αλλά και για την απουσία του από το Πολιτικό Γραφείο που ακολούθησε, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «αυτό που με στεναχωρεί είναι αντί να κάμουμε αυτοκριτική γιατί χάσαμε, προσπαθούμε να βρούμε ποιος ήταν η αιτία να χάσουμε την εκλογή. Εάν ο ίδιος ήταν πιο κοντά στον κόσμο του ΔΗΣΥ, αφουγκραζόταν τα αισθήματα του κόσμου, σήμερα θα ήταν Πρόεδρος. Δεν μπορείς να κατηγορείς αυτόν που σε στήριξε μέχρι την πρώτη Κυριακή, επειδή δεν επέλεξε αυτό που επέλεξες εσύ για λόγους εκδίκησης την δεύτερη Κυριακή. Τι κοινό είχε ο κ. Νεοφύτου με το ΑΚΕΛ για να θέλει να το επαναφέρει στην εξουσία;».

Με ποίημα Αναγνωστάκη και σύντομο σχόλιο η απάντηση Αβέρωφ

Με Μανόλη Αναγνωστάκη απάντησε στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τις δηλώσεις του πρώτου πως «δεν θέλει να ασχολείται με πικραμένους». Ο κ. Νεοφύτου με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X» αναφέρει μεταξύ άλλων πως «πικραμένοι είναι οι χιλιάδες που σ’ εμπιστεύτηκαν κάποτε».

Συγκεκριμένα έγραψε: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε … Τάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος, η ζημιά ήτανε στο ζύγι, πάντα φταίει κάποιος άλλος» Μανόλης Αναγνωστάκης.

ΥΓ Πικραμένοι είναι οι χιλιάδες που σ’ εμπιστεύτηκαν κάποτε. Πικρό είναι το ποτήρι της διχοτόμησης, που κινδυνεύει να το πιεί όλος ο Ελληνισμός. Πικρό είναι το ψέμα με τον μπαμπούλα του ΑΚΕΛ. Πικρό θα είναι και το φως της ιστορίας, από το οποίο κανένα σκοτεινό πρόσωπο δεν μπορεί να ξεφύγει.»

Στο «παιχνίδι» και ο Νίκος Τορναρίτης

Ποιητικά συνέχισε και ο Νίκος Τορναρίτης μετά τον Αβέρωφ. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού τοποθετήθηκε με τις στροφές 144 μέχρι και 147, του Εθνικού Ύμνου, αντί σχολίου.

«Ἡ Διχόνοια ποὺ βαστάει

Ἕνα σκῆπτρο ἡ δολερή·
Καθενὸς χαμογελάει,
Πάρ’ το, λέγοντας, καὶ σύ.

Κειὸ τὸ σκῆπτρο ποὺ σᾶς δείχνει
Ἔχει ἀλήθεια ὡραία θωριά·
Μὴν τὸ πιάστε, γιατὶ ρίχνει
Εἰσὲ δάκρυα θλιβερά.

Ἀπὸ στόμα ὁποὺ φθονάει,
Παλληκάρια, ἂς μὴν ’πωθῆ,
Πῶς τὸ χέρι σας κτυπάει
Τοῦ ἀδελφοῦ τὴν κεφαλή.

Μὴν εἰποῦν στὸ στοχασμό τους
Τὰ ξένα ἔθνη ἀληθινά:
Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους
Δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά.»

Αννίτα: «Πού βρισκόμασταν τόσο καιρό…»

Σε παρέμβαση της στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε «όλο αυτό το διάστημα βλέπουμε εκατέρωθεν πυρά, διαφορετικές αναγνώσεις ή ερμηνείες δηλώσεων ή ετεροχρονισμένες δηλώσεις». Προσθέτοντας ότι «πώς βοηθάμε την παράταξή μας εάν πράγματι θέλουμε να τη βοηθήσουμε; Πώς βοηθάμε τον τόπο μας που βρίσκεται ίσως στο χειρότερο σημείο στο Κυπριακό».

Για ανυπόστατους ισχυρισμούς κάνει λόγο ο Δρουσιώτης

Σε αναφορά του στην πλατφόρμα «Χ» ο Μακάριος Δρουσιώτης απάντα στον Νίκο Αναστασιάδη, αναφέροντας ότι «Έχω απαντήσει και έχω εξηγήσει 100 φορές γιατί ψεύδεται. Είναι εντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί του. Το να τους αναπαράγουμε και μα κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς για δήθεν μισό εκατομμύριο ως επίφαση αντικειμενικότητας απλώς αναπαράγουμε τα ψεύδη του Αναστασιάδη.»

Με Αλκίνοο το σχόλιο Στέφανου Στεφάνου

Δεν ακολούθησε το μοτίβο του ποιημάτων που επέλεξαν άλλοι. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επέλεξε τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη για να σχολιάσει τη συνέντευξη του τέως Προέδρου. Συγκεκριμένα έγραψε, «Με τόσα ψέματα που ντύθηκαν οι λέξεις…» όπως τραγουδά και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, κάνοντας μάλιστα tag τον Νίκο Αναστασιάδη.

Πηγή: Kathimerini
Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.