Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απάντηση Κόμπου στις τουρκικές αντιδράσεις – «Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»

Published

on

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά της Τουρκίας η ευθύνη ανταπόκρισης σε σχέση με το επόμενο βήμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε δηλώσεις το απόγευμα της Πέμπτης στο Υπουργείο είπε ότι στην ουσία βλέπουμε να υλοποιείται ο στόχος, ο οποίος είχε τεθεί για διασύνδεση Ευρωτουρκικών με τα του Κυπριακού και ως εκ τούτου επιλέγηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή ώστε να γίνει πράξη αυτή η προσπάθεια.

«Είναι η αρχή μιας διαδικασίας για την Τουρκία. Δεν πρόκειται για αυτοματοποιημένη διαδικασία, έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα. Είναι στη βάση μιας αξιολογικής βάσης κριτηρίων, τα οποία αφορούν τόσο γενικές υποχρεώσεις όσο και κυπρογενείς υποχρεώσεις, αλλά και ζητήματα τα οποία άπτονται του Κυπριακού, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στα ψεσινά συμπεράσματα», ανέφερε.

Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι εμείς, ως Κύπρος, κάναμε ένα σημαντικό άνοιγμα προς την κατεύθυνση αυτή και πλέον η τουρκική πλευρά έχει να κάνει μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή.

Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι εμείς αυτό το οποίο ως μήνυμα μεταφέραμε στους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανταποκριθεί με τρόπο ώστε να δώσει μία αναζωογόνηση στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

«Πλέον η άλλη πλευρά, η τουρκική πλευρά, έχει την επιλογή αν θέλει αυτό να προχωρήσει ή κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει τη διαδικασία των ευρωτουρκικών, όπως αυτή έχει πλέον ξεκινήσει από χθες», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση με ποιο τρόπο, σε πρακτικούς όρους, θα γίνει αυτή η διασύνδεση με δεδομένο και το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών που η τουρκική πλευρά δίνει στην αποστολή Ολγκίν, ο κ. Κόμπος σημείωσε πως υπάρχει η έκθεση Μπορέλ η οποία ήταν το αντικείμενο των διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η έκθεση αυτή, συνέχισε, εμπεριέχει συγκεκριμένα βήματα σε διάφορους τομείς.

«Αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία, η οποία πλέον μπορεί να ξεκινήσει με βάση τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είδατε χθες ότι έγινε συγκεκριμένη αναφορά στην ΚΟΡΕΠΕΡ, στην οποία ανατίθεται το καθήκον για τα επόμενα βήματα, πάντοτε βέβαια μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Κόμπος.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, ξεκινά αυτή η προσπάθεια, αυτή η δυνατότητα και το κάθε σημείο, ο κάθε σταθμός έχει τις απαιτήσεις του και άρα δεν μπορεί κάποιος να αναμένει ότι μια χρονική περίοδος τόσο σύντομη θα επαρκεί για να έχουμε μια κατάληξη επί του συνόλου όλων των ζητημάτων που τίθενται μέσα στην έκθεση.

«Είναι όμως μία αρχή την οποία επιδίωκε διακαώς η τουρκική πλευρά, και η δική μας πλευρά πλέον έχει τοποθετηθεί ότι είμαστε διατεθειμένοι να δούμε όλες αυτές τις δυνατότητες που η έκθεση καταγράφει, οι οποίες όμως είναι στα πλαίσια του τρόπου λειτουργίας της Ένωσης, με τα απαιτούμενα τα οποία υπάρχουν, τα κριτήρια τα οποία εφαρμόζονται σε κάθε μία των περιπτώσεων, ενοτήτων, επιμέρους κομματιών της έκθεσης Μπορέλ», ανέφερε.

Εξέλιξη όχι ευχάριστη για την πλευρά μας το ζήτημα Κοσόβου

Σε άλλη ερώτηση για τις εξελίξεις με το Κόσοβο στο ΣτΕ και κατά πόσο ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου σε σχέση με το ψευδοκράτος, ο κ. Κόμπος απάντησε ότι θεωρεί πως είναι μία εξέλιξη «η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση για τη δική μας πλευρά ευχάριστη ή για οποιαδήποτε πλευρά είναι αφοσιωμένη στην απόλυτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

«Είναι όμως μια διαφορετική περίπτωση, αν λάβουμε υπόψη ότι έχει τύχει αναγνώρισης η πλευρά του Κοσσόβου και μάλιστα στο σημείο που να μπορεί να περάσει μέσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης», ανέφερε.

Ο κ. Κόμπος υπενθύμισε ότι έγινε η ψηφοφορία πέρσι για να ξεκινήσει η διαδικασία, η έκθεση της οποίας ήταν αυτή η οποία εγκρίθηκε προχθές, με αποτέλεσμα να πάει στο επόμενο βήμα. Τόνισε ότι η δική μας η θέση δεν μπορεί να μεταβληθεί, είναι σταθερή, η ίδια όπως και πέρσι. Πρόσθεσε ότι όταν ήμασταν στην αφετηρία της διαδικασίας, η Κυπριακή Δημοκρατία καταψήφισε, και προχθές σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομοίως, «και σε κάθε περίπτωση που το θέμα αυτό επανέρχεται, οι θέσεις μας είναι θέσεις αρχών και πάνω σε αυτήν στηριζόμαστε».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «επικινδυνότητα για τα δικά μας τα ζητήματα φυσικά και υπάρχει».

«Ζούμε με μια κατάσταση ακριβώς προσπάθειας αποτροπής των συντονισμένων ενεργειών της αποσχιστική οντότητας και προσπαθούμε ακριβώς να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και κινήσεις», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση αν είναι ανησυχητικό ότι μια τέτοια εξέλιξη προέρχεται από μια χώρα όπως η Ελλάδα, ο Υπουργός απάντησε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι βρήκε ευρεία στήριξη η συγκεκριμένη προσπάθεια και ως εκ τούτου είναι μία εξέλιξη, η οποία μας προβληματίζει.

«Είμαστε σε επαφή με χώρες, οι οποίες είχαν την ίδια άποψη με τη δική μας. Είμαστε σε επαφή με χώρες όπου είχαν μια διαφορετική άποψη και αντίληψη. Σε κάποια ζητήματα η στάση η δική μας δεν είναι παρά μόνο απόλυτα ξεκάθαρη ως προς το πού στέκουμε, και το πού στέκουμε είναι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης της συγκεκριμένης περίπτωσης», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για εξέλιξη η οποία μπορεί να ανατραπεί στο Συμβούλιο των Υπουργών ή αν θεωρεί ότι είναι πλέον αναγκαστική η επικύρωση, ο Υπουργός είπε «ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα που θα προκύψει και εκεί».

«Αλλά αν λάβει κάποιος υπόψη την αρχική ψηφοφορία για έναρξη της διαδικασίας πέρσι τον Μάρτιο, νομίζω υπάρχει μια καλή ένδειξη ως προς τα πού θα μπορούσε να κινηθεί η κατάσταση πραγμάτων», ανέφερε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR

Avatar photo

Published

on

Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.

Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.

Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.

Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.

Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.

Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 12/02 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο τον Παναγιώτης Σαββίδης, οικονομικό αναλυτή, με παρεμβάσεις από τον Ανδρέας Νικήταρας (επικεφαλής Ομάδας Εξωτερικών ΔΗΚΟ).

🎯 Στο επίκεντρο:
• Κυπριακό και διεθνείς ισορροπίες Κυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
• Πρόταση νόμου για τους εγγυητές από τον Αβέρωφ Νεοφύτου
• Μετανάστευση, τραγωδίες και υποθέσεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό

🔎 Θεσμοί, πολιτική ευθύνη και κοινωνική πραγματικότητα — ποιος πληρώνει τελικά το κόστος;

📡 Απλή Πραγματικότητα
Χωρίς ωραιοποιήσεις. Με στοιχεία. Με καθαρές ερωτήσεις.

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εβδομάδα που δοκιμάζει τη διπλωματική ισχύ της Ευρώπης

Avatar photo

Published

on

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα διπλωματικών εξελίξεων, κατά την οποία οι ηγέτες της καλούνται να διαχειριστούν ορισμένα από τα πλέον απαιτητικά ζητήματα που απειλούν τη σταθερότητα και τη διεθνή επιρροή της. Βασικός τους στόχος είναι να εδραιώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έναν ισχυρό παγκόσμιο παίκτη σε ένα ολοένα και πιο σκληρό διεθνές περιβάλλον. Αυτό συνεπάγεται ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, περιορισμό της εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή.

Η εβδομάδα, όπως σημειώνει το Politico, ξεκινά με τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Μιχάιλο Φεντόροφ, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιο μετά τη θητεία του ως υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τις πιο επείγουσες ανάγκες της χώρας του. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων περιλαμβάνονται η παροχή επιπλέον συστημάτων αεράμυνας, όπως οι πλατφόρμες Patriot και NASAMS – που εδώ και χρόνια βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Κιέβου – καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας σε τεχνολογίες άμυνας νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των drones.

Η συνάντηση της Τετάρτης αναμένεται να αναδείξει στο επίκεντρο την ανάγκη η Ευρώπη να διαμορφώσει ένα ουσιαστικό εναλλακτικό σχέδιο για την ασφάλειά της, τονίζει το Politico, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εμφανίζονται να αποσύρονται σταδιακά από τη διατλαντική συμμαχία. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ευρώπη οφείλει να είναι σε θέση να σταθεί αυτόνομα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει ανεπίσημο δείπνο, καθώς και συνέντευξη Τύπου από την ανώτατη διπλωμάτη της ΕΕ, Κάγια Κάλλας.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συναντηθούν στο μικρό βελγικό χωριό Ρικχόφεν για μια οικονομική σύνοδο, με βασικό αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο κάστρο Αλντεν Μπίζεν, του 16ου αιώνα, θα εξεταστούν τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να καταστεί πιο αυτάρκης και λιγότερο εξαρτημένη από κρίσιμες πρώτες ύλες που προέρχονται από άλλες περιοχές του κόσμου.

Μεταξύ των συμμετεχόντων θα βρίσκεται και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες για την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, θα απευθυνθούν επίσης στους Ευρωπαίους ηγέτες, παρουσιάζοντας «τα οράματά τους για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

Την ανάγκη προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έναν νέο, πιο ανταγωνιστικό και άνισο οικονομικό κόσμο ανέδειξε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Οι συζητήσεις στο Ρίκχοφεν, σύμφωνα με το Politico, στοχεύουν στη χάραξη πορείας για την Ευρώπη μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, εξετάζοντας ταυτόχρονα την επίλυση εμπορικών ζητημάτων με τις ΗΠΑ και τη μείωση της εξάρτησης από ξένες πρώτες ύλες.

Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Μόναχο και στη Διάσκεψη Ασφαλείας, στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα επίσημα θέματα της ατζέντας αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, καθώς και το μέλλον της διατλαντικής σχέσης. Ωστόσο, στην πράξη, το βασικό ερώτημα παραμένει κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να σταθεί ανεξάρτητα από την Ουάσιγκτον.

Ο Μαρκ Ρούτε εμφανίζεται απαισιόδοξος, σύμφωνα με το Politico, προειδοποιώντας τους ευρωπαίους βουλευτές ότι η ήπειρος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ. «Συνεχίστε να ονειρεύεστε», φέρεται να δήλωσε, απευθυνόμενος σε όσους πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπορεί να πορευτεί χωρίς αμερικανική υποστήριξη, προσθέτοντας ξεκάθαρα: «Δεν μπορείτε».

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας επισημαίνουν ότι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα ρωσικής επίθεσης σε κράτος-μέλος της ΕΕ, όσο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το ενδεχόμενο αυτό καθιστά αναγκαίο η Ευρώπη να είναι έτοιμη να επιχειρήσει αυτόνομα και να φέρει εις πέρας σύνθετες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εφόσον χρειαστεί.

Στο τέλος της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μην έχει απαντήσει σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα, καταλήγει το Politico, ωστόσο οι ηγέτες της ελπίζουν ότι θα έχουν τουλάχιστον θέσει το πλαίσιο και την κατεύθυνση. Η εβδομάδα αυτή αναμένεται να αποτελέσει δοκιμασία για την ικανότητα της Ευρώπης να ενισχύσει την αυτονομία της, να στηρίξει την Ουκρανία και να χαράξει στρατηγική απέναντι σε ένα ολοένα πιο αβέβαιο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Πηγή: Protagon.gr

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia