ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απάντηση Κόμπου στις τουρκικές αντιδράσεις – «Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά της Τουρκίας η ευθύνη ανταπόκρισης σε σχέση με το επόμενο βήμα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε δηλώσεις το απόγευμα της Πέμπτης στο Υπουργείο είπε ότι στην ουσία βλέπουμε να υλοποιείται ο στόχος, ο οποίος είχε τεθεί για διασύνδεση Ευρωτουρκικών με τα του Κυπριακού και ως εκ τούτου επιλέγηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή ώστε να γίνει πράξη αυτή η προσπάθεια.
«Είναι η αρχή μιας διαδικασίας για την Τουρκία. Δεν πρόκειται για αυτοματοποιημένη διαδικασία, έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα. Είναι στη βάση μιας αξιολογικής βάσης κριτηρίων, τα οποία αφορούν τόσο γενικές υποχρεώσεις όσο και κυπρογενείς υποχρεώσεις, αλλά και ζητήματα τα οποία άπτονται του Κυπριακού, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στα ψεσινά συμπεράσματα», ανέφερε.
Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι εμείς, ως Κύπρος, κάναμε ένα σημαντικό άνοιγμα προς την κατεύθυνση αυτή και πλέον η τουρκική πλευρά έχει να κάνει μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή.
Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι εμείς αυτό το οποίο ως μήνυμα μεταφέραμε στους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανταποκριθεί με τρόπο ώστε να δώσει μία αναζωογόνηση στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.
«Πλέον η άλλη πλευρά, η τουρκική πλευρά, έχει την επιλογή αν θέλει αυτό να προχωρήσει ή κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει τη διαδικασία των ευρωτουρκικών, όπως αυτή έχει πλέον ξεκινήσει από χθες», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.
Σε ερώτηση με ποιο τρόπο, σε πρακτικούς όρους, θα γίνει αυτή η διασύνδεση με δεδομένο και το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών που η τουρκική πλευρά δίνει στην αποστολή Ολγκίν, ο κ. Κόμπος σημείωσε πως υπάρχει η έκθεση Μπορέλ η οποία ήταν το αντικείμενο των διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η έκθεση αυτή, συνέχισε, εμπεριέχει συγκεκριμένα βήματα σε διάφορους τομείς.
«Αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία, η οποία πλέον μπορεί να ξεκινήσει με βάση τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είδατε χθες ότι έγινε συγκεκριμένη αναφορά στην ΚΟΡΕΠΕΡ, στην οποία ανατίθεται το καθήκον για τα επόμενα βήματα, πάντοτε βέβαια μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Κόμπος.
Ως εκ τούτου, συνέχισε, ξεκινά αυτή η προσπάθεια, αυτή η δυνατότητα και το κάθε σημείο, ο κάθε σταθμός έχει τις απαιτήσεις του και άρα δεν μπορεί κάποιος να αναμένει ότι μια χρονική περίοδος τόσο σύντομη θα επαρκεί για να έχουμε μια κατάληξη επί του συνόλου όλων των ζητημάτων που τίθενται μέσα στην έκθεση.
«Είναι όμως μία αρχή την οποία επιδίωκε διακαώς η τουρκική πλευρά, και η δική μας πλευρά πλέον έχει τοποθετηθεί ότι είμαστε διατεθειμένοι να δούμε όλες αυτές τις δυνατότητες που η έκθεση καταγράφει, οι οποίες όμως είναι στα πλαίσια του τρόπου λειτουργίας της Ένωσης, με τα απαιτούμενα τα οποία υπάρχουν, τα κριτήρια τα οποία εφαρμόζονται σε κάθε μία των περιπτώσεων, ενοτήτων, επιμέρους κομματιών της έκθεσης Μπορέλ», ανέφερε.
Εξέλιξη όχι ευχάριστη για την πλευρά μας το ζήτημα Κοσόβου
Σε άλλη ερώτηση για τις εξελίξεις με το Κόσοβο στο ΣτΕ και κατά πόσο ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου σε σχέση με το ψευδοκράτος, ο κ. Κόμπος απάντησε ότι θεωρεί πως είναι μία εξέλιξη «η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση για τη δική μας πλευρά ευχάριστη ή για οποιαδήποτε πλευρά είναι αφοσιωμένη στην απόλυτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».
«Είναι όμως μια διαφορετική περίπτωση, αν λάβουμε υπόψη ότι έχει τύχει αναγνώρισης η πλευρά του Κοσσόβου και μάλιστα στο σημείο που να μπορεί να περάσει μέσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης», ανέφερε.
Ο κ. Κόμπος υπενθύμισε ότι έγινε η ψηφοφορία πέρσι για να ξεκινήσει η διαδικασία, η έκθεση της οποίας ήταν αυτή η οποία εγκρίθηκε προχθές, με αποτέλεσμα να πάει στο επόμενο βήμα. Τόνισε ότι η δική μας η θέση δεν μπορεί να μεταβληθεί, είναι σταθερή, η ίδια όπως και πέρσι. Πρόσθεσε ότι όταν ήμασταν στην αφετηρία της διαδικασίας, η Κυπριακή Δημοκρατία καταψήφισε, και προχθές σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομοίως, «και σε κάθε περίπτωση που το θέμα αυτό επανέρχεται, οι θέσεις μας είναι θέσεις αρχών και πάνω σε αυτήν στηριζόμαστε».
Σύμφωνα με τον Υπουργό, «επικινδυνότητα για τα δικά μας τα ζητήματα φυσικά και υπάρχει».
«Ζούμε με μια κατάσταση ακριβώς προσπάθειας αποτροπής των συντονισμένων ενεργειών της αποσχιστική οντότητας και προσπαθούμε ακριβώς να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και κινήσεις», ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση αν είναι ανησυχητικό ότι μια τέτοια εξέλιξη προέρχεται από μια χώρα όπως η Ελλάδα, ο Υπουργός απάντησε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι βρήκε ευρεία στήριξη η συγκεκριμένη προσπάθεια και ως εκ τούτου είναι μία εξέλιξη, η οποία μας προβληματίζει.
«Είμαστε σε επαφή με χώρες, οι οποίες είχαν την ίδια άποψη με τη δική μας. Είμαστε σε επαφή με χώρες όπου είχαν μια διαφορετική άποψη και αντίληψη. Σε κάποια ζητήματα η στάση η δική μας δεν είναι παρά μόνο απόλυτα ξεκάθαρη ως προς το πού στέκουμε, και το πού στέκουμε είναι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης της συγκεκριμένης περίπτωσης», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν πρόκειται για εξέλιξη η οποία μπορεί να ανατραπεί στο Συμβούλιο των Υπουργών ή αν θεωρεί ότι είναι πλέον αναγκαστική η επικύρωση, ο Υπουργός είπε «ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα που θα προκύψει και εκεί».
«Αλλά αν λάβει κάποιος υπόψη την αρχική ψηφοφορία για έναρξη της διαδικασίας πέρσι τον Μάρτιο, νομίζω υπάρχει μια καλή ένδειξη ως προς τα πού θα μπορούσε να κινηθεί η κατάσταση πραγμάτων», ανέφερε.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, όπου συζητήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τα μοντέλα που τίθενται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι υποψήφιοι βουλευτές:
Οζ Καραχάν (Λευκωσία – Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), Ανδρούλλα Καμινάρα (Λευκωσία – Άλμα), Έφη Ξάνθου (Λευκωσία – Volt) και Μάριος Πουλλίκκας (Λευκωσία – ΕΛΑΜ).
• Μπορούν οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις να αποτελέσουν συγκυρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
• Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού;
• Ποια θεωρείται η ιδανική και ποια η εφικτή λύση;
• Ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων στην προσέγγιση του Κυπριακού;
• Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου στη διαδικασία επίλυσης;
• Πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
• Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες και κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο μοντέλο να εφαρμοστεί στην Κύπρο;
• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Το Volt στον δρόμο προς τις Εκλογές, Σάββατο 07/03 στις 7μμ
Ο συμπρόεδρος του Volt, Πάνος Παρράς, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής Ekloges 2026, όπου συζήτησε τις θέσεις του κόμματος για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους Χάρη Θεραπή και Στέλιο Ξιούρη, εστιάζοντας στο πολιτικό σκηνικό και τις προτεραιότητες του Volt για την επόμενη περίοδο.
• Με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Volt μετά τις εκλογές και ποιες πολιτικές δυνάμεις αποκλείει από ενδεχόμενη συνεργασία;
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό και ποια λύση θεωρεί ρεαλιστική;
• Πώς τοποθετείται το Volt για τον πόλεμο στο Ιράν και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
• Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης από την Ελλάδα προς την Κύπρο;
• Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
• Πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών σε μια ενδεχόμενη 9κομματική Βουλή;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Ελένη Φωκά
🎙️ Μαρτυρία ζωής από την Καρπασία
Γεννημένη στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας της Καρπασίας το 1950, σπούδασε Οικιακή Οικονομία σε ελληνικό πανεπιστήμιο και από το 1973 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός.
Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 τη βρήκε στο σπίτι της στο χωριό της. Από εκείνη τη στιγμή έζησε όλη τη φρίκη του πολέμου και της κατοχής.
Παρέμεινε εγκλωβισμένη στην Καρπασία για 23 χρόνια, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις και τις θηριωδίες των Τούρκων εποίκων, με έναν σκοπό:
να προσφέρει μόρφωση στα λιγοστά εγκλωβισμένα Κυπριόπουλα και να δίνει κουράγιο στους συγχωριανούς της.
Το 1997, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την ανάγκασε να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές. Από τότε δεν της επιτράπηκε να επιστρέψει στο σκλαβωμένο χωριό της.
Στις ελεύθερες περιοχές συνέχισε τον αγώνα του «Δεν Ξεχνώ», στεκόμενη δίπλα στις μάνες των αγνοουμένων. Συμμετείχε σε αντικατοχικές εκδηλώσεις και έδωσε διαλέξεις σε σχολεία της Κύπρου και στο εξωτερικό, μιλώντας για την κατοχή και το κυπριακό πρόβλημα.
Σήμερα ζει με τις μνήμες της σε ένα λιτό προσφυγικό σπίτι σε προάστιο της Λευκωσίας.
-
Off the Record1 month agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
EKLOGES20261 week agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics2 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record4 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record4 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ

