Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απειλητικό μήνυμα στον Πρόεδρο, ο υπόδικος και οι πολιτικές προεκτάσεις

Published

on

Οι αρχές επιβολής του νόμου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, συνεχίζουν εντατικά τις έρευνες σχετικά με τις απειλές που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία έχει εξασφαλίσει μαρτυρία που οδήγησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για ένα συγκεκριμένο άτομο. Τα αδικήματα που του αποδίδονται περιλαμβάνουν απειλή, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος και παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία. Οι έρευνες επικεντρώνονται επίσης στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς η υπόθεση φέρεται να συνδέεται με έναν κατάδικο που εκτίει ποινή για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Έρευνα στο κελί του υπόδικου

Από την πρώτη στιγμή, οι Κεντρικές Φυλακές τέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε συγκεκριμένο κελί, στην οποία συμμετείχαν δεσμοφύλακες και ισχυρή αστυνομική δύναμη. Κατά την έρευνα κατασχέθηκαν μια τηλεόραση και ένα προσωπικό σημειωματάριο, ενώ κινητό τηλέφωνο και φορτιστής εντοπίστηκαν στις τουαλέτες, σε χώρο που χρησιμοποιείται από το προσωπικό των φυλακών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το απειλητικό μήνυμα δεν εστάλη από κινητό τηλέφωνο, αλλά μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Ο βασικός ύποπτος της υπόθεσης φέρεται να είναι ο 74χρονος Σιμόν Αϊκούτ, κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές.

Η οικογένεια Αϊκούτ κάνει λόγο για «πολιτικό παιχνίδι»

Η οικογένεια του Αϊκούτ, με γραπτή δήλωσή της, απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ο 74χρονος απείλησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χαρακτηρίζει μάλιστα την υπόθεση ως «πολιτικό παιχνίδι» των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που –όπως υποστηρίζει– στοχεύει στην αποσιώπηση των σοβαρών προβλημάτων υγείας του Αϊκούτ και στην παρεμπόδιση της αποφυλάκισής του.

Η οικογένεια επισημαίνει επίσης αντιφάσεις στις αναφορές των αρχών σχετικά με το εύρημα κινητού τηλεφώνου, υπογραμμίζοντας πως αρχικά αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκε «στον διάδρομο της φυλακής», ενώ αργότερα ανακοινώθηκε ότι «δεν βρέθηκε τηλέφωνο».

Η δικηγόρος του Αϊκούτ, Μαρία Νεοφύτου, δήλωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Σταρ Κίμπρις» ότι ο πελάτης της ουδέποτε απείλησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, επανέλαβε τις καταγγελίες για συγκάλυψη των προβλημάτων υγείας του 74χρονου, υποστηρίζοντας πως οι ιατρικές εκθέσεις του –στις οποίες διαπιστώθηκε καρκίνος μετά από εξετάσεις που διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο– καθιστούν αναγκαία την άμεση αποφυλάκισή του.

Καμπάνια «Free Shimon Aykout»

Η οικογένεια και υποστηρικτές του Αϊκούτ ξεκίνησαν εκστρατεία υπέρ της αποφυλάκισής του, προχωρώντας σε χορηγούμενες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το σύνθημα «Free Shimon Aykout».

Έρευνες υπό άκρα μυστικότητα

Οι αρχές χειρίζονται την υπόθεση με ιδιαίτερη διακριτικότητα, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι έρευνες διεξάγονται από έμπειρους ανακριτές σε στενό κύκλο.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι η φύση της υπόθεσης απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς, καθώς αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο βασικός στόχος είναι να μην προκληθεί ανησυχία στο κοινό και να διαφυλαχθεί η δημόσια ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται σύντομα εξελίξεις που θα κατευθύνουν την έρευνα σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Κυβέρνηση: «Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης»

Η Κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να σχολιάσει λεπτομέρειες της υπόθεσης. Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 ότι η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις της οικογένειας Αϊκούτ περί «πολιτικού παιχνιδιού», ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε πως η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί –ούτε πρέπει– να εμπλακεί στην ουσία της υπόθεσης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται καθημερινά τόσο για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης όσο και για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκθεση-καταπέλτης για την ΑΗΚ και το ενεργειακό κόστος

Avatar photo

Published

on

Σημαντικές και ιδιαίτερα αιχμηρές διαπιστώσεις για τον τρόπο λειτουργίας και τον στρατηγικό προσανατολισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) περιλαμβάνει η σημερινή Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η Έκθεση φωτίζει τη χαμηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από πλευράς ΑΗΚ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, η Αρχή διέθετε μόλις τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 20 MWp, τη στιγμή που η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο δίκτυο διανομής είχε φτάσει τα 420,1 MWp.

Κατά τον Γενικό Ελεγκτή, η υστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η ΑΗΚ να παραμείνει ουραγός στον τομέα των ΑΠΕ, επιτρέποντας στις ιδιωτικές εταιρείες να αποκτήσουν προβάδισμα, χωρίς ωστόσο να προκύπτει μέχρι σήμερα απτό όφελος για τον τελικό καταναλωτή.

Ρύποι: €955 εκατ. σε τέσσερα χρόνια – Το κόστος μεταφέρεται στον καταναλωτή

Ιδιαίτερα βαρύ αποδεικνύεται το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για την περίοδο 2020–2024, η συνολική δαπάνη ανήλθε στα €955 εκατ., εκ των οποίων τα €211,2 εκατ. αφορούν μόνο το 2024 (στοιχεία μη ελεγμένα).

Το ποσό αυτό επιβαρύνει απευθείας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος κατατάσσεται ως η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη.

Περιβαλλοντικός και κανονιστικός κίνδυνος

Οι Ηλεκτροπαραγωγοί Σταθμοί Βασιλικού και Δεκέλειας εξακολουθούν να λειτουργούν με Άδειες Βιομηχανικών Εκπομπών που έχουν λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να διασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με τις οριακές τιμές εκπομπών που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί αίτημα παρέκκλισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Κενά σε ελέγχους και εξυπηρέτηση

Η Έκθεση εντοπίζει αδυναμίες σε πολλαπλές λειτουργικές πτυχές:

Λιγότερο από το 45% των απαιτούμενων ελέγχων σε μετρητές διενεργήθηκε σε συγκεκριμένα έτη, γεγονός που καταδεικνύει ανεπαρκή εποπτεία.

Συνολικά 384.702 τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών παρέμειναν αναπάντητες στο Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης Πελατών κατά την περίοδο 2022–2024.

Το 56,1% των διαγωνισμών άνω των €10.000 την περίοδο 2018–2023 πραγματοποιήθηκε με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με κίνδυνο περιορισμού του ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα, καταγράφονται περιπτώσεις πλημμελούς εφαρμογής διαδικασιών είσπραξης οφειλών, καθώς και περιστατικό υπαλλήλου που παρακράτησε €29.750 από αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών. Το συγκεκριμένο ποσό τελικά επιστράφηκε.

Υπερωρίες και ωφελήματα

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διαρκή αύξηση των υπερωριών, με τη σχετική δαπάνη να ανέρχεται στα €6,6 εκατ. το 2022. Παράλληλα, καταγράφονται δεκάδες περιπτώσεις υπέρβασης του ετήσιου ορίου υπερωριακής αμοιβής.

Το ευρύτερο ενεργειακό πλαίσιο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές αδυναμίες του ενεργειακού τομέα – όπως η καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου, η απουσία ηλεκτρικής διασύνδεσης, η περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης και η παλαιότητα μονάδων παραγωγής – διατηρούν υψηλό το κόστος ηλεκτρισμού και ενισχύουν τους κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η Έκθεση ολοκληρώνεται με σαφή επισήμανση της ανάγκης λήψης πολιτικών και στρατηγικών αποφάσεων από το κράτος και τη ΡΑΕΚ, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική αποκλιμάκωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

Avatar photo

Published

on

Συνάντηση με τη Γραμματεία του Κινήματος ΑΛΜΑ πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη η ανεξάρτητη βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενης συνεργασίας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις ως προς το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια εκλογική συνεργασία.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η κ. Χαραλαμπίδου δεν προτίθεται να ενταχθεί ως μέλος στο Κίνημα, αλλά επιδιώκει ένα σχήμα συνεργασίας που θα κατοχυρώνει τη θεσμική και πολιτική της ανεξαρτησία.

Σε περίπτωση κατάληξης σε οριστική συμφωνία, η κ. Χαραλαμπίδου αναμένεται να είναι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΑΛΜΑ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, διεκδικώντας έδρα στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του Καταστατικού του Κινήματος ΑΛΜΑ, τα πρόσωπα που θα εκλεγούν με τα ψηφοδέλτιά του στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου οφείλουν εντός δεκαπέντε ημερών να καταθέσουν αίτηση εγγραφής ως μέλη. Ωστόσο, πηγή από το εσωτερικό του ΑΛΜΑ ανέφερε στο politis.com ότι η μεταβατική Εκτελεστική Γραμματεία διατηρεί τη δυνατότητα τροποποίησης του Καταστατικού. Η ίδια πηγή σημείωσε ακόμη πως δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση με την ανεξάρτητη βουλεύτρια, ενώ προβλέπεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία τις προσεχείς ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το Κίνημα ΑΛΜΑ έχει ανακοινώσει 30 υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ακόμη δέκα ονόματα θα ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Avatar photo

Published

on

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαίδευση προσωπικού των δύο χωρών, με τη συμμετοχή ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών της μονάδας Fleet Antiterrorism Security Team Company Europe (FASTEUR), η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια του αμερικανικού στόλου στην Ευρώπη.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν η Διοίκηση Καταδρομών, το 964 Τάγμα Στρατονομίας, καθώς και ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Αστυνομίας Κύπρου. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε στρατηγικές και τακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, καθώς και στην αξιοποίηση αντιοχλαγωγικών μέσων και τεχνικών ελέγχου πλήθους. Παράλληλα, προσωπικό της Εθνικής Φρουράς μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτειακής Συνεργασίας με την Εθνοφρουρά του New Jersey, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την παρακολούθηση επιχειρησιακών διαδικασιών στους τομείς της κυβερνοάμυνας και της κυβερνοασφάλειας.

Όπως επισημαίνεται, η Εθνική Φρουρά συνεχίζει να επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση και στη διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού της, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τονίζεται ότι η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia