Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης στηρίζουν ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη θέσπιση «ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης»

Avatar photo

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνυπέγραψε μαζί με πέντε ακόμη Ευρωπαίους ηγέτες — τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Σλοβενίας και της Δανίας — επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία εκφράζεται η κοινή τους πρόθεση να προχωρήσουν στη θέσπιση μιας ευρωπαϊκής «ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης» για την πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενιαίων ευρωπαϊκών κανόνων για την ελάχιστη ηλικία πρόσβασης, με στόχο την καλύτερη προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. «Οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου — από τον κυβερνοεκφοβισμό και την έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο έως τους εθιστικούς αλγορίθμους και τη λανθασμένη χρήση της τεχνολογίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η προστασία της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των παιδιών δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση, και ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές να διασφαλίσει ένα ασφαλές, αξιόπιστο και ανθρώπινο ψηφιακό περιβάλλον. Όπως πρόσθεσε, η πρωτοβουλία συνδέεται άμεσα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των ανηλίκων, καθώς και με την πιλοτική φάση του ευρωπαϊκού εργαλείου επαλήθευσης ηλικίας (“age verification”), στο οποίο συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλα κράτη μέλη.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, για ένα καθοριστικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ασφαλούς, διαφανούς και φιλικού προς τον χρήστη συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης που θα διασφαλίζει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια κάθε παιδιού. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Κύπρος συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη συλλογική ευρωπαϊκή προσπάθεια, ενισχύοντας τη φωνή της Ευρώπης υπέρ της προστασίας των ανηλίκων και της ηθικής ευθύνης στον ψηφιακό χώρο.

«Ως επερχόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026», υπογράμμισε ο Πρόεδρος, «η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναδείξει την ασφαλή ψηφιακή μετάβαση των παιδιών ως οριζόντια πολιτική προτεραιότητα, προωθώντας την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τη ρύθμιση της πρόσβασης των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από ασφαλείς και διαλειτουργικές λύσεις επαλήθευσης ηλικίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας Ευρώπης που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και κυρίως το παιδί, συνδυάζοντας την καινοτομία με την ασφάλεια και την τεχνολογική πρόοδο με την κοινωνική ευθύνη. «Γιατί τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ευημερία, την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των παιδιών μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)

Συζητήσαμε για :

• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που καίνε πραγματικά την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ
▪️ Χαράλαμπος Γρηγορίου, υποψήφιος Βουλευτής Πάφου με το ΕΛΑΜ

Οι δύο υποψήφιοι διασταυρώνουν επιχειρήματα σε τέσσερις καυτές θεματικές ενότητες:

🔹 Ακρίβεια & Σύστημα – Ο κόσμος δεν βγαίνει. Ποιος φταίει; Είναι το σύστημα ή οι πολιτικές επιλογές;
🔹 Μεταναστευτικό – Μπορεί η Κύπρος να αντέξει άλλες ροές ή χρειάζεται άμεση αυστηροποίηση και έλεγχος συνόρων;
🔹 Κυπριακό – Διζωνική Ομοσπονδία ή τέλος στις συνομιλίες; Πού βρίσκεται η κόκκινη γραμμή;
🔹 Πολιτικό Σύστημα – Είναι διεφθαρμένο ή απλώς αναποτελεσματικό; Ποιος λογοδοτεί και πώς αλλάζει;

Με αυστηρό χρόνο, ξεκάθαρους κανόνες και πίεση για ουσιαστικές απαντήσεις, το The Duel φέρνει την πολιτική αντιπαράθεση στην ουσία της.

⚔️ DUEL: ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ 
📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia