Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης στηρίζουν ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη θέσπιση «ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης»

Avatar photo

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνυπέγραψε μαζί με πέντε ακόμη Ευρωπαίους ηγέτες — τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Σλοβενίας και της Δανίας — επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία εκφράζεται η κοινή τους πρόθεση να προχωρήσουν στη θέσπιση μιας ευρωπαϊκής «ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης» για την πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενιαίων ευρωπαϊκών κανόνων για την ελάχιστη ηλικία πρόσβασης, με στόχο την καλύτερη προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. «Οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου — από τον κυβερνοεκφοβισμό και την έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο έως τους εθιστικούς αλγορίθμους και τη λανθασμένη χρήση της τεχνολογίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η προστασία της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των παιδιών δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση, και ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές να διασφαλίσει ένα ασφαλές, αξιόπιστο και ανθρώπινο ψηφιακό περιβάλλον. Όπως πρόσθεσε, η πρωτοβουλία συνδέεται άμεσα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των ανηλίκων, καθώς και με την πιλοτική φάση του ευρωπαϊκού εργαλείου επαλήθευσης ηλικίας (“age verification”), στο οποίο συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλα κράτη μέλη.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, για ένα καθοριστικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ασφαλούς, διαφανούς και φιλικού προς τον χρήστη συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης που θα διασφαλίζει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια κάθε παιδιού. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Κύπρος συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη συλλογική ευρωπαϊκή προσπάθεια, ενισχύοντας τη φωνή της Ευρώπης υπέρ της προστασίας των ανηλίκων και της ηθικής ευθύνης στον ψηφιακό χώρο.

«Ως επερχόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026», υπογράμμισε ο Πρόεδρος, «η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναδείξει την ασφαλή ψηφιακή μετάβαση των παιδιών ως οριζόντια πολιτική προτεραιότητα, προωθώντας την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τη ρύθμιση της πρόσβασης των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από ασφαλείς και διαλειτουργικές λύσεις επαλήθευσης ηλικίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας Ευρώπης που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και κυρίως το παιδί, συνδυάζοντας την καινοτομία με την ασφάλεια και την τεχνολογική πρόοδο με την κοινωνική ευθύνη. «Γιατί τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ευημερία, την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των παιδιών μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταξύ Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων: Ο Έρχιουρμαν χάνει την πολιτική ισορροπία

Avatar photo

Published

on

Σε έντονο πολιτικό κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο κατοχικός ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν. Από τη μία πλευρά δέχεται επικρίσεις από πρώην συνεργάτες του στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αλλά και από ψηφοφόρους που τον είχαν στηρίξει για τις θέσεις του στο Κυπριακό και οι οποίοι πλέον διαπιστώνουν ότι ακολουθεί πολιτική που προσομοιάζει με εκείνη των πολιτικών του αντιπάλων.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, παρότι δεν φαίνεται να έχει παράπονα από τη συνεργασία μαζί του, δεν δείχνει να του έχει πλήρη εμπιστοσύνη, κάτι που αποτυπώνεται σε διάφορες κινήσεις της. Στην πράξη, η Άγκυρα φαίνεται να τον παρακάμπτει, να μην τον ενημερώνει και να μην τον λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη στις συζητήσεις που αφορούν το Κυπριακό. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο κ. Έρχιουρμαν, ο οποίος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εκάστοτε εγκάθετοι της Άγκυρας διαθέτουν περιορισμένα περιθώρια αυτόνομης δράσης. Στο παρελθόν, ο μόνος που επιχείρησε, έστω και σε μία περίπτωση, να διατυπώσει διαφορετικές θέσεις προκαλώντας την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί. Στην ουσία, ο Τουφάν Έρχιουρμαν, τον οποίο ούτε οι ξένοι συνομιλητές του θεωρούν ότι μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ή να ασκήσει επιρροή, δεν εκφράζει διαφορετικές απόψεις από εκείνες που προωθεί η Άγκυρα.

Ο Έρχιουρμαν επιλέγει να κινείται πίσω από γενικές και αόριστες διατυπώσεις. Αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι η ονομασία της. Η στάση αυτή θεωρείται συνειδητή επιλογή, καθώς επιδιώκει να αποφύγει τόσο τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και τις αντιδράσεις από την Τουρκία. Σε πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, αναφέρθηκε στη θέση της Τουρκίας περί «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος». Όπως δήλωσε, «πρόκειται για ένα εννοιολογικό πλαίσιο που τέθηκε μετά το Κραν Μοντανά, το περιεχόμενο του οποίου, ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί ή συμπληρωθεί επαρκώς μέχρι σήμερα». Με αυτή τη διατύπωση, αποφεύγει να απορρίψει τους όρους που προωθεί η Άγκυρα, τους οποίους είχε υιοθετήσει με ιδιαίτερη ένταση και ο Ερσίν Τατάρ και οι οποίοι παραπέμπουν σε λύση δύο κρατών.

Τουρκία, Έρχιουρμαν και ψευδοκράτος

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να κινείται στη λογική μιας χωριστής αυτόνομης περιοχής στα κατεχόμενα και μιας μορφής συγκυριαρχίας σε διάφορες πτυχές της λειτουργίας του κράτους. Μέσα από συνομοσπονδιακές προσεγγίσεις, εγείρει ζητήματα συνδιαχείρισης, όπως αυτό του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και χωρίς συνολική λύση του Κυπριακού.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα διατηρεί στενότερα κανάλια επικοινωνίας με την ψευδοκυβέρνηση, την οποία και στηρίζει ενεργά. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να επιθυμεί η σημερινή «αντιπολίτευση», δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, να αναλάβει την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, προκρίνοντας αντ’ αυτού μια κατάσταση πολιτικής ισορροπίας. Παράλληλα, είναι εμφανές ότι η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής από την Τουρκία στα κατεχόμενα συνδέεται και με την ενίσχυση της ψευδοκυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «συμφωνία» που αναμένεται να υπογραφεί την 1η Ιουλίου για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τις κατεχόμενες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, τα κατεχόμενα αναμένεται να επισκεφθεί ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Cevdet Yılmaz. Σύμφωνα με τον ψευδοπρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2026 θα αρχίσει η πόντιση των αγωγών και θα ξεκινήσει επίσημα η υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2029.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Αριστοτέλους – Το Υπουργικό εισηγείται εκ νέου διαθεσιμότητα

Avatar photo

Published

on

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα να εισηγηθεί την εκ νέου θέση σε διαθεσιμότητα της Άννας Αριστοτέλους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, αποφάσισε να υποβάλει εισήγηση προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), προκειμένου η κ. Αριστοτέλους να τεθεί εκ νέου σε διαθεσιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση της ΕΔΥ, βάσει της οποίας η πρώην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 5 Δεκεμβρίου 2025 έως την ολοκλήρωση της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμεί εις βάρος της και σχετίζεται με έγγραφα των Κεντρικών Φυλακών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, κατά τον ουσιώδη χρόνο, η αρμόδια αρχή για να εισηγηθεί τη διαθεσιμότητα της αιτήτριας δεν ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά η Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς η κ. Αριστοτέλους εξακολουθούσε να υπηρετεί στην Προεδρία όταν κατατέθηκε η σχετική πρόταση προς την ΕΔΥ.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «στις 28.11.2025 που υπεβλήθη η πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αιτήτρια εξακολουθούσε να υπηρετεί στην Προεδρία και δεν είχε ακόμα αναλάβει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή», ενώ προστίθεται ότι «αρμόδια αρχή, για να εισηγηθεί την διαθεσιμότητα της αιτήτριας, ήταν η Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι το Υπουργικό Συμβούλιο».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος εποχής για τον Κιρ Στάρμερ – Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός

Avatar photo

Published

on

Πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Κιρ Στάρμερ έκανε έναν απολογισμό της πορείας του στην ηγεσία των Εργατικών, σημειώνοντας ότι παρέλαβε ένα κόμμα «πολιτικά, οικονομικά και ηθικά χρεοκοπημένο». Όπως ανέφερε, πολλοί πίστευαν εκείνη την περίοδο ότι το Εργατικό Κόμμα είχε ολοκληρώσει τον πολιτικό του κύκλο, ωστόσο, όπως υποστήριξε, κατάφερε να αποδείξει το αντίθετο.

Την απόφασή του να παραιτηθεί τόσο από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσε ο Κιρ Στάρμερ, σε δήλωσή του έξω από την Downing Street, σύμφωνα με τη ζωντανή ενημέρωση του BBC.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το βασικό ερώτημα που τέθηκε ενώπιον του κόμματός του ήταν κατά πόσο ο ίδιος εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Όπως δήλωσε, «άκουσε την απάντηση» που του έδωσε το κόμμα του και την αποδέχεται.

Στη δήλωσή του, ο Στάρμερ υποστήριξε ότι κάθε απόφαση που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε ως κύριο γνώμονα το συμφέρον της χώρας, τονίζοντας πως επιδίωξε πάντοτε να θέτει τη Βρετανία πάνω από όλα.

Πριν ανακοινώσει επίσημα την παραίτησή του, έκανε εκ νέου αναφορά στην πορεία του στην ηγεσία των Εργατικών, σημειώνοντας ότι ανέλαβε ένα κόμμα «πολιτικά, οικονομικά και ηθικά χρεοκοπημένο». Όπως είπε, πολλοί θεωρούσαν τότε πως οι Εργατικοί είχαν πολιτικά τελειώσει, ωστόσο ο ίδιος απέδειξε ότι μπορούσαν να επιστρέψουν δυναμικά.

Ο Στάρμερ ανέφερε ακόμη ότι προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές στο κόμμα, απομακρύνοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το δηλητήριο του αντισημιτισμού». Παράλληλα, υποστήριξε ότι συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην άνοδό του στην εξουσία, χαρακτήρισε την είσοδό του στην Downing Street το 2024 ως την πιο περήφανη στιγμή της ζωής του. Όπως τόνισε, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική με στόχο να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του πραγματοποιήθηκε ενώ στην Downing Street είχαν συγκεντρωθεί μέλη της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το BBC, ανάμεσά τους βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λάμι.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται από το BBC ως ιδιαίτερα σημαντική για τη βρετανική πολιτική σκηνή, καθώς έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2024.

 

Continue Reading
Advertisement
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week ago

Πόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Πόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Μήνυμα ΔΗΠΑ προς Παπαδόπουλο: «Αναμένουμε την πρόσκληση» – Ανοικτοί σε συνεργασία αλλά με όρους

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ7 days ago

Τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «ισραηλινή κατάληψη» στην Κύπρο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

50 +1 χρόνια μετά2 weeks ago

Στο καλό αγαπητέ Πάνο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week ago

Στο φως νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση Χαμάς σε Ελλάδα και Κύπρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 days ago

«Κράτος Μαφία»: Σφοδρές αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia