Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαφωνούν μεν, στηρίζουν δε

Published

on

Μπορεί τις τελευταίες μέρες το Κυπριακό να αναδείχθηκε ως σημείο τριβής της κυβέρνησης με τα κόμματα που τη στηρίζουν, όμως ανέδειξε και την προβληματική κατάσταση στο εσωτερικό τους εν μέσω θερινής ραστώνης. Το τραύμα που άφησε πίσω του το κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών του Ιουνίου για τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν έχει ακόμη επουλωθεί, ενώ η αλληλοεπίρριψη ευθυνών για το τις πταίει συνεχίζεται, μιας και όπως διαφάνηκε λέχθηκαν πολλά αλλά επί της ουσίας τίποτα δεν έχει μετουσιωθεί σε πράξη.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκμεταλλευμένος τη θερινή ανάπαυλα τηρεί σιγή ιχθύος για τις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με το Κυπριακό, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο περαιτέρω συγκρούσεις.

Κλειστό λόγω διακοπών

Στο ΔΗΚΟ, το μεγαλύτερο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση, για άλλη μία φορά εντοπίστηκε η αδυναμία τού να έχει λόγο στις εξελίξεις που αφορούν τον τόπο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις σε ηγετικά στελέχη. Η επιστολή των βουλευτών του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη, Παύλου Μυλωνά και Ζαχαρία Κουλία για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ώστε να εξεταστούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι χειρισμοί του προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει αναπάντητη, με την ηγετική πυραμίδα να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Όσα πάντως τέθηκαν στην πολύωρη συνεδρία της Κ.Ε. του κόμματος την 1η Ιουλίου και η αποφασιστικότητα για ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας, επικοινωνίας και παραγωγής πολιτικής, προς το παρόν φέρεται ακόμη να παραμένουν στα χαρτιά μέχρι τη διεξαγωγή Πολιτικού-Καταστατικού Συνεδρίου –που και αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής αν τελικώς θα γίνει εντός φθινοπώρου ή θα πάρει αναβολή για το 2025.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, εκμεταλλευμένος τη θερινή ανάπαυλα τηρεί σιγή ιχθύος για τις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με το Κυπριακό, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο περαιτέρω συγκρούσεις, ενώ πιθανώς να κερδίζει λίγο ακόμη χρόνο για ανασύνταξη, αν αναλογιστεί κανείς πως το ΔΗΚΟ δεν διανύει και την καλύτερή του περίοδο.

Τίθεται, μάλιστα, ως χρονικός ορίζοντας η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα υπάρξει και περαιτέρω ενημέρωση, ενώ πολλά είναι τα στελέχη που πλέον μιλούν για διαχρονικό πρόβλημα εντός του κόμματος, τη σχεδόν ανύπαρκτη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Βέβαια, όπως διαμηνύεται, ευθύνη υπάρχει και σε άλλα μέλη της ηγετικής πυραμίδας που κρύβονται πίσω από το προσωποπαγές κόμμα, κάτι που αρκετοί έψεξαν έντονα στην τελευταία συνεδρία της Κ.Ε., αναμένοντας από τον Νικόλα Παπαδόπουλου να κάνει κίνηση, με τους ίδιους να παραμένουν δυσαρεστημένοι παρατηρητές των εξελίξεων.

Πάντως, αυτό που παραμένει ως δεδομένο είναι ότι το ΔΗΚΟ σε καμία περίπτωση δεν θέτει θέμα απόσυρσης της στήριξής του στον Νίκο Χριστοδουλίδη, κάτι το οποίο επανειλημμένα ανέφερε και ο πρόεδρος του κόμματος. Ωστόσο, τα πρωτοκλασάτα στελέχη ξεκαθαρίζουν πως δεν θα δεχτούν άλλο να είναι αποδέκτες της κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση, προκαλώντας μάλιστα φθορά στους ίδιους αλλά και κατ’ επέκταση στο κόμμα.

Εξηγούν ότι με στόχο την αύξηση των ποσοστών στις βουλευτικές του 2026 θα πρέπει να υπάρχει πιο ξεκάθαρη προβολή των θέσεων και των απόψεων του κόμματος, τόσο σε σχέση με την εσωτερική πολιτική όσο και στο Κυπριακό, ενώ οι διεκδικητές μιας θέσης στο Κοινοβούλιο δεν προτίθενται να φορτωθούν τυχόν λάθος διαχείριση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ ουσιωδών ζητημάτων για τους πολίτες.

Ζητείται καλύτερη επικοινωνία

Στη ΔΗΠΑ μπορεί τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του προέδρου στο Κυπριακό, αφού η θέση της παράταξης είναι κοντά στον Νίκο Χριστοδουλίδη, γι’ αυτό προχώρησαν και στη δημόσια στήριξή του, κάνοντας μάλιστα λόγο για υπεύθυνη στάση που υποδηλώνει γνήσια βούληση για λύση του Κυπριακού σε ό,τι αφορά τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ωστόσο, επαναλαμβάνεται η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με το Προεδρικό, μιας και όπως διαφαίνεται οι τρόποι καλύτερης συνεργασίας και καλύτερης επικοινωνίας που συζητήθηκαν στη συνάντηση της 9ης Φεβρουαρίου δεν φαίνεται να έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πάντως, όπως διαμηνύεται, ο Μάριος Καρογιάν επιδίωξε το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, θέτοντας μάλιστα και κάποια ερωτήματα που είχαν προκύψει μέσα απ’ όσα εξελίσσονταν γύρω από το Κυπριακό, ενώ δεν παρέλειψε να του μεταφέρει και δική του πληροφόρηση για το θέμα.

Ηγετικά στελέχη σημειώνουν ωστόσο πως ενημερώνονταν για τις εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ διαφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση και με τη δημόσια ανακοίνωση, κυρίως για τη διατύπωση και όχι για την έκδοσή της.

Μάλιστα, εκφράζουν και την άποψη ότι σύντομα θα πρέπει να ληφθούν ριζικές αποφάσεις και να ξεκαθαρίσει ο ρόλος που έχουν εντός της κυβέρνησης, μιας και δεν μπορούν συνεχώς να γίνονται αποδέκτες της σκληρής κριτικής για αποφάσεις που λαμβάνονται ουσιαστικά χωρίς οι ίδιοι να ρωτηθούν.

Δεσμεύσεις ζητεί η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ δεν παύει να επαναλαμβάνει τη διαφωνία της με τους χειρισμούς του προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα επικίνδυνη τη συναίνεση στο κάλεσμα του Χακάν Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να έχουν δοθεί οποιεσδήποτε δεσμεύσεις. Την ίδια ώρα εκφράζεται και δυσαρέσκεια σε σχέση με την ανύπαρκτη ενημέρωση από πλευράς Προεδρικού, ενώ αναμένουν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να ενημερωθούν σχετικά.

Πάντως, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες ο Μαρίνος Σιζόπουλος να ζητήσει συνάντηση της ηγετικής πυραμίδας της ΕΔΕΚ με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Την ίδια ώρα διαμηνύεται πως όσο και αν εκφράζονται δημόσια ανησυχίες, δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς ΕΔΕΚ να αποσύρει τη στήριξή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μιας και, όπως σημειώνεται, παραμένει η δέσμευση για τα τέσσερα σημεία στα οποία συμφώνησαν προεκλογικά, αν και κάποια στελέχη κρίνουν πως αυτό πρέπει να γίνει ώστε να καταλαγιάσουν και οι αντιδράσεις εντός, θεωρώντας πως μια τέτοια κίνηση θα έδινε στο κόμμα μια δυναμική.

Πηγή: Kathimerini

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναγερμός στους κτηνοτρόφους – Έκτακτη σύσκεψη στη Χοιροκοιτία για τον αφθώδη πυρετό

Avatar photo

Published

on

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους κτηνοτρόφους η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα να συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη της ομάδας «Φωνή των Κτηνοτρόφων» το βράδυ στη Χοιροκοιτία, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους. Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρό τον εντοπισμό κρούσματος σε μονάδα με 66 αιγοπρόβατα στην κοινότητα Πάχνας, επισημαίνοντας πως ο ιός δεν έφτασε μόνος του στην περιοχή.

Η επέκταση του αφθώδους πυρετού στην ορεινή Λεμεσό ανατρέπει ουσιαστικά τις προσδοκίες των κτηνοτρόφων για χαλάρωση των περιορισμών στη βόσκηση σε περιοχές που θεωρούνταν απαλλαγμένες από τον ιό, όπως η Λεμεσός και η Πάφος. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα «Φωνή των Κτηνοτρόφων» αποφάσισε να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση το βράδυ στη Χοιροκοιτία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Υπουργείο, οι κτηνοτρόφοι είχαν εξασφαλίσει τη δυνατότητα βόσκησης των ζώων τους σε περιοχές χωρίς κρούσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώνονταν πρώτα οι δειγματοληψίες σε Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο και θα επιβεβαιωνόταν πως δεν υπάρχουν μολύνσεις στις συγκεκριμένες επαρχίες.

Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος της ομάδας, Νεόφυτος Νεοφύτου, ανέφερε πως «επειδή οι εξελίξεις τρέχουν και προσπαθούμε να τις προλάβουμε, απόψε στις 8 στη Χοιροκοιτία θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις μας».

Όπως σημείωσε, «γνωρίζω ότι το χρονικό περιθώριο είναι περιορισμένο, όμως δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω καθυστέρηση. Οι εξελίξεις μάς έχουν προλάβει και πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και σωστός συντονισμός. Δεν πρόκειται να αδικήσουμε ή να κατηγορήσουμε κανέναν που δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η κατάσταση οδηγείται σε αποτυχία και χρειάζονται άμεσες αποφάσεις».

Έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Γεωργίας – «Ο ιός δεν έφτασε μόνος του στην περιοχή»

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε την εμφάνιση κρούσματος αφθώδους πυρετού στην επαρχία Λεμεσού και ειδικότερα σε φάρμα με 66 αιγοπρόβατα στην κοινότητα Πάχνας, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Αντρέας Γρηγορίου τόνισε ότι ο ιός δεν μεταφέρθηκε μόνος του στη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπέδειξε ακόμη ότι η διασπορά του ιού μπορεί να γίνει μέσω ανθρώπων, ζώων αλλά και μηχανικών μέσων, καλώντας εκ νέου τους κτηνοτρόφους να τηρούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας στις μονάδες τους, ώστε να προστατεύσουν τα κοπάδια τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν άμεσα σήμερα στη θανάτωση των ζώων, με στόχο τον περιορισμό της εστίας μόλυνσης στην περιοχή.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των μονάδων με ζώα παραδοσιακής φυλής, ανέφερε ότι αναμένεται σχετική απόφαση από τον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ο οποίος έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Γρηγορίου υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο δύο περιπτώσεις ζώων παραδοσιακής φυλής που προσβλήθηκαν από αφθώδη πυρετό, διευκρινίζοντας πως τα συγκεκριμένα ζώα δεν έχουν θανατωθεί.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)

Συζητήσαμε για :

• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
Off the Record4 hours ago

Το μαχαίρι φτάνει στο κόκκαλο… ή στην ηγεσία;

MILITAIRE6 hours ago

Γιατί η Τουρκία φέρνει τώρα το νόμο για τη «Γαλάζια Πατρίδα»….

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ7 hours ago

Νικόλας Παπαδόπουλος: Τα έσοδα από το φυσικό αέριο να στηρίξουν τις συντάξεις

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ7 hours ago

Φον ντερ Λάιεν και Ερντογάν συζήτησαν Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ8 hours ago

Συναγερμός στους κτηνοτρόφους – Έκτακτη σύσκεψη στη Χοιροκοιτία για τον αφθώδη πυρετό

Βουλευτικές Εκλογές 202610 hours ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

Off the Record10 hours ago

Ο Χριστοδουλίδης και η δικτατορία των ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Off the Record11 hours ago

Ο θηριώδης τύπος που σπρώχνει τον μικρό και οι φίλοι του που παρακολουθούν

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ13 hours ago

Χριστοδουλίδης στην Ινδία με ισχυρή επιχειρηματική αποστολή για επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες

Off the Record1 day ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia