Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει: Ρωσικό δίκτυο παρακολούθησης για να κατασκοπεύει το ΝΑΤΟ με «κέντρο» εταιρεία στη Λεμεσό

Avatar photo

Published

on

Η Ρωσία φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα υποθαλάσσιο δίκτυο παρακολούθησης στην Αρκτική με σκοπό την κατασκοπεία σε βάρος του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που απέκτησε μέσω ενός πλέγματος εταιρειών-βιτρινών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο. Η αποκάλυψη προέρχεται από έρευνα του International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) σε συνεργασία με διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η Washington Post.

Η κυπριακή εταιρεία που εντοπίστηκε είναι η Mostrello Commercial Ltd., η οποία, σύμφωνα με το μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, είναι καταχωρημένη στη διεύθυνση 155, Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Proteas Tower, 5ος όροφος, 3026 Λεμεσός.

Η εταιρεία αυτή εντάχθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2024 στη λίστα κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Ρωσίας. Όπως αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, η Mostrello είχε στην κατοχή της «πλοία με ρωσική σημαία», τα οποία πραγματοποιούσαν εργασίες τοποθέτησης υποθαλάσσιων καλωδίων και άλλες συναφείς δραστηριότητες για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Η διεθνής έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, αποκάλυψε ότι το ρωσικό δίκτυο παρακολούθησης δημιουργήθηκε με τη χρήση εξαρτημάτων δυτικής τεχνολογίας, τα οποία αποκτήθηκαν μέσω της Mostrello Commercial Ltd., η οποία φέρεται να λειτουργούσε ως εταιρεία-βιτρίνα. Το δίκτυο, γνωστό ως «Harmony», έχει σχεδιαστεί για την προστασία των πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων της Μόσχας, με στόχο την ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας και την αντιμετώπιση της κυριαρχίας του ναυτικού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής.

Σύμφωνα με έγγραφα που εξέτασαν η Washington Post και το ICIJ, το σύστημα Harmony έχει εγκατασταθεί στον βυθό της Αρκτικής Θάλασσας, όπου ανιχνεύει υποβρύχια που εισέρχονται στα ύδατά της. Οι αισθητήρες του μεταδίδουν τα δεδομένα μέσω οπτικών ινών σε κέντρα ελέγχου στην ξηρά.

Διαρρεύσαντα έγγραφα της Mostrello αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία είχε συναλλαγές με περισσότερους από 50 προμηθευτές, κυρίως ευρωπαϊκούς, οι οποίοι προμήθευσαν ευαίσθητα εξαρτήματα για το δίκτυο Harmony, σύμφωνα με την έρευνα του ICIJ.

Τα έγγραφα προμηθειών δείχνουν ότι η Mostrello είχε αγοράσει σόναρ ερευνών αμερικανικής κατασκευής, από εταιρείες όπως η EdgeTech και η R2Sonic. Τα συγκεκριμένα συστήματα επιτρέπουν τη χαρτογράφηση του βυθού σε υψηλή ανάλυση, απαραίτητη για την ακριβή τοποθέτηση των αισθητήρων. Τιμολόγια και συμβόλαια που περιλαμβάνονται στην έρευνα φέρουν ρωσικούς όρους και υπογραφές μισθωτών με έδρα τη Μόσχα.

Δεδομένα από τα δρομολόγια των πλοίων δείχνουν ότι το δίκτυο Harmony σχηματίζει ένα εκτεταμένο τόξο από το Μούρμανσκ προς τα ανατολικά, τη Νόβαγια Ζεμλιά και βόρεια προς τη Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ, δημιουργώντας ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία των βάσεων του Ρωσικού Βόρειου Στόλου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νορβηγικές αρχές ματαίωσαν την πώληση ενός συστήματος ακουστικού εντοπισμού υψηλής ταχύτητας από την Kongsberg στη Mostrello, όταν οι μυστικές υπηρεσίες της Νορβηγίας εντόπισαν τη συναλλαγή. Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία άρχισε να αποκτά τέτοια συστήματα ήδη από το 2015.

Στρατιωτικοί αναλυτές που μίλησαν στη Washington Post εκτιμούν ότι το δίκτυο Harmony ενισχύει την ανθυποβρυχιακή άμυνα της Ρωσίας, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στα πυρηνικά υποβρύχιά της, όπως τα Borei.

Παράλληλα, γερμανική έρευνα του 2024, με τη συνδρομή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Mostrello λειτουργούσε ως βιτρίνα για τη ρωσική εταιρεία UPT, με έδρα τη Μόσχα, η οποία διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μετά τα πορίσματα αυτά, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις τόσο στη Mostrello όσο και σε συνδεδεμένες οντότητες.

Σε δήλωσή του στο νορβηγικό δίκτυο NRK, ο αντιναύαρχος Nils Andreas Stensønes, επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών, τόνισε ότι η Ρωσία συνεχίζει να επιχειρεί να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και τους εξαγωγικούς περιορισμούς.

«Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται», εξήγησε, «είναι η δημιουργία πολύπλοκων δικτύων προμηθειών που αξιοποιούν ευρωπαϊκές εταιρείες ως ενδιάμεσους κρίκους. Εκμεταλλεύονται την ελεύθερη αγορά της ΕΕ για να αποκτούν δυτική τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτουν κρίσιμα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τον τελικό ρωσικό αποδέκτη».

Σύμφωνα με το ICIJ, δημοσιογράφοι της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης KRO-NCRV επισκέφθηκαν το δηλωμένο γραφείο της Mostrello στη Λεμεσό το φθινόπωρο και το βρήκαν εγκαταλελειμμένο, γεγονός που δείχνει ότι οι διαχειριστές του δικτύου είχαν ήδη μεταφέρει τις δραστηριότητές τους αλλού μετά την αποκάλυψη.

Continue Reading

LIVE

Vouli Report — Κωστής Ευσταθίου | Σάββατο 06/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Κώστας Ευσταθίου, πρώην στέλεχος της ΕΔΕΚ, μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Λευκωσίας. Ο Ευσταθίου μιλά ανοιχτά για τη ρήξη του με το κόμμα, τις παθογένειες που οδήγησαν στη διάσπαση και για το Κυπριακό, μέσα από τη δική του ιδεολογική προσέγγιση.

🔥 Ρήξη με την ΕΔΕΚ & Απώλεια Ταυτότητας
Ο Ευσταθίου τονίζει ότι η σημερινή ΕΔΕΚ «δεν θυμίζει σε τίποτα» την ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη. Υπογραμμίζει ότι το κόμμα στερείται ηγεσίας που εμπνέει και ενώνει, και πως «ο πρόεδρος κάθε κόμματος πρέπει πρώτα να ενώνει, όχι να διχάζει».

🛡️ Κυπριακό: Απόρριψη ΔΔΟ & Πρόταση Περιφερειακής Ομοσπονδίας
Ο Ευσταθίου απορρίπτει τη ΔΔΟ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε δύο κράτη και έμμεση αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής. Αντίθετα, προτείνει περιφερειακή ομοσπονδία, διασφαλίζοντας την ενότητα και την κυριαρχία του κράτους.

🧭 Ιδεολογία με Επίκεντρο τον Ενιαίο Λαό
Η ιδεολογική του πυξίδα είναι ξεκάθαρη: στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός και ένα κράτος. Οι δύο κοινότητες δεν πρέπει να χωριστούν, αλλά να συνθέτουν τον λαό του νησιού με κοινή πορεία και μέλλον.

🎙️ Παρουσιάζει: Μίκης Κασάπης
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η νέα κυβέρνηση στρέφεται προς την κεντροδεξιά με προφίλ κοινωνικού φιλελευθερισμού

Avatar photo

Published

on

Αιφνιδίασε με τον ανασχηματισμό ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε τις αλλαγές με την επιστροφή του από την Ουκρανία. Η νέα κυβέρνηση Χριστοδουλίδη χαρακτηρίζεται από σαφώς πιο κεντροδεξιά κατεύθυνση και προφίλ κοινωνικού φιλελευθερισμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε ένα σχήμα περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνοκρατικό.

Οι λεπτομέρειες του ανασχηματισμού:

  • Οι αποφάσεις λήφθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του επιστροφής από την Ουκρανία.

  • Κανείς δεν γνώριζε τις προθέσεις του και όλοι ενημερώθηκαν από τον ίδιο με την επιστροφή του στην Κύπρο, περίπου στις 3 το απόγευμα.

  • Ο Χριστοδουλίδης, ενόψει της διπλής εορτής του (ονομαστήρια και γενέθλια), επέλεξε να «κεράσει» ανασχηματισμό, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή Κληρίδη: ανακοινώσεις όταν κανείς δεν το περιμένει, προσθέτοντας και μια δόση από Ανδρέα Παπανδρέου, που τόνιζε πως οι ανασχηματισμοί «ανακοινώνονται, δεν εξαγγέλλονται».

Ενίσχυση ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ:
Η νέα κυβέρνηση ενισχύει τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ). Για την ΕΔΕΚ δεν σημειώθηκαν αλλαγές.

Ο Χριστοδουλίδης φρόντισε να τοποθετήσει άτομα που τον έχουν στηρίξει, ανήκοντας στο ευρύτερο περιβάλλον των υποστηρικτών του.

Η παρουσία του ΔΗΚΟ ενισχύεται με δύο αντιπροέδρους, τον Μιχάλη Δαμιανό και τον Νεόφυτο Χαραλαμπίδη. Ο Μιχάλης Δαμιανός μετακινείται από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Ενέργειας, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Παπαναστασίου, ενώ ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας.

Η ΔΗΠΑ ενισχύεται με την υπουργοποίηση του Μαρίνο Μουσιούττα στο Υπουργείο Εργασίας.

Άλλα στελέχη του ευρύτερου χώρου της Συναγερμικής δεξιάς που συμμετέχουν: ο Κωνσταντίνος Φυτιρής (Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως) και ο Μάριος Χαρτσιώτης (Επίτροπος Προεδρίας). Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα τοποθετείται στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αντιδράσεις ΕΔΕΚ:
Η ΕΔΕΚ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, θεωρώντας πως οι προσπάθειες και η συμβολή της δεν εκτιμήθηκαν. Αύριο αναμένεται έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου για την επανεξέταση της σχέσης με την κυβέρνηση. Στον Λόφο υπογραμμίζουν πως η ΕΔΕΚ δεν υπέστη απώλειες σε υπουργικά πόστα, όπως συνέβη με ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ. Η αντίδραση πιθανόν να συνδέεται με το θέμα της Μαρίας Παναγιώτου, ενώ οι σοσιαλιστές επιμένουν ότι το κίνημα δεν εκπροσωπείται επαρκώς στην κυβέρνηση.

Μουρμουρητά στο ΔΗΚΟ:
Υπάρχουν ενστάσεις για την επιλογή Νεόφυτου Χαραλαμπίδη, καθώς θεωρείται ότι αποδυναμώνεται το ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Λεμεσό. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε σαφώς ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Η ΔΗΠΑ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον Μαρίνο Μουσιούττα για την επιτυχή άσκηση των καθηκόντων του στο Υπουργείο Εργασίας.

Αποχωρισμός σε καλό κλίμα:
Οι πρώτοι που ενημερώθηκαν για τον ανασχηματισμό ήταν οι συνεργάτες που αποχωρούν: Γιώργος Παπαναστασίου (Υπουργείο Εμπορίου και Ενέργειας), Γιάννης Παναγιώτου (Υπουργείο Εργασίας) και Μαριλένα Ευαγγέλου (Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας). Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, με τον Πρόεδρο να τους ευχαριστεί για τη συνεισφορά τους.

Ποιοι γνώριζαν και ποιοι όχι:
Μετά την επιστροφή του από την Ουκρανία, ο Χριστοδουλίδης ενημέρωσε αρχηγούς των συνεργαζόμενων κομμάτων λίγο πριν τη δημόσια ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως είχε πράξει και στον προηγούμενο ανασχηματισμό τον Ιανουάριο του 2024. Τα υπόλοιπα μέλη του στενού κύκλου ενημερώθηκαν μετά την έκδοση της ανακοίνωσης από το Προεδρικό Μέγαρο.

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

‘Eρχιουρμαν – Ολγκίν: Τριμερής στον ορίζοντα με επίκεντρο μεθοδολογία, ΜΟΕ και κρίσιμες λύσεις στον Άγιο Δομέτιο

Avatar photo

Published

on

Η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Tufan Erhürman και της προσωπικής εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, María Ángela Holguín, ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα εντατικών συνομιλιών, σε κλίμα που και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν παραγωγικό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: τη μεθοδολογία που προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, το πακέτο των δέκα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και τα πρακτικά ζητήματα που έχουν προκύψει στα οδοφράγματα, με επίκεντρο τον Άγιο Δομέτιο.

Ο Erhürman παρουσίασε αναλυτικά την «μεθοδολογία τεσσάρων σημείων» που προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, εξηγώντας στη Holguín τη λογική και τον σκοπό κάθε παραμέτρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου εργασίας που θα επιτρέψει τη συστηματική και αποτελεσματική προώθηση της διαδικασίας. Παράλληλα, ενημέρωσε την ειδική απεσταλμένη για το πακέτο των δέκα μέτρων που παρουσίασε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, το οποίο περιλαμβάνει τόσο ζητήματα καθημερινότητας όσο και πρωτοβουλίες που μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα σημεία διέλευσης Λουρουτζίνας, Μιας Μηλιάς και Πυρόι, καθώς και στο έργο εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών στη νεκρή ζώνη, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Erhürman τόνισε ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες με άμεσες θετικές συνέπειες για την καθημερινότητα των πολιτών, εφόσον υπάρξει τεχνική πρόοδος και πολιτική βούληση.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, όπου η συμφόρηση των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει έντονη ταλαιπωρία. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επισήμανε ότι πριν ξεκινήσουν τα έργα στη νεκρή ζώνη, είχε προηγηθεί επιτόπια επίσκεψη για εντοπισμό των προβλημάτων, τα οποία παραμένουν άλυτα λόγω της περιορισμένης λειτουργίας των φυλακίων ελέγχου στη νότια πλευρά. Σημείωσε ότι το θέμα περιλαμβάνεται επίσης στις δέκα προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον του Christodoulides, επιμένοντας πως η λειτουργία τριών νέων θαλάμων και η ενίσχυση του προσωπικού θα έλυνε άμεσα την κατάσταση.

Ο Erhürman αναφέρθηκε και στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της Λευκωσίας και Ελληνοκυπρίων πολιτών, που έχουν επίσης επισημάνει καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες. Ενημέρωσε τη Holguín ότι βρίσκονται ήδη σε επαφή με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου, ενώ στελέχη της «προεδρίας» του Τουρκοκύπριου ηγέτη – ο Mehmet Dânâ και ο Mustafa Ergüven – έχουν πραγματοποιήσει επιτόπιες διαπιστώσεις στον Άγιο Δομέτιο.

Με έμφαση, ο Erhürman είπε στη Holguín ότι η επίλυση του ζητήματος είναι εφικτή εφόσον ληφθούν υπόψη οι τεχνικές εισηγήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. «Όταν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε σε τόσο απλά ζητήματα, είναι λογικό να προβληματίζεται κανείς για το πώς θα προχωρήσουμε στα δυσκολότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη συνεχιστεί η καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών.

Η Holguín, από την πλευρά της, δήλωσε ικανοποιημένη που βρίσκεται εκ νέου στην Κύπρο και συνεχάρη τον Erhürman για την ανάληψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Χαρακτήρισε τη συνάντηση «θετική και χρήσιμη» και εξέφρασε την πρόθεσή της να φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα συνάντηση των δύο ηγετών, με στόχο να υπάρξει «ουσιαστική και συγκεκριμένη πρόοδος». Υπενθύμισε τη σημασία της πρόσφατης συνεδρίασης της Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία στο Αμμάν, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά παραγωγική, υπογραμμίζοντας πως η νέα ατμόσφαιρα στο νησί αποτελεί θετικό υπόβαθρο για τα επόμενα βήματα.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει μια αποδοτική τριμερή συνάντηση με τους δύο ηγέτες μόλις ολοκληρώσει τις διμερείς επαφές της. Ο Erhürman, από την πλευρά του, εξέφρασε ετοιμότητα για οποιαδήποτε νέα συνάντηση ή τεχνική επαφή κριθεί απαραίτητη πριν από την τριμερή, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι στα τρία βασικά θέματα που παρουσίασε στη Holguín θα υπάρξει «απτή πρόοδος» στην επόμενη συνεδρίαση.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα σύγκλησης νέας συνόδου 5+1, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε ότι δεν απορρίπτει τη διαδικασία, αλλά θεωρεί πως χρειάζεται προετοιμασία στη Λευκωσία ώστε να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα τυχόν μελλοντικές συναντήσεις. «Οι προηγούμενες συναντήσεις σε Νέα Υόρκη και Γενεύη δεν απέδωσαν. Στόχος μου είναι οι λύσεις να βρίσκονται εδώ», τόνισε.

Η Holguín, κλείνοντας, σημείωσε ότι η επιτυχία της διαδικασίας προϋποθέτει τη στήριξη των πολιτών προς τους ηγέτες τους: «Ελπίζω σε μια καλή και παραγωγική εβδομάδα», ανέφερε, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι η νέα δυναμική που διαμορφώνεται στο νησί μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός προόδου στο Κυπριακό.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia