ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημητρίου: Ενίσχυση ρόλου Προσκεκλημένων Αξιωματούχων της Ευρωπόλ
Συνέχιση και ενίσχυση του ρόλου των Προσκεκλημένων Αξιωματούχων (Guest Officers) της Ευρωπόλ στην Κύπρο στη διενέργεια δευτερογενών ελέγχων ασφαλείας, ιδιαίτερα υπό το φως της αναμενόμενης αύξησης των μεταναστευτικών ροών λόγω της συνέχισης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ζήτησε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, Δημήτρης Δημητρίου στις εργασίες της 15ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΟΚΕ) της Ευρωπόλ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι παρόλο που ο προϋπολογισμός της Ευρωπόλ πιέζεται, θα ήταν κρίμα να μειωθεί ο αριθμός των Προσκεκλημένων Αξιωματούχων. Κάτι τέτοιο, είπε, θα ήταν σε αντίθεση με τη δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διπλασιασμό των αξιωματούχων της Ευρωπόλ και προς τούτο ζήτησε ενημέρωση για τις σκοπούμενες μεταρρυθμίσεις.
Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης λόγω της κατοχής 37% του εδάφους, λόγω εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία, αλλά και λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας με εστίες συγκρούσεων. Ρώτησε σε αυτό το πλαίσιο εάν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διακίνησης Μεταναστών, λαμβάνει υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα σε σχέση με την Κύπρο.
Ζήτησε, τέλος, περαιτέρω πληροφορίες για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και ψευδών ειδήσεων που κάνουν χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε απάντησή της, η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπόλ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται τοποθετημένοι στην Κύπρο 5 Προσκεκλημένοι Αξιωματούχοι και ότι υπάρχει σχετική συμφωνία με την Κυπριακή Αστυνομία. Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζεται ο κίνδυνος έξαρσης μεταναστευτικών ροών και ότι ο Επικεφαλής για τον τομέα των επιχειρήσεων βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναφορικά με τις ψευδείς ειδήσεις, η Εκτελεστική Διευθύντρια σημειωσε ότι παρατηρείται έξαρσή τους και ότι το Κέντρο Αντιμετώπισης Κυβερνοεπιθέσεων εργάζεται για χειρισμό τέτοιων φαινομένων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο «μαγικό εργαλείο» αντιμετώπισής τους.
Ο Βουλευτής, Νίκος Κέττηρος σε παρέμβασή του σε συζήτηση για την προστασία δεδομένων, ζήτησε πληροφόρηση για το κατά πόσο υπάρχει ή όχι και σε ποιο βαθμό, συνεργασία με τα κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την αποκάλυψη των δραστηριοτήτων εικονικών εταιρειών για ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Σημείωσε ότι τέτοιου είδους εταιρείες υπάρχουν στην κατεχόμενη Κύπρο, οι οποίες, όπως ανέφερε, σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές.
Σε απάντησή του ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων ανέφερε ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες πρέπει να γίνονται εντός του πλαισίου καταπολέμησης παράνομου χρήματος και ότι η ανταλλαγή δεδομένων και η συνεργασία με τρίτες χώρες διέπεται από διεθνείς και διοικητικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών. Στο ίδιο πλαίσιο έγινε αναφορά στις εξαιρέσεις όπου επιτρέπεται η ανταλλαγή δεδομένων με τρίτες χώρες, όπως αυτές καθορίζονται εκτενώς στον ευρωπαϊκό κανονισμό λειτουργίας της Ευρωπόλ.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Ελένη Φωκά
🎙️ Μαρτυρία ζωής από την Καρπασία
Γεννημένη στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας της Καρπασίας το 1950, σπούδασε Οικιακή Οικονομία σε ελληνικό πανεπιστήμιο και από το 1973 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός.
Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 τη βρήκε στο σπίτι της στο χωριό της. Από εκείνη τη στιγμή έζησε όλη τη φρίκη του πολέμου και της κατοχής.
Παρέμεινε εγκλωβισμένη στην Καρπασία για 23 χρόνια, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις και τις θηριωδίες των Τούρκων εποίκων, με έναν σκοπό:
να προσφέρει μόρφωση στα λιγοστά εγκλωβισμένα Κυπριόπουλα και να δίνει κουράγιο στους συγχωριανούς της.
Το 1997, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την ανάγκασε να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές. Από τότε δεν της επιτράπηκε να επιστρέψει στο σκλαβωμένο χωριό της.
Στις ελεύθερες περιοχές συνέχισε τον αγώνα του «Δεν Ξεχνώ», στεκόμενη δίπλα στις μάνες των αγνοουμένων. Συμμετείχε σε αντικατοχικές εκδηλώσεις και έδωσε διαλέξεις σε σχολεία της Κύπρου και στο εξωτερικό, μιλώντας για την κατοχή και το κυπριακό πρόβλημα.
Σήμερα ζει με τις μνήμες της σε ένα λιτό προσφυγικό σπίτι σε προάστιο της Λευκωσίας.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Κώστας Γρίβας
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» στα ανοικτά της Πάφου
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση ανάφλεξης – και η διατύπωση αυτή δεν αποτελεί υπερβολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύουν σφοδρά πλήγματα κατά της Τεχεράνης, το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις τόσο στο Ιράν όσο και στον Λίβανο, ενώ η Τεχεράνη απαντά με πυραυλικά και μη επανδρωμένα χτυπήματα σε στόχους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με αμερικανικές πρεσβείες, προξενεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις να θεωρούνται πλέον πιθανοί στόχοι, οι ΗΠΑ προχωρούν στην απομάκρυνση διπλωματικού προσωπικού από διάφορες χώρες της περιοχής. Παρόμοια οδηγία εκδόθηκε και για την Κύπρο, όπου κατέπλευσαν οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά», ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί και δύο ζεύγη μαχητικών F-16. Παράλληλα, η Γαλλία ενισχύει την παρουσία της στη Μεγαλόνησο με την αποστολή φρεγάτας και μαχητικών Rafale.
Την ίδια ώρα, ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο έπληξε ξενοδοχείο στο προάστιο Χαζμία, ενώ νέες εκρήξεις καταγράφονται και στην Τεχεράνη. Στην ιρανική πρωτεύουσα πραγματοποιούνται σήμερα τελετές αποχαιρετισμού για τον Αλί Χαμενεΐ. Την προηγούμενη ημέρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ανέδειξε ως νέο ανώτατο ηγέτη της χώρας τον γιο του, Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ. Υπό τη δική του καθοδήγηση σημειώθηκαν τα πρόσφατα πλήγματα στο αμερικανικό προξενείο στο Ντουμπάι καθώς και σε στρατιωτική βάση στο Κατάρ, τη μεγαλύτερη αμερικανική εγκατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Στις διεθνείς αγορές επικρατεί έντονη αναστάτωση, ενώ το πρωί της Τετάρτης τα χρηματιστήρια της Ασίας καταγράφουν έντονες απώλειες. Σήμα κινδύνου εκπέμπει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις οικονομικές εξελίξεις.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr
-
Off the Record1 month agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
EKLOGES20261 week agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Behind Politics2 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
Off the Record4 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record3 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ

