Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημογραφικό – Τα μέτρα της δεύτερης δέσμης που εξήγγειλε ο ΠτΔ

Published

on

Με στόχο την περαιτέρω αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων αλλά και για συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε τη δεύτερη δέσμη μέτρων, ύψους πέραν των 50,000,000 ευρώ. Πρόκειται για 7 νέα μέτρα στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, αύξηση στο Βοήθημα Τοκετού και επέκταση της διάρκεια παροχής του Επιδόματος Γονικής Άδειας για το δεύτερο παιδί από τις 8 εβδομάδες στις 10 εβδομάδες και για το τρίτο παιδί από τις 8 εβδομάδες στις 12 εβδομάδες.

Το Πλαίσιο Πολιτικής για τη Δημογραφική Ανάκαμψη αποτελείται από τρεις δέσμες μέτρων με οικονομικό κόστος που ξεπερνά τα 100,000,000 ευρώ. Όπως είπε ο Πρόεδρος, η τρίτη δέσμη μέτρων θα είναι συνυφασμένη και με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και με την ολοκλήρωση της επέκτασης του θεσμού του ολοήμερου σχολείου σε όλα τα δημοτικά σχολεία.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

• Αυξάνεται το Βοήθημα Τοκετού από τα 628 ευρώ, στα 1000 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 1500 ευρώ για το δεύτερο παιδί και στα 2000 ευρώ για το τρίτο παιδί,
• Επέκταση τους δικαιούχους του Επιδόματος Γονικής Άδειας, με την διεύρυνση του ορίου ηλικίας του παιδιού από τα 8 έτη στα 15 έτη,
• Επεκτείνεται η διάρκεια παροχής του Επιδόματος Γονικής Άδειας για το δεύτερο παιδί από τις 8 εβδομάδες στις 10 εβδομάδες και για το τρίτο παιδί από τις 8 εβδομάδες στις 12 εβδομάδες,
• Παρέχεται μηνιαία οικονομική στήριξη €200 ευρώ προς τις μητέρες που αποκτούν το πρώτο παιδί πριν από την ηλικία των 30 ετών, για περίοδο 24 μηνών μετά από τον τοκετό,
• Επεκτείνεται πιλοτικά το απογευματινό ωράριο λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των Παιδοκομικών Σταθμών μέχρι τις 19:30, για καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών,
• Υποστήριξη των επιχειρήσεων με επιδότηση της δαπάνης για τη δημιουργία Βρεφονηπιακών Σταθμών, Παιδοκομικών Σταθμών και Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών για τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών, για επιχειρήσεις και συμπράξεις επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 εργαζόμενους,
• Διευρύνεται ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα τέκνου, απαλείφοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για οικογένειες με πέντε και άνω εξαρτώμενα παιδιά.

Το τηλεοπτικό μήνυμα του Προέδρου

Αυτούσια η ομιλία

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Η πατρίδα μας προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης με ουσιαστικό λόγο και ρόλο.

Ως αξιόπιστος εταίρος σημαντικών δρώντων του διεθνούς συστήματος, όπως των Ηνωμένων Πολιτειών, με αναβαθμισμένες προοπτικές συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως προκύπτει εξάλλου και από την πρόσφατή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Η χώρα μας αλλάζει με αξιόπιστο διεθνές αποτύπωμα, ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, ενισχυμένη κοινωνική συνοχή.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά συμβάλουν στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας για τη δημιουργία προοπτικών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου, από το σημείο που έχουν διακοπεί, για να πετύχουμε τον στόχο της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας.

Πορευόμαστε με μοναδικό στόχο και επιδίωξη την οικοδόμηση μιας χώρας επανενωμένης, σύγχρονης και ευημερούσας.

Μέσα από την υπεύθυνη οικονομική πολιτική πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και διαμορφώνουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από όλους τους οίκους αξιολόγησης αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική μας πολιτική.

Μειώσαμε την ανεργία σε χαμηλό 15ετίας, αυξάνουμε την απασχόληση προσεγγίζοντας συνθήκες πλήρους απασχόλησης, στελεχώνουμε την αγορά εργασίας και περιορίζουμε δραστικά την παράνομη μετανάστευση, επιδεικνύοντας την ίδια στιγμή μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Βελτιώνουμε τις εργασιακές σχέσεις και ενισχύουμε την επάρκεια των μισθών, εφαρμόζουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική και στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες.

Προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εκσυγχρονίζουμε τη δημόσια διοίκηση, προωθούμε καινοτόμες λύσεις για το στεγαστικό και αναβαθμίζουμε την Παιδεία μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Αυτή η θετική πορεία με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη θα συνεχιστεί, όπως επίσης η προσπάθειά μου για συμπόρευση, ενότητα και συλλογικότητα.

Εξάλλου, η επένδυση στην επιτυχία, αποτελεί την υπεύθυνη επιλογή για το μέλλον της χώρας και του λαού μας.

Διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, δημιουργούμε προοπτικές, θέτουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο και υλοποιούμε μεθοδικά το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, μέσα στο πλαίσιο που προανέφερα, απευθύνομαι σε όλους και όλες εσάς για να εξαγγείλω συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Μιας μεγάλης εθνικής πρόκλησης που απαιτεί τη συνεργασία και τη συστράτευση της πολιτείας και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τις δημογραφικές τάσεις, η δημογραφική κατάσταση στη χώρα μας εξελίσσεται ανησυχητικά προκαλώντας σοβαρότατες προκλήσεις.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εικοσαετίας, ο μέσος δείκτης γονιμότητας ανά γυναίκα μειώθηκε, η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού αυξήθηκε όπως επίσης αυξήθηκε και το μέσο προσδόκιμο ζωής. Την ίδια στιγμή, η αναλογία των εργαζομένων και των συνταξιούχων του γηγενούς πληθυσμού διαφοροποιήθηκε αρνητικά.

Ως Κυβέρνηση ιεραρχούμε ως ύψιστη εθνική προτεραιότητα τη δημογραφική ανάκαμψη της χώρας μας και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής με συγκεκριμένους δημογραφικούς στόχους.

Ταυτόχρονα, η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δημογραφικής πολιτικής αποσκοπεί στην υποστήριξη των γονιών, στην ενδυνάμωση των νέων για την έγκαιρη ένταξη στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση των μεγαλυτέρων για την ενεργό παραμονή στην αγορά εργασίας.

Το Πλαίσιο Πολιτικής για τη Δημογραφική Ανάκαμψη αποτελείται από τρεις δέσμες μέτρων με οικονομικό κόστος που ξεπερνά τα 100,000,000 ευρώ.

Αρχίσαμε ήδη να εφαρμόζουμε την πρώτη δέσμη μέτρων κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας με οικονομικό κόστος που προσεγγίζει τα 50,000,000 ευρώ.

Ήδη εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα με επωφελή μετρήσιμα αποτελέσματα για χιλιάδες οικογένειες, όπως:

• Αυξήσαμε τη διάρκεια της άδειας μητρότητας για το πρώτο παιδί, από τις 18 στις 22 εβδομάδες,
• Επεκτείναμε τους δικαιούχους λήψης επιδόματος γονικής άδειας με τη συμπερίληψη των αυτοτελώς εργαζομένων,
• Εγκρίναμε το σχέδιο στεγαστικής επιδότησης νεαρών ζευγαριών και νέων μέχρι 41 ετών,
• Εγκρίναμε το σχέδιο επιδότησης υπογόνιμων ζευγαριών που καταφεύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση,
• Αυξήσαμε το τιμητικό επίδομα της πολύτεκνης μάνας,
• Αυξήσαμε το Επίδομα Τέκνου,
• Επεκτείναμε την κάλυψη του επιδόματος τέκνου για τη συμπερίληψη φοιτητών που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες με το 50% της παροχής του Επιδόματος Τέκνου,
• Επεκτείναμε τους δικαιούχους του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ώστε να το λαμβάνουν όλοι οι δικαιούχοι του Επιδόματος Τέκνου και επεκτείναμε το ηλικιακό όριο των δικαιούχων παιδιών από τα 4 στα 4,5 χρόνια,
• Επεκτείναμε την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και ενισχύσαμε τις δυνατότητες για παροχή υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών για εργαζόμενους γονείς.

Σήμερα, με στόχο την περαιτέρω αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων αλλά και για συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής ανακοινώνω τη δεύτερη δέσμη μέτρων, ύψους πέραν των 50,000,000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

• Αυξάνουμε το Βοήθημα Τοκετού από τα 628 ευρώ, στα 1000 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 1500 ευρώ για το δεύτερο παιδί και στα 2000 ευρώ για το τρίτο παιδί,
• Επεκτείνουμε τους δικαιούχους του Επιδόματος Γονικής Άδειας, με την διεύρυνση του ορίου ηλικίας του παιδιού από τα 8 έτη στα 15 έτη,
• Επεκτείνουμε τη διάρκεια παροχής του Επιδόματος Γονικής Άδειας για το δεύτερο παιδί από τις 8 εβδομάδες στις 10 εβδομάδες και για το τρίτο παιδί από τις 8 εβδομάδες στις 12 εβδομάδες,
• Παρέχουμε μηνιαία οικονομική στήριξη €200 ευρώ προς τις μητέρες που αποκτούν το πρώτο παιδί πριν από την ηλικία των 30 ετών, για περίοδο 24 μηνών μετά από τον τοκετό,
• Επεκτείνουμε πιλοτικά το απογευματινό ωράριο λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των Παιδοκομικών Σταθμών μέχρι τις 19:30, για καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών,
• Υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις με επιδότηση της δαπάνης για τη δημιουργία Βρεφονηπιακών Σταθμών, Παιδοκομικών Σταθμών και Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών για τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών, για επιχειρήσεις και συμπράξεις επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 εργαζόμενους,
• Διευρύνουμε τον αριθμό των πολύτεκνων οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα τέκνου, απαλείφοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για οικογένειες με πέντε και άνω εξαρτώμενα παιδιά.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια για βελτίωση της αναλογίας εργαζομένων και συνταξιούχων παραχωρούμε κίνητρα για συμμετοχή στην αγορά εργασίας άνεργων νέων, άνεργων και αδρανών γυναικών, άνεργων άνω των 50 ετών όπως επίσης και για συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στην αγορά εργασίας.

Για πιο αποτελεσματική εφαρμογή της δημογραφικής πολιτικής, αναβαθμίζουμε επίσης το πλαίσιο διαμόρφωσης και εφαρμογής της, αξιοποιώντας την Εργαλειοθήκη για τη Δημογραφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προωθώντας την αναδιοργάνωση του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

Η τρίτη δέσμη μέτρων θα είναι συνυφασμένη και με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και με την ολοκλήρωση της επέκτασης του θεσμού του ολοήμερου σχολείου σε όλα τα δημοτικά σχολεία.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Μόνο μέσα από μια συνεπή εφαρμογή ολοκληρωμένης δημογραφικής πολιτικής δημιουργούνται προοπτικές για την ανατροπή των αρνητικών δημογραφικών τάσεων: Για τη διαμόρφωση αυξητικής τάσης στον δείκτη γονιμότητας και για την επέκταση της συμμετοχής του πληθυσμού στην αγορά εργασίας.

Η δημογραφική ανάκαμψη της χώρας αποτελεί για μας ύψιστη εθνική προτεραιότητα και είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη συνεργασία της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων, και πρωτίστως του Κυπριακού λαού, θα πετύχουμε αυτόν τον φιλόδοξο εθνικό στόχο.

Σας ευχαριστώ.

Πηγή: Kathimerini

EKLOGES2026

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Avatar photo

Published

on

Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:

  • Τα πρώτα exit polls
  • Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
  • Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
  • Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
  • Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο

Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.

Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Avatar photo

Published

on

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.

Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».

Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.

Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.

Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας

Avatar photo

Published

on

Μετά και την άμεση αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης στην πρόσφατη απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας για τροποποίηση του ωραρίου των μελών ενός ιδιαίτερα νευραλγικού τμήματος, καταβάλλονται πλέον προσπάθειες εξεύρεσης κοινής γραμμής επικοινωνίας, τόσο για το καλό των αστυνομικών όσο και της κοινωνίας γενικότερα.

Ο Κώστας Φυτιρής έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Θεμιστός Αρναούτης, εκφράζοντάς του τη δυσαρέσκειά του για τη συγκεκριμένη απόφαση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ των δύο, τη στιγμή που οι διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ τους φαίνεται να συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών παρουσίας του κ. Φυτιρή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η πρώτη δημόσια διαφοροποίηση σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσε την αλλαγή του ωραρίου περίπου 1.300 αστυνομικών που εργάζονται σε σύστημα βάρδιας. Το θέμα προέκυψε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Φυτιρή, ο οποίος βρέθηκε εκ των υστέρων να διαχειρίζεται τις έντονες αντιδράσεις των αστυνομικών και ιδιαίτερα της συντεχνίας Ισότητα.

Κατά το ενδιάμεσο διάστημα προέκυψαν και άλλες, μικρότερης έντασης, διαφωνίες, όπως στην περίπτωση της ενημέρωσης του Υπουργού από τον Αρχηγό σχετικά με το αν ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης παρέδωσε ή όχι έγγραφο όταν προσήλθε στην Αστυνομία.

Αρχικά, όπως αναφέρθηκε στον Υπουργό, ο δημοσιογράφος δεν είχε παραδώσει οποιοδήποτε έγγραφο. Στη συνέχεια όμως, και μετά από παρέμβαση του ίδιου του Δρουσιώτη, διαπιστώθηκε ότι είχε καταθέσει έγγραφο 14 σελίδων.

Η μεγαλύτερη ωστόσο ένταση μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να προκλήθηκε κατά την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οδηγίες που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση και τον πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας ήταν να μην επιτραπεί το κλείσιμο του κόμβου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διέλευση των πολιτών αλλά και των Ευρωπαίων ηγετών που βρίσκονταν τότε στην Κύπρο.

Παρά τις οδηγίες, οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν στον αποκλεισμό του κόμβου, με αποτέλεσμα οι ξένοι ηγέτες να μεταφερθούν μέσω παρακαμπτήριων δρόμων προς την Αγία Νάπα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε κυβερνητικούς κύκλους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Νίκος Χριστοδουλίδης.

Νέα ένταση σημειώθηκε και προχθές, έπειτα από την ανακοίνωση για επέκταση των αλλαγών στο ωράριο των αστυνομικών που υπηρετούν στους Ουλαμούς Πρόληψης Εγκλημάτων.

Ο αρμόδιος Υπουργός φέρεται να αντέδρασε έντονα, καθώς ενημερώθηκε για τις αλλαγές μέσω των ΜΜΕ, επικοινωνώντας αμέσως με τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει βαρύ, ενώ για τη νέα διαφωνία έχει ενημερωθεί και το Προεδρικό.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Φυτιρής ανέφερε ότι είχε συνομιλία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και πως θα υπάρξει νέα συζήτηση με στόχο την εξεύρεση «χρυσής τομής».

«Η χρυσή τομή είναι να λειτουργεί σωστά η κοινωνία με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα οι αστυνομικοί να διατηρούν το ηθικό τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα χειριστεί το θέμα στο πλαίσιο των εξουσιών που του παρέχει η νομοθεσία.

Όπως ανέφερε, ο ρόλος του είναι η εποπτεία της Αστυνομίας. «Στηρίζω την Αστυνομία και εκδίδω οδηγίες που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσής της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το θέμα θα επιλυθεί.

Η ενόχληση του Υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι αλλαγές επηρεάζουν άμεσα ζητήματα πρόληψης, αστυνόμευσης αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Έντονη ήταν χθες και η αντίδραση του προέδρου του Κλάδου Αστυνομίας της Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, αναφορικά με τις αλλαγές στο ωράριο των αστυνομικών της πρώτης γραμμής.

Όπως ανέφερε, αποκρύφθηκαν από τον Υπουργό τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν τις ημεραργίες των αστυνομικών, ενώ προειδοποίησε ότι «με τις μονομερείς αλλαγές που προχώρησε ο Αρχηγός χωρίς διαβούλευση, η πρώτη γραμμή της Αστυνομίας καταρρέει, έχει εξαντληθεί και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ακόμη ότι «προχθές, χωρίς καμία διαβούλευση, ανακοινώθηκαν αλλαγές για το πρώτο 24ωρο τμήμα, το ΟΠΕ, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τώρα να τροποποιηθούν όλα τα επιχειρησιακά καθήκοντα που είχαν ήδη καθοριστεί τόσο για τις εκλογές όσο και για τον τελικό κυπέλλου».

Continue Reading
Advertisement
Off the Record2 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Φ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»

EKLOGES20261 week ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Με μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

EKLOGES20262 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Στο ΥΠΑΜ κυπριακή σημαία από το αεροδρόμιο Λευκωσίας του 1974-Την κατείχε στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia