ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δυσαρέσκεια της Ένωσης Δήμων για τις ευθύνες έγκρισης προϋπολογισμών και τις αντιδράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών
Η Ένωση Δήμων εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, όπως αναφέρει η Ένωση, προσπαθεί ανεπιτυχώς να μεταθέσει τις ευθύνες του σχετικά με την έγκριση των προϋπολογισμών. Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση αναφέρει ότι, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, το Υπουργείο προσπαθεί να μεταφέρει το βάρος σε οργανισμούς που έχουν ενεργήσει με εποικοδομητικότητα και εντός των αρμοδιοτήτων τους.
Η Ένωση τονίζει επίσης την απογοήτευσή της για τη σιωπή του Υπουργείου Οικονομικών σε κρίσιμα θέματα, όπως τα αποθεματικά των δήμων, οι οικονομικές δεσμεύσεις και η συντήρηση δρόμων, αρμοδιότητα που έχει μεταφερθεί στις Τοπικές Αρχές χωρίς αντίστοιχους κρατικούς πόρους, με αποτέλεσμα να παραμένουν αναπάντητα.
Αν δεν εγκριθούν οι προϋπολογισμοί, οι Δήμοι και οι Επαρχιακοί Οργανισμοί αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε αναστολή πληρωμών από τη Δευτέρα, διεκδικώντας άμεσες και σαφείς λύσεις.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά στις τελευταίες τοποθετήσεις της Ένωσης Δήμων και των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας έκπληξη για τις δηλώσεις τους. Όπως αναφέρει, υπάρχουν καθημερινές επαφές και συνεργασίες με τους οργανισμούς ώστε να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί το συντομότερο δυνατό.
Το Υπουργείο επισημαίνει ότι οι Δήμοι ξεκίνησαν να υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους μόλις τον Φεβρουάριο του 2025 και αναφέρει ότι εκκρεμεί η αποστολή προϋπολογισμών από τέσσερις δήμους. Από τους υπόλοιπους 16, οι δύο έχουν ήδη εγκριθεί, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να εγκριθούν εντός του τρέχοντος μήνα.
Αναφορικά με τους προϋπολογισμούς των Επαρχιακών Οργανισμών, το Υπουργείο σημειώνει ότι οι πρώτοι προϋπολογισμοί που υπέβαλαν δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις και ότι πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω διαβουλεύσεις και σεμινάρια, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη υποβληθεί οι τελικοί προϋπολογισμοί από τους Οργανισμούς.
Όσον αφορά την αύξηση των τελών σκυβάλων και ακίνητης ιδιοκτησίας, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι η τροποποίηση του νομοσχεδίου, που προβλέπει όριο αύξησης μέχρι 35%, έγινε κατόπιν αιτημάτων των Δήμων για αύξηση των ορίων του 14% και του 10% αντίστοιχα, προκειμένου να γίνει εξορθολογισμός στα δημοτικά διαμερίσματα των νέων Δήμων.
Το Υπουργείο αναφέρει επίσης ότι, αν οι Δήμοι επιθυμούν την κατάργηση του ορίου του 35%, μπορούν να το υποβάλουν για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.
Τέλος, σχετικά με την ίδρυση δημοτικής αστυνομίας, το Υπουργείο αναφέρει ότι η συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου, καθώς το προσχέδιο νομοσχέδιο για το θέμα βρίσκεται ήδη στα χέρια της Ένωσης Δήμων για επεξεργασία, και αναμένει τα σχόλια της Ένωσης ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Το Υπουργείο καταλήγει τονίζοντας ότι οι τοποθετήσεις της Ένωσης Δήμων και των Επαρχιακών Οργανισμών είναι έκπληξη, δεδομένων των καθημερινών επαφών και συνεργασιών για την έγκριση των προϋπολογισμών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επίθεση Έρχιουρμαν: «Η Λευκωσία αφήνει εκτός τους Τουρκοκύπριους από τον GSI»
Ο Τουφάν Έρχιουρμαν, νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Λευκωσίας, επικρίνοντας τις πρόσφατες ενεργειακές πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάνοντας λόγο για παραγκωνισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σε γραπτή του δήλωση, χαρακτήρισε τις κινήσεις αυτές ως «αρνητική ένδειξη» για την ειλικρίνεια των προθέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο.
Ο κ. Έρχιουρμαν άσκησε έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως από τη μια πλευρά «καλεί σε επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική λύση» και από την άλλη «συμμετέχει σε ενέργειες που αγνοούν τους Τουρκοκύπριους». «Δεν θεωρώ θετικό σημάδι, στο πλαίσιο ενός τεστ ειλικρίνειας, τη συμμετοχή του κ. Χριστοδουλίδη σε πρωτοβουλίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Τουφάν Έρχιουρμαν επανέλαβε τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν «έναν από τους δύο ίσους συνιδρυτές εταίρους στο νησί», επισημαίνοντας πως «δεν είναι αποδεκτό να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή και τη βούλησή μας σε ζητήματα όπως η ενέργεια και οι θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας». Παράλληλα, υπενθύμισε τις αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς απέναντι και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Interconnector (GSI)», το οποίο –όπως υποστήριξε– παραβλέπει τα συμφέροντα της κοινότητάς του.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε ότι για να υπάρξει προοπτική λύσης στην Κύπρο απαιτείται πρώτα η διαμόρφωση «ενός κλίματος λύσης», κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν προωθούνται πρωτοβουλίες που ενδέχεται να πλήξουν τη σταθερότητα της περιοχής και αποκλείουν τους Τουρκοκύπριους από τη διαδικασία.
Καταλήγοντας, ο Έρχιουρμαν διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση δημιουργίας θετικού κλίματος για λύση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν πρόκειται να παραβλέψει ενέργειες που την πλήττουν ή την αγνοούν».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δίπλαρος προς Χ. Κληρίδη: «Απολογούμαι, καμία πρόθεση για πολιτική σύναξη»
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, τοποθετήθηκε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι απαντώντας στον νομικό και Πρόεδρο της ΔΗΜΑΛ, Χρίστο Κληρίδη, σχετικά με την απουσία πρόσκλησης προς την οικογένεια για το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη.
Αρχικά, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε: «Θα προσπεράσω όσα είπε ο φίλτατος και αγαπητός Χρίστος Κληρίδης, επισημαίνοντας πως υπήρξε δημόσια πρόσκληση. Το γεγονός ότι στο 12ο μνημόσυνο ο κύριος ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει πολλά. Πρώτον, αναδεικνύει την άριστη σχέση Ελλάδας–Κύπρου, δεύτερον, τη στενή συνεργασία που διατηρούμε ως ΔΗΣΥ με τη Νέα Δημοκρατία, και τρίτον, υπενθυμίζει ότι ο πατέρας του Πρωθυπουργού συμπορεύτηκε με τον Πατριάρχη της παράταξής μας σε κοινά οράματα, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνη η παρουσία του Πρωθυπουργού αποτέλεσε για εμάς μεγάλη τιμή».
Αναφορικά με το ζήτημα της πρόσκλησης, διευκρίνισε: «Υπήρξε δημόσια πρόσκληση, ωστόσο κρατώ από όσα είπε ο φίλος Χρίστος Κληρίδης ότι θα μπορούσε να γίνει και επίσημη πρόσκληση — όπως, όμως, δεν εστάλη επίσημη πρόσκληση σε κανέναν. Δεν υπήρξε κανένα κίνητρο, ούτε πρόθεση για προεκλογική εκμετάλλευση ή πολιτική σύναξη. Θα θέλαμε πραγματικά να παρευρεθεί ολόκληρη η οικογένεια. Εκφράζω την ειλικρινή μου απολογία, αν ανέμεναν μια πιο επίσημη πρόσκληση· ίσως αυτό να γίνει στο μέλλον».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έκθεση-καταπέλτης για Τουρκία με επίκεντρο το Κυπριακό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία να επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευσή της στις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας στην ετήσια έκθεση προόδου ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να μπλοκάρουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών της Ένωσης.
Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία δημοσιοποιήθηκε μετά την έγκριση από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και καλύπτει την περίοδο Σεπτέμβριος 2024 – Σεπτέμβριος 2025. Αν και αποτυπώνει μικρές βελτιώσεις σε ορισμένους οικονομικούς και τεχνικούς τομείς, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη υποχώρηση σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Μάρτα Κος, δήλωσε ότι «η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όμως η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων και του κράτους δικαίου παραμένει σοβαρή ανησυχία. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα από το 2018».
Η έκθεση τονίζει ότι η ΕΕ αναμένει σαφή δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών, αν χρειαστεί με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Οι βασικές απαιτήσεις είναι:
-
Αποφυγή απειλών και ενεργειών που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
-
Ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
-
Σεβασμός της κυριαρχίας όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS.
Η έκθεση καταγράφει την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει και να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία και σημειώνει τη συνέχιση στρατιωτικών ασκήσεων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, την παρενόχληση κυπριακών αλιευτικών σκαφών και παραβίαση του εναέριου χώρου.
Σχετικά με το Κυπριακό, η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει λύση δύο κρατών, αντίθετα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η «τδβκ» συμμετέχει ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών από το 2022. Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και τονίζει ότι κάθε ενέργεια που διευκολύνει την αναγνώριση της τουρκοκυπριακής οντότητας υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.
Η έκθεση επαναλαμβάνει την ανάγκη η Τουρκία να αναθεωρήσει μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια, σε πλήρη συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (550, 789, 1251), ενώ τονίζει τη σημασία σεβασμού του διεθνούς δικαίου και συνεργασίας για δίκαιη λύση στο Κυπριακό.
Στον τομέα της δημοκρατίας, η έκθεση αναφέρει ότι αν και το γενικό πλαίσιο των εκλογών επιτρέπει ελεύθερη επιλογή, δεν παρέχεται ισότιμο πεδίο για όλους τους πολιτικούς φορείς. Η δικαστική πίεση περιορίζει την πολιτική πολυφωνία, ενώ η αντικατάσταση εκλεγμένων δημάρχων με κρατικούς διοικητές, με κατηγορίες για τρομοκρατία ή διαφθορά, είναι ανησυχητικό φαινόμενο.
Στον τομέα του κράτους δικαίου, η Τουρκία συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, επιλεκτική εφαρμογή νόμων και έλεγχο από την εκτελεστική εξουσία, ενώ αρνείται την εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΔΑ και του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Στα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την ελευθερία έκφρασης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και του Τύπου, με αυξημένες συλλήψεις και καταδίκες δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστών, ενώ νέες νομοθεσίες οδηγούν σε λογοκρισία και περιορισμένη πρόσβαση στην πληροφορία.
Στον οικονομικό τομέα, η Τουρκία έχει προχωρήσει στη δημιουργία λειτουργικής αγοράς, αλλά αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, αστάθεια νομίσματος, εξάρτηση από εξωτερικά δάνεια και δομικά προβλήματα όπως υποαπασχόληση, υψηλή ανεργία νέων και χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Στον τομέα μετανάστευσης και προσφύγων, η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2,5 εκατ. Σύρους με προσωρινή προστασία, αλλά η πρόσβαση σε υγεία και εκπαίδευση παραμένει περιορισμένη, ενώ οι επιστροφές παράνομων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά δεν έχουν επαναλειτουργήσει, παρά τις δεσμεύσεις της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 days agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis1 week ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis1 week ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 week agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis1 week agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ6 days agoΗ «Γαλάζια Πατρίδα» συναντά την πραγματικότητα: Κύπρος και Λίβανος λένε «όχι» στα σχέδια της Τουρκίας, οριοθετώντας κοινή ΑΟΖ
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ1 week agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

