Στο live debate της 7ης Απριλίου με θέμα ΄΄Πενταμερής: Ώρα Μηδέν΄΄, ο διευθυντής του καναλιού κος Χάρης Θεραπής φιλοξένησε τον κ. Κωστή Ευσταθίου, βουλευτή Λευκωσίας με την ΕΔΕΚ και του υπέβαλε κάποιες ερωτήσεις.

Ο κ. Ευσταθίου βλέποντας από διαφορετική σκοπιά τα δεδομένα, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την Πενταμερή για να καθορίσει τη δική της ατζέντα απαιτώντας συνομοσπονδία δύο κρατών με σκοπό να αποκτήσει οφέλη από την Κύπρο.

Για την ΕΔΕΚ, το μόνο που είναι αποδεκτό είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο παράγον λύσης και όχι οι δύο κοινότητες. Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, συνέχισε, θα είναι μια μεγάλη διπλωματική ήττα. Κόκκινη γραμμή θα αποτελέσει οποιαδήποτε πρόταση της Τουρκίας πέρα των όσων έχουν ήδη γίνει δεκτές από την κυπριακή πλευρά. Βρίσκουν ανησυχητικές τις εξελίξεις στην Γενεύη μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιδιώξεις της Τουρκίας για συνομοσπονδιακή λύση.

Συνεχίζοντας ο κ. Ευσταθίου, αναφέρει ότι η πλευρά μας ασφαλώς και δεν προσέρχεται κατάλληλα προετοιμασμένη για την Πενταμερή αφού βασίζεται στην θετική ανταπόκριση της Τουρκίας στο Διεθνές Δίκαιο ή στο να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο, γεγονότα που όπως είναι εμφανή μέχρι στιγμής δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Προσθέτει πως σε περίπτωση αποτυχίας πρέπει να γίνει επαναφορά στο τραπέζι των συνομιλιών του ενιαίου κράτους.