Στο live debate της 7ης Απριλίου με θέμα ΄΄Πενταμερής: Ώρα Μηδέν΄΄, ο διευθυντής του καναλιού κος Χάρης Θεραπής φιλοξένησε τον κ. Γιώργο Περδίκη, βουλευτής Λευκωσίας με τους Οικολόγους και του υπέβαλε κάποιες ερωτήσεις.

Αρχικά, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η Πενταμερής δεν θα διεξαχθεί κάτω από τις καλύτερες συνθήκες και το καλύτερο πλάνο αλλά επιβάλλει την παρουσία των κύριων μελών που χρειάζονται και θα πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν το Κυπριακό.

Όσον αφορά τους Οικολόγους, οι προτάσεις για συνομοσπονδία και λύση δύο κρατών θεωρούνται κόκκινες γραμμές. Πρέπει να ξεκαθαριστούν οι θέσεις στην Γενεύη και να επιδιωχθεί μια καταδίκη της διεθνούς κοινότητας έναντι της στάσης της τουρκικής πλευράς. Η προτεραιότητα τους για την ώρα είναι να υπάρξει ενότητα στον κοινό στόχο, δηλαδή στο να καταστήσουν τους στόχους της Τουρκίας για συνομοσπονδιακή λύση ανέφικτους.

Ο κ. Περδίκης αναφέρει πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από κυπριακής πλευράς για τη διάσκεψη και οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για παραχώρηση εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει σαφήνεια στα λεγόμενα του δείχνει ότι είναι απροετοίμαστοι. Προσθέτει πως η επιμονή της πλευράς μας για την εφαρμογή μιας λύσης η οποία θα απελευθερώσει την Κύπρο και για την επιδίωξη μιας διεθνούς διάσκεψης σε όλα τα επίπεδα είναι μια πολύ καλή κατεύθυνση και πρωτοβουλία.