ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντατικοποίηση συνεργασίας συζήτησαν Βουλευτές με αξιωματούχο Βουλής Ιορδανίας
Στη σημασία εντατικοποίησης του διαλόγου και των ανταλλαγών στο κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας στάθηκαν ο Πρόεδρος και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρης Γεωργιάδης και τα Μέλη της Επιτροπής Γιώργος Λουκαΐδης, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Χρύσης Παντελίδης και η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Khaldoun Nawaf Ahmad Hina, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο. Τον κ. Hina συνόδευε ο Πρέσβης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο Basheer Zubi.
Καλωσορίζοντας τον κ. Hina, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε τον σημαντικό ρόλο, που η Ιορδανία διαδραματίζει ως πυλώνας σταθερότητας στην ασταθή περιοχή της Μέσης Ανατολής. Υπογράμμισε ότι στόχος και της Κύπρου είναι να αποτελεί παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, ως εκ των εξαίρετων σχέσεων που διατηρεί με όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, εξαιρουμένης της Τουρκίας που, όπως επισήμανε, δεν φαίνεται να επιθυμεί τη συμπερίληψή της στην εξίσωση ειρήνης και της οποίας η συμπεριφορά υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε επίσης ότι, στη βάση της εποικοδομητικής τους προσέγγισης, Κύπρος και Ιορδανία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της αλληλοκατανόησης προς όφελος της περιοχής και να αναπτύξουν περαιτέρω τη μεταξύ τους συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος, κάνοντας ειδικότερα αναφορά στη σημασία εντατικοποίησης του διαλόγου και των ανταλλαγών στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Διαβεβαίωσε τον Ιορδανό ομόλογό του ότι η Κύπρος αποτελεί αξιόπιστο εταίρο της Ιορδανίας σε όλους τους τομείς και υπό την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Όπως σημειώνεται, τα Μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν ειλικρινή εκτίμηση για τις θέσεις αρχών της Ιορδανίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Στηλίτευσαν τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, εδώ και πενήντα χρόνια, εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα εις βάρος της Κύπρου, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής και πέραν αυτής.
Οι Κύπριοι βουλευτές εξήραν παράλληλα τις σχέσεις φιλίας που συνδέουν τους λαούς της Κύπρου και της Ιορδανίας και σημείωσαν ότι υπάρχει ευρύ περιθώριο περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος ενώ υπογράμμισαν επίσης ότι η Κύπρος παρέχει κάθε δυνατή στήριξη προς την Ιορδανία εντός της ΕΕ, ώστε να αναγνωριστούν οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, κυρίως λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού προσφύγων που φιλοξενούνται στο έδαφός της και να αυξηθεί περαιτέρω η στήριξη που της παρέχεται από την ΕΕ.
Κατά τη συνάντηση, εξάλλου, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, και κυρίως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Από πλευράς των Μελών της Επιτροπής, σημειώθηκε η κυπριακή πρωτοβουλία για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τονίστηκε καταληκτικά η καίρια σημασία της διατήρησης της σταθερότητας της Ιορδανίας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής.
Πηγή: Dialogos
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR
Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.
Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.
Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.
Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.
Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.
Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 12/02 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο τον Παναγιώτης Σαββίδης, οικονομικό αναλυτή, με παρεμβάσεις από τον Ανδρέας Νικήταρας (επικεφαλής Ομάδας Εξωτερικών ΔΗΚΟ).
🎯 Στο επίκεντρο:
• Κυπριακό και διεθνείς ισορροπίες Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
• Πρόταση νόμου για τους εγγυητές από τον Αβέρωφ Νεοφύτου
• Μετανάστευση, τραγωδίες και υποθέσεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό
🔎 Θεσμοί, πολιτική ευθύνη και κοινωνική πραγματικότητα — ποιος πληρώνει τελικά το κόστος;
📡 Απλή Πραγματικότητα
Χωρίς ωραιοποιήσεις. Με στοιχεία. Με καθαρές ερωτήσεις.
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εβδομάδα που δοκιμάζει τη διπλωματική ισχύ της Ευρώπης
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα διπλωματικών εξελίξεων, κατά την οποία οι ηγέτες της καλούνται να διαχειριστούν ορισμένα από τα πλέον απαιτητικά ζητήματα που απειλούν τη σταθερότητα και τη διεθνή επιρροή της. Βασικός τους στόχος είναι να εδραιώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έναν ισχυρό παγκόσμιο παίκτη σε ένα ολοένα και πιο σκληρό διεθνές περιβάλλον. Αυτό συνεπάγεται ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, περιορισμό της εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή.
Η εβδομάδα, όπως σημειώνει το Politico, ξεκινά με τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.
Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Μιχάιλο Φεντόροφ, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιο μετά τη θητεία του ως υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τις πιο επείγουσες ανάγκες της χώρας του. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων περιλαμβάνονται η παροχή επιπλέον συστημάτων αεράμυνας, όπως οι πλατφόρμες Patriot και NASAMS – που εδώ και χρόνια βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Κιέβου – καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας σε τεχνολογίες άμυνας νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των drones.
Η συνάντηση της Τετάρτης αναμένεται να αναδείξει στο επίκεντρο την ανάγκη η Ευρώπη να διαμορφώσει ένα ουσιαστικό εναλλακτικό σχέδιο για την ασφάλειά της, τονίζει το Politico, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εμφανίζονται να αποσύρονται σταδιακά από τη διατλαντική συμμαχία. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ευρώπη οφείλει να είναι σε θέση να σταθεί αυτόνομα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει ανεπίσημο δείπνο, καθώς και συνέντευξη Τύπου από την ανώτατη διπλωμάτη της ΕΕ, Κάγια Κάλλας.
Την Πέμπτη, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συναντηθούν στο μικρό βελγικό χωριό Ρικχόφεν για μια οικονομική σύνοδο, με βασικό αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο κάστρο Αλντεν Μπίζεν, του 16ου αιώνα, θα εξεταστούν τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να καταστεί πιο αυτάρκης και λιγότερο εξαρτημένη από κρίσιμες πρώτες ύλες που προέρχονται από άλλες περιοχές του κόσμου.
Μεταξύ των συμμετεχόντων θα βρίσκεται και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες για την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, θα απευθυνθούν επίσης στους Ευρωπαίους ηγέτες, παρουσιάζοντας «τα οράματά τους για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.
Την ανάγκη προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έναν νέο, πιο ανταγωνιστικό και άνισο οικονομικό κόσμο ανέδειξε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Οι συζητήσεις στο Ρίκχοφεν, σύμφωνα με το Politico, στοχεύουν στη χάραξη πορείας για την Ευρώπη μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, εξετάζοντας ταυτόχρονα την επίλυση εμπορικών ζητημάτων με τις ΗΠΑ και τη μείωση της εξάρτησης από ξένες πρώτες ύλες.
Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Μόναχο και στη Διάσκεψη Ασφαλείας, στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τα επίσημα θέματα της ατζέντας αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, καθώς και το μέλλον της διατλαντικής σχέσης. Ωστόσο, στην πράξη, το βασικό ερώτημα παραμένει κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να σταθεί ανεξάρτητα από την Ουάσιγκτον.
Ο Μαρκ Ρούτε εμφανίζεται απαισιόδοξος, σύμφωνα με το Politico, προειδοποιώντας τους ευρωπαίους βουλευτές ότι η ήπειρος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ. «Συνεχίστε να ονειρεύεστε», φέρεται να δήλωσε, απευθυνόμενος σε όσους πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπορεί να πορευτεί χωρίς αμερικανική υποστήριξη, προσθέτοντας ξεκάθαρα: «Δεν μπορείτε».
Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας επισημαίνουν ότι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα ρωσικής επίθεσης σε κράτος-μέλος της ΕΕ, όσο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το ενδεχόμενο αυτό καθιστά αναγκαίο η Ευρώπη να είναι έτοιμη να επιχειρήσει αυτόνομα και να φέρει εις πέρας σύνθετες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εφόσον χρειαστεί.
Στο τέλος της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μην έχει απαντήσει σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα, καταλήγει το Politico, ωστόσο οι ηγέτες της ελπίζουν ότι θα έχουν τουλάχιστον θέσει το πλαίσιο και την κατεύθυνση. Η εβδομάδα αυτή αναμένεται να αποτελέσει δοκιμασία για την ικανότητα της Ευρώπης να ενισχύσει την αυτονομία της, να στηρίξει την Ουκρανία και να χαράξει στρατηγική απέναντι σε ένα ολοένα πιο αβέβαιο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Πηγή: Protagon.gr
-
Off the Record3 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record4 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record4 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record1 week agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 week agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

