Συνεχίζεται στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η συζήτηση επί της πρότασης που κατέθεσαν από κοινού ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου και ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σε σχέση με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia Interconnector), που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας (μέσω Κρήτης) σε πρώτη φάση και Κύπρου – Ισραήλ σε δεύτερη φάση.

Στη συνεδρία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα συζητηθεί η νέα τροποποιημένη πρόταση των δύο Υπουργείων, μέσω της οποίας ζητείται η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.

Η συζήτηση του Υπουργικού Συμβουλίου επί της πρότασης ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου.

Ο Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia) αφορά τη διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας (μέσω Κρήτης), ισχύος 2.000 MW και διπλής κατεύθυνσης. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Ελλάδας.

Η απόσταση Κύπρου – Ισραήλ είναι 380 km και περίπου 900 km από Κύπρο προς Κρήτη, ενώ τα βάθη νερού μεταξύ Κύπρου και Κρήτης είναι μεταξύ 3-3,5 km και μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου 2-2,5 km.

Η εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο, Nexans, είναι γαλλικών συμφερόντων και η κατασκευή του καλωδίου γίνεται στη Νορβηγία.

Πηγή: Dialogos

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.