Στη σημασία εντατικοποίησης του διαλόγου και των ανταλλαγών στο κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας στάθηκαν ο Πρόεδρος και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρης Γεωργιάδης και τα Μέλη της Επιτροπής Γιώργος Λουκαΐδης, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Χρύσης Παντελίδης και η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Khaldoun Nawaf Ahmad Hina, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο. Τον κ. Hina συνόδευε ο Πρέσβης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο Basheer Zubi.

Καλωσορίζοντας τον κ. Hina, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε τον σημαντικό ρόλο, που η Ιορδανία διαδραματίζει ως πυλώνας σταθερότητας στην ασταθή περιοχή της Μέσης Ανατολής. Υπογράμμισε ότι στόχος και της Κύπρου είναι να αποτελεί παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, ως εκ των εξαίρετων σχέσεων που διατηρεί με όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, εξαιρουμένης της Τουρκίας που, όπως επισήμανε, δεν φαίνεται να επιθυμεί τη συμπερίληψή της στην εξίσωση ειρήνης και της οποίας η συμπεριφορά υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε επίσης ότι, στη βάση της εποικοδομητικής τους προσέγγισης, Κύπρος και Ιορδανία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της αλληλοκατανόησης προς όφελος της περιοχής και να αναπτύξουν περαιτέρω τη μεταξύ τους συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος, κάνοντας ειδικότερα αναφορά στη σημασία εντατικοποίησης του διαλόγου και των ανταλλαγών στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Διαβεβαίωσε τον Ιορδανό ομόλογό του ότι η Κύπρος αποτελεί αξιόπιστο εταίρο της Ιορδανίας σε όλους τους τομείς και υπό την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Όπως σημειώνεται, τα Μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν ειλικρινή εκτίμηση για τις θέσεις αρχών της Ιορδανίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Στηλίτευσαν τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, εδώ και πενήντα χρόνια, εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα εις βάρος της Κύπρου, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής και πέραν αυτής.

Οι Κύπριοι βουλευτές εξήραν παράλληλα τις σχέσεις φιλίας που συνδέουν τους λαούς της Κύπρου και της Ιορδανίας και σημείωσαν ότι υπάρχει ευρύ περιθώριο περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος ενώ υπογράμμισαν επίσης ότι η Κύπρος παρέχει κάθε δυνατή στήριξη προς την Ιορδανία εντός της ΕΕ, ώστε να αναγνωριστούν οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, κυρίως λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού προσφύγων που φιλοξενούνται στο έδαφός της και να αυξηθεί περαιτέρω η στήριξη που της παρέχεται από την ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση, εξάλλου, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, και κυρίως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Από πλευράς των Μελών της Επιτροπής, σημειώθηκε η κυπριακή πρωτοβουλία για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τονίστηκε καταληκτικά η καίρια σημασία της διατήρησης της σταθερότητας της Ιορδανίας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής.

Πηγή: Dialogos

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.