Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά σήμερα την 20η επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική συνεδρία και ημερίδα.

Κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας Δρ Angelo Farrugia, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας, Radvilė Morkūnaitė- Mikulėnienė και ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας, Danijel Krivec.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος στις 10.00 π.μ., ομιλίες θα απευθύνουν η Πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, κρατικών αξιωματούχων, Κυπρίων Ευρωβουλευτών, της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλας Κυριακίδου, του μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Λευτέρη Χριστοφόρου, Κυπρίων Δικαστών σε δικαστικά σώματα της ΕΕ και σε άλλα διεθνή δικαστικά σώματα, καθώς και του διπλωματικού σώματος.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει στις 11.30 π.μ. πανηγυρική ημερίδα για την επέτειο ένταξης στην ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Εύης Γαβριηλίδης» του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ). Εναρκτήρια ομιλία θα απευθύνει η Πρόεδρος της Βουλής. Την ημερίδα θα χαιρετίσουν η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Συλλογικά επιτεύγματα, κοινές προκλήσεις και μελλοντική πορεία ως κράτη μέλη της ΕΕ -Ο ρόλος των κοινοβουλίων», στην οποία θα συμμετέχουν η Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μάλτας Δρ Angelo Farrugia και οι Αντιπρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την τελετή έναρξης θα πλαισιώσει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, ενώ θα προβληθεί οπτικό υλικό για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με τελετή βράβευσης μαθητών και μαθητριών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών σε διαγωνισμό συγγραφικού δοκιμίου για το ίδιο θέμα, τον οποίο προκήρυξε η Βουλή.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Κύπρο, οι υψηλοί προσκεκλημένοι της Προέδρου της Βουλής θα ξεναγηθούν κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός συνοδευόμενοι από την Πρόεδρο της Βουλής και θα υπογράψουν το βιβλίο επισκεπτών της Βουλής.

Τόσο η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος όσο και η σχετική ημερίδα θα προβάλλονται διαδικτυακά στη σελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων στο YouTube.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.